KRAJAC DAMIR/CROPIX
NOVI OUTFIT

Norvežanke izborile pobjedu, više ne moraju nositi bikini: ‘Ovo je trijumf protiv seksističkog pravila‘

Broba Skandinavki izazvala je golemu pažnju javnosti, podršku im je dala i slavna pjevačica...
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 01. studeni 2021. 20:09

Trajalo je dugo, ali Norvežanke su izborile pobjedu. Ne samo za sebe, nego za sve žene koje se bave rukometom na pijesku. Ako to ne žele, više niti jedna ne mora nositi bikini tijekom utakmica ovog sporta.

Prema novom pravilu dopušteno im je igrati u kratkim hlačicama, a upravo zbog takve odjeće su Norvežanke kažnjene u srpnju tijekom utakmice protiv Španjolske za brončanu medalju na Europskom prvenstvu. Disciplinska komisija Europske rukometne federacije (EHF) kaznila je tada norvešku reprezentaciju s 1500 eura, ali baš je ta kazna na kraju odigrala veliku ulogu u borbi Norvežanki jer je izazvala ogromno zanimanje javnosti, pa im je čak pjevačica Pink ponudila da će ona platiti kaznu.

Doduše, ni po novom pravilu žene i muškarci nisu u istom položaju jer igračice moraju nositi uske kratke hlače, a za gornji dio tijela obvezna je pripijena majica ili top bez rukava, dok njihovi muški kolege mogu nositi kratke hlače "deset centimetara iznad koljena" pod uvjetom da "nisu preširoke", ali Norvežanke nemaju ništa protiv "pripijenih hlačica".

- Igračice su mi rekla da su jako zadovoljne što mogu birati dužinu hlačica, a nemaju ništa protiv da budu uske jer u takvima bolje igraju - izjavio je za NBC Kåre Geir Lio, predsjednik Norveškog rukometnog saveza koji je promjenu pravila nazvao "istovremeno i stvarnim i simboličkim korakom" u borbi protiv nejednakosti spolova u sportu.

Norveški rukometni savez je tražio promjene pravila o odijevanju još od 2006., ali i Lio potvrđuje kako je upravo protest njihovih rukometašica ovog ljeta bila točka nakon koje su se stvari napokon počele mijenjati u pravom smjeru. I Norvežanima nije bio nikakav problem platiti kaznu, dapače.

Lio je tijekom Olimpijskih igara u Tokiju o spornom pravilu pričao s Hassanom Moustafom, predsjednikom IHF-a, a ministri sporta Norveške, Švedske, Finske, Islanda i Danske u otvorenom pismu u rujnu pozvali su IHF da napokon poduzme nešto oko toga. I početkom listopada novo je pravilo napokon ugledalo svjetlo dana.

Predsjednik Norveškog rukometnog saveza ključnim u raspletu cijele priče vidi upravo globalnu podršku koja je, kako kaže, "bila nešto sasvim posebno", a medijski tretman koji su norveške rukometašice dobile "potpuno novo iskustvo". Veličinu zanimanja potvrđuje i činjenica da su o "pobjedi protiv seksističkog pravila" proteklih sati izvijestili i svi najveći svjetski mediji.

Linker
01. prosinac 2023 13:52