ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
KOMENTAR NENADA ŠOŠTARIĆA

Pa Hrvatska već ima četiri mlada vanjska igrača na top razini! A postoji još jedan, puno bolje igra za klub...

Izbornik ženske rukometne reprezentacije najavio je ključni okršaj ‘Kauboja‘ protiv Srbije
Piše: Nenad ŠoštarićObjavljeno: 15. siječanj 2022. 19:21

Komentira: Nenad Šoštarić

Dečki su protiv Francuske igrali borbeno, dali sve od sebe, to je činjenica, a problem čitave utakmice je bilo otvaranje u kojem su Francuzi otišli na pet razlike i kad loviš takvu njihovu prednost to troši enormnu količinu snage. Mi smo se približavali kad su odmarali svoje glavne igrače, primjerice kad bi izašao Fabregas s pozicije pivota, pa kad su promijenili vanjsku liniju, ali kad se toliko trošiš u stizanju, onda se događaju i pogreške.

Vrlo jednostavno, Francuzi su jači. S obzirom na zdravstvene situaciju nemaju toliko veliku rotaciju kakvu bi mogli imati, ali njihova prva sedmorka je zbilja vrhunska, na svim pozicijama, to su igrači s milijun jakih utakmica. Oni su bili favoriti, opravdali su to.

Šteta za kontre

Šteta za onih nekoliko kontri u otvaranju, da smo bili stalno u egalu, na gol-dva, možda smo mogli više napraviti, iskoristiti te situacije kad oni mijenjaju svoje glavne igrače, ali to već spada u ono “što bi bilo, kad bi bilo”. Ali ukupno, s obzirom da je to bila prva utakmica, na mlade igrače, ja sam zadovoljan kako su igrali, borili su se, a pogreške su sastavni dio i sporta i života.

image

Nenad Šoštarić

BO AMSTRUP Ritzau Scanpix Via Afp

Puno bolje smo igrali u 5-1 obrani jer smo bili agresivniji, naročito kad je Srna bio naprijed sa svojim kretanjima i agresivnošću. U početku smo probali s blokiranjem šuta, ali Dika Mem se ne blokira, na njega moraš ići faulom. Ima tu i situacija kad te ponese pa griješiš, a s druge strane se, recimo, jako dobro vidi iskustvo jednog Nikole Karabatića, koji nije niti jednom šutnuo iz vana. Mi smo izlazili, a on je trpao na liniju i tu su se otvarali problemi.

Što se tiče igre u napadu, malo smo se previše orijentirali na igru tri vanjska i pivota, a kad se pogleda i statistika, krila nam praktično nisu šutirala, mislim da je Čupić samo jednom, Glavaš je imao jednu kontru. Trebamo raširiti igru i koristiti krila pa će biti lakše.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Činjenica je da protiv Francuza naši šuteri, Jaganjac i Martinović, nisu bili na razini na kojoj mogu, ali je iskočio Lučin što je jako bitno. On je po vokaciji srednji vanjski, a pokazao je da je opasan i po golu, ali je baš korektno odradio i u fazi obrane. Isto tako treba istaknuti Pešića, možda se to i ne vidi toliko po broju obrana, ali on je jako dobro odradio posao. S tim da treba imati na umu da je on stalno bio u situaciji branjenja zicera, za razliku od Gerarda. Srna je odradio vrlo korektno u obrani i širi se taj nekakav broj igrača na koje možemo računati što je jako dobro, uz Martinovića i Jaganjca, sad su tu i Srna i Lučin i sad već imamo četiri mlada vanjska igrača koja mogu igrati na ovoj razini. Osobno bih jako volio da napokon proradi Šime Ivić, koji puno bolje igra za klub, nego u reprezentaciji i to bi onda bilo jako dobro.

Više srcem, nego glavom

Dopalo mi se to što su odigrali jako, jako borbeno, nekad i više srcem, nego glavom što se vidi u situaciji s isključenjima, ali to su mladi igrači, to je bila prva utakmica i ne može im se previše zamjeriti. Jednostavno je, Francuzi su jači, bili su favoriti i opravdali su to. S obzirom na zdravstvene situaciju nemaju toliko veliku rotaciju kakvu bi mogli imati, ali njihova prva sedmorka je zbilja vrhunska, na svim pozicijama, to su igrači s milijun jakih utakmica. Šteta za onih nekoliko kontri u otvaranju, da smo bili stalno u egalu, na gol-dva, možda smo mogli više napraviti, iskoristiti te situacije kad oni mijenjaju svoje glavne igrače, ali to već spada u ono “što bi bilo, kad bi bilo”. Ali ukupno, s obzirom na to da je to bila prva utakmica, na mlade igrače, ja sam zadovoljan kako su igrali, a pogreške su sastavni dio i sporta i života.

Srbija ima isto pomlađenu momčad, isto dosta problema s koronavirusom, novog trenera, a ne treba zaboraviti da su u kvalifikacijama odigrali s Francuzima egal u gostima i dobili ih doma. Fali im Petar Nenadić, a mislim da je bitno i da nema golmana Milosavljeva zbog korone, nema ni Ilića na krilu, ali imaju nekoliko igrača koji igraju u jakim klubovima i u jakim ligama. Mislim da su se pod trenerom Geronom pronašli, igraju kao momčad, nema isticanja pojedinaca, jedini u toj poziciji je bio Nenadić.

Normalna utakmica

To je utakmica u kojoj smo, po meni, mi favoriti, međutim kao i svaka utakmica Hrvatske i Srbije ima specifičnu težinu i mislim da baš taj dio treba psihološki odraditi s igračima. Oni ju moraju doživljavati kao svaku normalnu utakmica, ono što je bilo je stvar prošlosti i idemo pokazati da smo bolji i da imamo mladost i igrač koji žele i mogu napraviti iskorak. Uz borbenost i srce, što nikad nije bilo i nikad neće biti sporno, samo se trebaju osloboditi naši glavni šuteri, a svi odigrati uz malo više koncentracije u fazi napada i mi bismo to trebali dobiti.

Linker
24. travanj 2024 20:25