Ivan Pešić

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
ZANIMLJIVA PRIČA

On će biti broj 1 nove pomlađene Hrvatske na Euru: ‘To jest promjena, ali nadamo se da se neće osjetiti‘

Na pripreme je došao usred turbulentne sezone koju je počeo u Meškovu, potpisao za Nantes...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. siječanj 2022. 23:32

Turbulentna je sezona iza našeg prvog vratara Ivana Pešića. U svemu je bilo dobrog i lošeg, a Pešić je tip koji se sa svime time zna dobro nositi. Sezonu je počeo na golu Meškova, točnije zbog ozljede leđa na tribini. Nije ga dugo bilo, jako je nedostajao bjeloruskoj momčadi i to se najviše osjetilo na Ligi prvaka u kojoj je Brest iznenađujuće dugo bio bez boda, da bi na kraju polusezone iznenađujuće ostao i posljednji u skupini.

Dugo se Pešić vraćao, trajalo je, bilo naporno, ali u svemu tome mu se dogodilo nešto dobro. Nakon dugo godina u Brestu potpisao je trogodišnji ugovor s francuskim Nantesom, što je za njega bio plus, ali za Meškov čiji je bio kapetan popriličan udarac. Pa se zbog toga vjerojatno nisu rastali u ljubavi, makar je Pešić jako puno donio klubu svih ovih godina. Došlo je do sporazumnog raskida ugovora, on je postao slobodan igrač, ali bez utakmica pola godine, što je bio poseban problem izborniku Horvatu. Želio ga je Zagreb, pokušao sve da ga dobije do kraja sezone, ali nije bilo realno, jer Bundesliga nudi ono što Zagreb u ovom trenutku ne može pa je Pešić na pola godine završio u Stuttgartu. Sada brani Bundesligu, osjeća se dobro i svi od njega imaju velika očekivanja, pogotovo Horvat koji ga je izabrao za reprezentativni broj 1.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Kako je u Stuttgartu, Bundesliga nije Liga prvaka, ali je definitivno visoka razina?

- Neću reći da mi fali Liga prvaka, makar je Stuttgart u bundesligaškoj konkurenciji donji dom. Došao sam u jednoj za njih prilično nezavidnoj situaciji. Dobro sam počeo, digli smo se, ali smo svi skupa na kraju malo pali pa nas i u drugom dijelu sezone čeka velika borba za ostanak. Meni je izazov, sa svime sam zadovoljan i mislim da ćemo na kraju uspjeti u svojim nastojanjima.

Problemi s kralježnicom

Niste se baš rastali u ljubavi s Meškovom?

- Nisam, nije sve ispalo korektno, makar sam tamo dugo godina bio i kapetan momčadi. No, ne bih se vraćao na to. Mislim da su problemi oko svega krenuli kada su saznali da sam potpisao za Nantes.

To je bio ekstra posao za Ivana Pešića...

- Da, jako sam zadovoljan ugovorom, radi se o klubu visoke razine, uz mene su uzeli i Islanđanima Hallgrimssona koji je jako mlad i iznimno perspektivan. Oni od mene i ja od svega imamo velika očekivanja.

Dugo ste se mučili ove sezone?

- Jesam, imao sam velikih problema s kralježnicom i oporavak je trajao. Dugo mi je trebalo da se vratim. Događalo se da mi ruka skroz zablokira, da je ne mogu pošteno ni podići, kamoli braniti. I tek dolaskom u Njemačku i kod nas na pripreme u studenom za onu utakmicu sa Slovenijom stvari su se počele mijenjati. Puno su mi pomogli naši dečki u liječničkoj službi i fizioterapeut u klubu u Njemačkoj. Njima sam najzahvalniji da je sada situacija u redu. S deset dana prave terapije vratio sam se preko 80 posto i dobro se osjećam. Nažalost, i dalje imam problema s tom ozljedom, treba je držati pod kontrolom i ja vjerujem da će biti tako.

Horvat ima velika očekivanja od vratara, samim time i od vas osobno?

- Svaki izbornik ima velika očekivanja, jer to je sasvim logična stvar s obzirom na značaj vratara u rukometu. Kod mene nema stresa, uvijek treba dati maksimum i to je to. Mislim da imamo vremena popraviti puno stvari do Eura, usavršiti pravila s obranom i kada je obrana kakva treba, vratarima je uvijek lakše. To je veliki posao, ali bit će ok, uopće ne sumnjam.

Dobro se poznajemo

Reprezentacija je znatno pomlađena, a ciljevi su uvijek visoki?

- Ne opterećujem se time. Svi koji su ovdje su ovdje zato što imaju kvalitetu biti. To jesu mladi igrači, mnogi od njih i novi, ali su igrači koji znaju jako dobro igrati rukomet i zato se ne treba opterećivati problemima. Promjena jest, ali to što je promjena ne mora značiti da je nešto i loše.

Skupina je jako teška, Euro otvaramo s Francuskom, slijede Srbija i Ukrajina...

- Nikad na Euru skupina nije lagana da se možeš opustiti, a sada je i maksimalno jaka. Ono što vidim kao najveću promjenu je činjenica da ćemo sada već od samog starta trebati biti u vrhunskoj formi kako bismo se mogli nositi sa svima. To je velika promjena jer treba znati da je sedam velikih i jakih utakmica na putu prema pokušaju da se izborimo za završnicu. To je veliki izazov, a mi smo takvi da se nikad ne povlačimo unaprijed.

Novi je i vratarski tandem, uz Pešića je tu Mate Šunjić, treći će Matej Mandić.

- Nama nije jer se dobro znamo, puno puta smo branili skupa. Važno je da dobro funkcioniramo, da se polovimo s obranom i onda će sve biti lakše. Promjena jest, ali nadamo se da se neće osjetiti - zaključio je Ivan Pešić naglasivši da se o drugom krugu ni ne razmišlja dom se u Szegedu ne odradi posao će biti iznimno težak.

Podsjetimo, na prošlom Euru s kojeg smo se vratili sa srebrom, sve je bilo drukčije. Imali smo lakšu uvodnu skupinu i bolje spajanje pa smo nakon dvije utakmice osigurali završnicu. Nismo izdržali u finalu protiv Španjolaca, koji su bili najstarija selekciju na Euru, ali u toj devetoj utakmici su “letjeli kao avioni”. Što je još jedan pokazatelj da procjene prije početka turnira često ne moraju biti točne...

Linker
19. travanj 2024 21:20