Slavlje Mađara

 JOHAN NILSSON/TT Afp
ONI SU SE POSLOŽILI

O pothvatu kojeg su napravili susjedi još uvijek se priča. I Hrvatska bi od njih mogla svašta naučiti

Mogli bi se na njih ugledati, ali znamo da su tu u pitanju neke ozbiljnije odluke od samo sportskih.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. siječanj 2023. 16:33

Mađari su najugodnije iznenađenje Svjetskog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj. Izborili su četvrtfinale kada se to od njih bilo tko najmanje nadao. Mađari uvijek na velikom natjecanju nekoga iznenade, pa se tako dogodilo i ovaj puta. Neobičan je samo način.

Nakon što su šokirali Island, protiv Portugala su izgubili čak sedam golova razlike. I bili su zbog tog poraza u debeloj rupi. Pobijedili su Zelenortske otoke i Brazil u drugom krugu i morali su čekati da Portugal kiksa protiv nekoga, a oni su to napravili u utakmici protiv Brazila kada su izgubili bod. Taj bod je Portugalce koštao četvrtfinala i olimpijskih kvalifikacija, jer isto kako su prošli puta do njih došli, sada su ih tako i izgubili.

Bolji međusobni skor

Portugal je za prolaz u četvrtfinale trebao na kraju dobiti Švedsku, a to se nije dogodilo, pa su Mađari s istim brojem bodova, ali s boljim međusobnim skorom od Islanda otišli u četvrtfinale. A i tu su utakmicu protiv Islanda gubili šest razlike sredinom drugog poluvremena, da bi je s Miklerom na golu i Bodom na kraju okrenuli. Nekad trebaš imati i sreće.

image

Chema Rodriguez

JOHAN NILSSON/TT Afp

Mađarska je ozbiljna reprezentacija i prošlogodišnje ispadanje u prvom krugu Eura od Nizozemske pokrenulo je neke stvari kod njih, jer to je bio težak udarac tim više jer su igrali doma. Nakon toga reprezentaciju je samostalno preuzeo Španjolac Chema Rodriguez i nije puno promijenio, ali je značajno definirao neke stvari, dočekao povratak Banhidija, pa i ako je ovdje došao bez vjerojatno najboljeg strijelca Dominika Mathe, njegova momčad je igrala jako ozbiljan rukomet.

Chema je stvari postavio španjolski. Čvrsta disciplinirana obrana u kojoj su ispred dvojice odličnih vratara, Miklera i Szekelyja specijalist za obranu, Sipos i jedan od pivota, Banhidi ili Rosta. Napad je discipliniran i okrenut igri prema pivotima gdje opet Banhidi i Rosta drže glavnu riječ. Srednjaka štedi koliko može, većinom Lekaia zbog godina, ali tu jako dobro pomaže i drugi srednjak Hanusz.

image

Bence Banhidi (u bijelom)

ADAM IHSE Afp

Jaka Mađarska liga

Krila, Pedro Rodriguez i Boka su dobri realizatori, velika snaga je šuterska linija s Bodom i Szitom lijevo, te Ancsinom i Ilićem desno. Sve je detaljno razradio Chema, odigrao jako dobro prvenstvo, to što je izgubio od Portugala bila je jedna od onih utakmica kada ti jednostavno ništa ne polazi za rukom, kada ti prvi obrambeni igrač dobije crveni karton u 40. sekundi. Nisu spustili glavu i napravili su sjajan posao ovdje, te imaju veliku šansu otići na OI nakon što su na njima posljednji put bili bili prije 11 godina u Londonu.

No, treba reći i sljedeće. Svi ti mađarski igrači uglavnom dolaze iz mađarske lige, jakih Szegeda i Veszprema, ali isto tako i iz Tatabanyje, Ferencvarosa, Balatonfureda i Dabasa. Eto, što jaka liga znači za jednu reprezentaciju, jer ta jaka liga nije samo Veszprem i Szeged, ta liga je i znatno više. Jedina dva mađarska “stranca” na ovom SP su “naš” Csaba Leimeter, treći ljevak iz Zagreba te Egon Hanusz, mali srednjak koji igra u drugoj Bundesligi u dresu Bietenfelda.

U tom smislu Mađarsku trebamo gledati kao primjer koji bi nas trebao voditi u budućnosti. Ali, i sami znamo da su tu u pitanju neke ozbiljnije odluke od samo sportskih i zato se nemamo pravo previše čemu nadati.

Linker
10. prosinac 2023 21:29