ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
Riječki rukometaš

Novo ime među Kaubojima, Horvat uskoro predstavlja ‘Španjolca‘: ‘Epizoda u Zagrebu je zaboravljena...‘

‘Zvao me je izbornik više puta, razgovarali smo i sretan sam da me vidi sada i u budućnosti‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. travanj 2021. 18:50

Ademar Leon je momčad koju vodi sjajni španjolski trener, inače izbornik nama kobne Argentine, Manolo Cadenas. Igrali su finale Kupa kralja s Barcelonom, prate je u prvenstvu, igrali su Europsku ligu u kojoj su ispali u osmini finala. To je momčad u kojoj su brojni mladi igrači, ali i iskusni poput Čileanca Fautschmanna i domaćeg Pereza Arcea. Jeftino, a dobro, to je bio i ostao princip trenera stvaratelja Manola Cadenasa.

Cadenas traži sve

Među tim mladima priliku je dobio i Tin Lučin. Naš mladi reprezentativac koji je s Halilom Jaganjcem nekada briljirao u dresu Kozale, s kojom je bio kadetski prvak Hrvatske, pa je krenuo u Zametu, probao u Zagrebu, ali nije išlo. Nije se uspio pokazati i otišao je preko noći. Ali srećom dobrim putem.

Ispalo je super. Dolazak u Leon mogu reći bio je pun pogodak. Stvarno sam dobio priliku i slobodu kod Manola. To je za napredak jako bitno. Uz to, jako se dobro radi, dobro sam igrao ovu sezonu...

Najbolji strijelac i najbolji igrač Final Foura Kupa kralja u čijoj završnici su izgubili od Barcelone.

- Dobri smo bili, ali ipak imamo prekratak roster za takvu sezonu, što se osjetilo najviše u domaćem prvenstvu gdje su oscilacije bile veće. No, izborili smo Europu dogodine s tim finalom Kupa kralja, tako da je sve kako treba biti.

Hvalite trenera Cadenasa?

- Da se razumijemo, ne zato što je lako, jer Manolo je jako zahtjevan, a iskreno meni to odgovara. Traži sve, od obrane, napada, golova, asistencija. Svaki trening je pun gas, pun pritisak. Snašao sam se u tome, obranu igram u sredini, ponekad na dvojci i to mi je jako bitno. Moderni rukomet se igra u dva smjera. Bez tog nema ništa.

Koliko je Tina Lučina promijenila Španjolska?

- Pa mislim da sam se bitno promijenio. Sazrio sam i kao igrač, neke stvari definitivno malo drugačije gledam. Ne žalim ni za čim u prošlosti, jer sve je imalo svoju svrhu makar nekad nije bilo idealno. Epizoda u Zagrebu je zaboravljena... Bilo je vjerojatno više razloga, a nikad nije kriva samo jedna strana.

Leon je bio kao “zadnja šansa”?

- Nisam tako doživio, uvijek sam vjerovao u sebe i znao da će taj trenutak doći. A to je stvarno bila velika promjena, ali nije bila nepoznanica. Pratio sam Ademar, znao sam i bio je tu Slavić koji mi je jako pomogao kada sam došao.

Kavica i PlayStation

I Leon je zadovoljan?

- Jest, imam ugovor još jednu godinu, bila je opcija odlaska, ali odšteta je prevagnula. A iskreno i ponude koje su bile nisu bile nešto za što bih mijenjao ono što sam dobio i imam ovdje. Možda jednog dana, ali zasad ne i mislim da je i meni bolje još godinu dana barem igrati kako sam krenuo.

Momčad nije top, samo je solidna.

- Nema novca za zvučna pojačanja, ali za razvoj je super klub. I prve sezone kada sam došao sam dobio priliku, bilo ej dobro, ali s kud i kamo više oscilacija nego sada.

U Europi ste bili solidni, ali više od osmine finala niste uspjeli proći u Europa ligi?

- Iskreno mislim da to nije mjerilo, jer smo nakon desetak dana karantene izgubili dvaput na gostovanju od Kristianstada, a tomu je prethodilo 20 sati putovanja. Da su se igrale dvije utakmice, da je sve bilo normalno, mislim ad bismo prošli, ali…

“Puštate” prijatelja Slavića u Zagreb?

- Svakako, jer mislim da je to dobro i za njega i za Zagreb. Odličan vratar, uvijek tu negdje, ali jedva čeka pravu priliku i ima silnu želju dokazati se na velikoj sceni.

Kako je živjeti u Leonu?

- Dobro mi je u Leonu, općenito ti manji gradovi imaju poseban štih i klima mi paše. Nema previše vremena kod Manola, jer su treninzi ili video česta situacija. Slobodno se vrijeme svodi na kavicu i na PlayStation. FIFA uglavnom.

I dobre igre pretvorile su se u pozivnicu Hrvoja Horvata da budete dio nove reprezentacije?

- Zvao me je izbornik više puta, razgovarali smo i sretan sam da me vidi sada i u budućnosti.

I ne samo izbornik, nego i njegov pomoćnik Balić?

- S njim nisam pričao, ali sigurno ću sad imati prilike. On je moj rukometni idol, čije isječke iz velikih utakmica gledam i danas.

Kaže izbornik da ima velika očekivanja od vas?

- Nije mi neki pritisak, nadam se da će biti dovoljno. Drago mi je da se od mene očekuje. To je najmanji problem.

Iz vaše generacije sve je više reprezentativaca?

- Da, tu su sada Jaganjac, Martinović, Godec, Grahovac, ja, trebao je biti i Šarac i to samo dokaz da ima nešto. To nešto je zasad OK, ali siguran sam da će u budućnosti tek doći do izražaja s pravom prilikom i malo strpljenja. Najvažnije je sada da budu svi nositelji igre u svojim klubovima.

Pravi lider za ‘svoj’ Leon

Uvod će biti dvaput sa Slovačkom i jednom s Mađarima?

- Slovaci su mi nepoznanica, a Mađari su odlična mlada momčad. Postali su sila i bit će nam teško, ali mislim da možemo odigrati dobro.

Lučin je malo više svoj od ostalih igrača. Na povjerenje odgovara povjerenjem, a ako ga nema zasad se ne snalazi najbolje. Nije iz neimaštine krenuo i ne grize kao neki drugi. Manolo Cadenas je ušao u srž problema i u njemu dobio pravog lidera za svoj Leon. Treba zato biti strpljiv, ali i Lučin mora pokazati više nego što je pokazao kada je bio u Zagrebu.

Da se promijenio pokazao je u Leonu na terenu, a treba se promijeniti barem toliko što pokazuje u Leonu, što znači da može u boljem i kvalitetnijem okruženju i puno više. Uvijek se sjetim koliko su Balića boljela leđa, a poslije kada ga je i jače boljelo nije ga boljelo ništa. Ima takvih... Zato, nisu svi isti, a Lučin je jedan od tih. Imat će savršenog savjetnika.

Linker
27. srpanj 2024 01:54