ANTE CIZMIC Cropix
OIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

Pariz se ne smije promašiti: Imamo brdo problema, ali Hrvatska je dobila priliku koju mora iskoristiti

Najveći izazov je pred vratima, a turnir najvjerojatnije ponovo u Njemačkoj sredinom ožujka
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. siječanj 2024. 20:29

Tek što je završilo Europsko prvenstvo u Njemačkoj, dok kreće nastavak europskih klupskih natjecanja, kreću kvalifikacije za OI u Parizu. Rukometaši će igrati u ožujku, rukometašice u travnju. Rukometaše ćemo u kvalifikacijama imati, rukometašice nažalost nećemo.

Jako je malo vremena od kraja Eura do olimpijskih kvalifikacija rukometaša. Naime, već 8. veljače sudionici moraju poslati IHF-u preliminarne liste s 35 igrača koje mogu koristiti u tri utakmice koje slijede. Kada smo kod broja igrača već, onda ćemo dodati da svaka selekcija može prijaviti 16 igrača i da može u te tri utakmice imati pet izmjena po potrebi.

Druga bitna stvar je da priprema za OI kvalifikacije gotovo biti neće. Naime, igraju se lige, u nedjelju 10. ožujka igrat će mnogi, najviše oni koji igraju Ligu prvaka (srijeda i četvrtak) kroz tjedan. Dakle, teško je očekivati okupljanje u kompletnom sastavu u nedjelju, vjerojatnost je ponedjeljak popodne, dok se već u četvrtak igra, što znači da će se na put, jer će naša skupina vjerojatno igrati u Njemačkoj, već u utorak ili najkasnije u srijedu. Drugim riječima, ono što imamo - imamo, neće tu biti previše mjesta za novosti, dok kako smo vidjeli da imamo dosta problema na Euru, ne treba očekivati da će slika biti idealna ni sada.
Osnovna stvar je prolaz skupine, što znači da trebamo dvije pobjede u tri utakmice.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Mi bismo to morali moći. U našoj skupini smo favoriti zajedno s Njemačkom, Austrija ja prva prijetnja, dok Alžir to ne bi trebao biti, makar nikoga ne smiješ podcijeniti. Dobiti dvije od tri je ključ, raspored kaže da prvo igramo s Austrijom, onda s Njemačkom i na kraju s Alžirom. Dakle, odmah u startu ćemo znati na čemu smo, jer podsjetit ćemo, protiv Austrije se baš i nismo proslavili na Euru u Mannheimu. Odigrali smo egal nakon prošuštenih +3 u završnici.

Bit će zanimljivo vidjeti koga će IHF odrediti za domaćine turnira. Na počecima ovog sustava su uvijek bili nositelji skupina, ali to se s vremenom promijenilo, jer su se imena ponavljala. Zanimljivo je da Njemačka i Španjolska već imaju ženske kvalifikacije, kandidat za treće je Mađarska, makar u Norveškoj ima velikog konkurenta. Recimo, domaćini ženskih turnira za Tokio bili su Španjolska i Mađarska, sad su ponovo, kod rukometaša to su za Tokio bili Nijemci. Dakle, nema pravila, samo je IHF taj koji odlučuje.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Turnira su tri, sa svakog na OI idu po dva najbolja sastava. Za našu skupinu smo rekli. U prvoj su glavni kandidati Španjolska i Slovenija, ali vrlo opasni napadači Bahrein i Brazil. U skupini 3 favoriti su Norveška i Mađarska, ali Portugal je je jako opasan, puno više od Tunisa koji također nije bezazlen. Reklo bi se da je Hrvatska došla u najbolju skupinu za prolaz u ovom društvu i da to svakako mora iskoristiti.

Kod rukometašica u skupini u Debrecenu Švedska i Mađarska su prvi favoriti, makar Japan treba respektirati. U skupini u Torrevijeji apsolutni favoriti su Španjolska i Nizozemska, a u skupini u Ulmu Njemačka, dok će za broj dva biti velika borba Slovenije i Crne Gore.

Inače, obje selekcije i mušku i žensku na OI u Parizu imaju zasad domaćin Francuska i Danska.

OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

Rukometaši, od 14. do 17. III.

SKUPINA A: Španjolska, Slovenija, Bahrein, Brazil

SKUPINA 2: Njemačka, HRVATSKA, Alžir, Austrija

SKUPINA 3: Norveška, Mađarska, Portugal, Tunis

Iz svake skupine na OI idu po dvije reprezentacije, već su se plasirali: Francuska, Danska, Švedska, Japan, Argentina i Egipat.

Rukometašice, od 11. do 14. IV.

SKUPINA 1 (Mađarska, Debrecen): Švedska, Mađarska, Kamerun, Japan

SKUPINA 2 (Španjolska, Torrevieja): Nizozemska, Češka, Argentina, Španjolska

SKUPINA 3 (Njemačka, Ulm): Njemačka, Crna Gora, Slovenija, Paragvaj

Iz svake skupine na OI idu po dvije reprezentacije, već su se plasirali: Francuska, Danska, Norveška, Koreja, Angola i Brazil.

Njemačka, Španjolska i Mađarska domaćini?

Htjeli bismo domaćinstvo kvalifikacijskog turnira za OI, ali to će kraj Njemačke jako teško ići. Da smo izvukli Švedsku, vjerojatno bismo u tom smislu imali više šanse.

Kandidati za domaćinstvo preostale dvije skupine su Španjolska prije Slovenije i Mađarska prije Norveške, no IHF to u danima koji slijede tek treba potvrditi. (drp)

Linker
02. svibanj 2024 20:58