Ana Debelić

 JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff
NAJBOLJA RUKOMETAŠICA

‘Otići na Olimpijske igre s reprezentacijom bila bi veća kruna karijere od osvojene Lige prvaka‘

Sjajna kružna napadačica hrvatske nacionalne selekcije briljira i u dresu norveškog Vipersa.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 09. siječanj 2023. 06:06

Na Europskom prvenstvu 2020. godine u Danskoj proglašena je najboljom kružnom napadačicom Europe. Godinu kasnije osvojila je europski naslov s norveškim prvakom Vipersom iz Kristiansanda, a sada je to u 2022. godini i ponovila.

Još je jedna velika sezona iza Ane Debelić, naše kružne napadačice, a nagrada je došla prije neki dan kada je produžila ugovor s najboljom ekipom u Europi na još tri godine. Ana je važan kotačić Vipersa, Ana je jedna od ključnih igračica naše reprezentacije, koja se ustalila na europskoj i svjetskoj sceni i sada će pokušati dosegnuti Olimpijske igre, što ovoj generaciji rukometašica još nije pošlo za rukom. Jedini puta dosad naše su rukometašice bile na Igrama u Londonu 2012. i jako malo im je nedostajalo do utakmica za medalje.

Ana čestitke na kristalnoj lopti, drugoj u dvije godine. Počet ćemo od Vipersa, gdje je ista i nastala protekle godine.

- Dosta smo novih igračica smo imale na početku sezone i start nije bio nimalo sjajn, ali je na kraju to bila najljepša moguća sezona, moja sigurno najljepša u životu. To je lako reći kada osvojiš, ali mislim da sam se igrački jako dobro osjećala uz sve te vrhunske suigračice i sretna sam da to mog na kraju konstatirati.

Prisjetite se Budimpešte u Final Foura?

- Polufinale je bilo s Metzom i bilo OK. Izgubili smo od njih obje utakmice u regularnom dijelu sezone, pa nam je treća bila sreća. Predivno je bilo protiv Gyora u finalu. Iskreno, meni je već dobro bilo da sam u finalu, ali ako bude zlato rekla sam to će biti vrh. Gyor je bio kao doma u Budimpešti, puna dvorana navijača. Taj osjećaj je bio poseban.

Čeka se prvo sjetite iz te vrhunske ekipe?

- Prvenstveno je Katrine Lunde odradila je vrhunski posao posao na golu cijele sezone, zaključno s Eurom na kojem je Norveška odnijela zlato. Nora Mork mi je bila muka na početku, nije je nimalo lako bilo “poloviti”, jer izuzetno je brza i vižljasta, ali kada smo se, kako se ono veli, “našle”, bilo je savršeno. Mogu reći da toliko lopti nikad ni od koga nisam dobila. Ona i Bela Gullden bili su naši motori na putu do drugog naslova prvaka Europe.

Ove godine nemate ni jednu ni drugu, ali izgledate bolje?

- Nije to slučajno. Taj mehanizam je već tradicija. Na neki način smo bolje krenule u sezonu, makar smo drugačija ekipa bez spomenutih sigurno. Nadam se da ćemo dogurati do Final Foura. Čehinja Marketa Jarabkova je na visokoj razini, Ana Vijahireva je tek došla. Ona je veliki virtuoz. Dobro se uklopila, ima toliko ideja, da je čak ponekad i prebaci od silne kreativnosti. Ali je igračica koja radi prevagu i s kojom će odlazak Nore Mörk biti lakši.

U reprezentaciji je bio Euro, ali imali smo previše problema da bismo uspjeli u Ljubljani?

- Pa mislim da je to nekako bilo, neću reći realno stanje, jer mogle smo dva - tri mjesta bolje od ovog, po mom, ali tako se sve posložilo i ostao je žal za boljim. Ima puno posla, puno je toga pred nama. Možemo se kvalificirati za SP, a SP nam je ulaz za OI u Parizu. Mislim da je to san svakog sportaša i znam da ćemo dati sve od sebe da u tome uspijemo. To bi bila veća kruna od Lige prvaka koju sam osvojila s Vipersom. Vjerujem i da će nas poslužiti i zdravlje, da ćemo biti kompletni, jer svaka nam igračica nedostaje kada je nema, a posebno kalibri poput Ćamile s kojima dobijemo na sigurnosti.

Ne možete doći po kristalnu loptu?

- Ne, igrali smo Ligu prvakinja u subotu, dolazi nam Ferencvaros, a lovimo prve dvije pozicije u skupini A da bismo izbjegli osminu finala. Pa ovim putem zahvaljujem svima koji su glasovali za mene u izboru. Jako sam ponosna na to - zaključila je Ana Debelić.

DOSADAŠNJE POBJEDNICE

1994. Klaudija Bubalo

1995. Snježana Petika

1996. Ljerka Krajnović

1997. Snježana Petika (2)

1998. Snježana Petika (3)

1999. Snježana Petika (4)

2000. Vlatka Mihoci

2001. Barbara Stančin

2002. Snježana Petika (5)

2003. Snježana Petika (6)

2004. Maida Arslanagić

2005. Svitlana Pasičnik

2006. Svitlana Pasičnik (2)

2007. Svitlana Pasičnik (3)

2008. Andrea Penezić

2009. Andrea Penezić (2)

2010. Andrea Penezić (3)

2011. Andrea Penezić (4)

2012. Andrea Penezić (5)

2013. Andrea Penezić (6)

2014. Andrea Penezić (7)

2015. Marta Žderić

2016. Jelena Grubišić

2017. Andrea Penezić (8)

2018. Andrea Kobetić (9)

2019. Ivana Kapitanović

2020. Tea Pijević

2021. Ana Debelić

2022. Ana Debelić (2)

Linker
19. travanj 2024 20:16