Henny Reistad

 ANE FROSAKER/SPP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
POLUFINALA SP-A

Norvežanke u drami stigle do finala: Reistad s 15 pogodaka odvela momčad u završnu bitku protiv Francuske

Za peto mjesto igrat će Njemačka - Nizozemska, a za sedmo Crna Gora - Češka
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 15. prosinac 2023. 20:17

U finalu SP rukometašica u danskom Herningu u nedjelju igrat će dvije najbolje reprezentacije današnjice - Norveška i Francuska, a kako su one već izborile nastup na OI u Parizu, utakmica za broncu Danske i Švedske bit će i utakmica za olimpijsku vizu. Utakmica Francuske i Norveške bit će repriza finala SP od prije dvije godine u Španjolskoj u kojem je slavila Norveška. Inače, na ovom SP Francuska je u skupini drugog kruga u Trondheimu već pobijedila Norvešku.

Sjajno prvo polufinale odigrale su Norveška i Danska. Očekivalo se da će Danska ugroziti Norvešku, ali da će voditi 14:9 nakon prvog dijela malo je tko mogao pretpostaviti. No, danska obrana je iznenadila Norvežanke žestinom, a prednjačile su Heindahl i Haugsted. I bio je to težak zadatak za Norvežanke u nastavku.

Skidala je Norveška prednost od starta drugog poluvremena, došla u nekoliko navrata na -1, ali Dankinje su se odupirale i u sam finiš, u posljednje tri minute, ušle su s dva gola prednosti. Ali, Norveška je dvije i pol minuta prije kraja golom Henny Reistad došla na 22:22. A onda je Solberg s krila zabila za prvu prednost Norveške, Danskoj je ostalo 22 sekunde do kraja za zadnji napad i Jorgensen je dvije sekunde do kraja zabila za egal 23:23 i produžetak.

Prvih 5 minuta produžetka 2:2, opet su Dankinje stizale. Drugih pet minuta 4:3 za Norvešku i konačnih 29:28 za Norvešku. Svih šest golova u produžetku za Norvešku zabila je Henny Reistad. Zadnji sa sirenom!

Susret su vodili BiH suci Amar i Dino Konjičanin, a najefikasnije su bili kod Danske Jorgensen sa 7 i Hansen s 5, a kod Norveške Reistad 15 i Oftedal 5 golova.

U drugom polufinalu Francuska je bila veliki favorit i to je dokazala u svakom pogledu u pobjedi protiv Švedske. Francuska će igrati svoj sedmi finale na SP i boriti se za svoje treće zlato.

Francuska obrana je bila preteška za Švedsku koje je u prvom dijelu već bila u velikom minusu od osam golova. Tih 19:11 nakon 30 minuta odredilo je i utakmicu. Švedska je pokušala sve, ali jednostavno protiv takve Francuske nije mogla ništa. Konačni rezultat bio je 37:28.

Susret su vodile Njemice Kuttler i Mertz, a najbolji strijelci su bili kod Francuske Horaček 9, Foppa 5, Nze Minko i Valentini po 4, a kod Švedske Hagman 5, Carlson i Blohm po 4 gola.

Za peto mjesto igrat će Njemačka - Nizozemska, a za sedmo Crna Gora - Češka. Ta mjesta određuju pozicije za OI kvalifikacije.

Linker
17. svibanj 2024 05:15