JONATHAN NACKSTRAND Afp
SPORTSKA TRAGEDIJA

Pobjegao s rodnog otoka u potrazi za boljim životom, stigao do samog vrha, a onda ga je izdalo srce

Od posljedica zatajenja srca životnu bitku izgubio 32-godišnji kubanski vratar
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. veljača 2021. 20:12

Kakva tragedija, opet. Preminuo je Alfredo Quintana sjajni Kubanac s portugalskom putovnicom koji je branio boje rukometaša Porta i Portugala.

U nedjelju je bio jedan od junaka pobjede Porta u prvenstvenom dvoboju s Aguas Santasom. U ponedjeljak se na treningu srušio, 45 minuta imao zastoj srca prije nego što je prevezen u bolnicu. Tamo su mu stanje stabilizirali, ali zbog edema na mozgu kao posljedice dugotrajnog zastoja srca, najave ozdravljenja nisu bile optimistične. Četiri dana kasnije preminuo je od posljedica srčanog udara. Isključen je s aparata kada 24 sata nije bilo reakcije.

image
Alfredo Quintana
INSTAGRAM

Nikad bolestan, sportaš od glave do pete, dvometraš savršene težine, vratar koji je Porto i Portugal činio boljim. Samo 32 godine je doživio... Strašno.

Ovaj Kubanac koji je sa 20 godina, kao mnogi njegovi prethodnici, pobjegao s rodnog otoka u potrazi za boljim životom, bio je u tom periodu samo član Porta. Nije napredovao brzo, ali je s velikim ulaganjem u portugalski rukomet njegova kvaliteta bila sve vidljivija. Njegov stil branjenja, lakoća pokreta, bili su iznimno uočljivi.

Zanimljivo, prije 17 godina u Europi je preminuo još jedan briljantni kubanski vratar - Vladimir Rivero Hernandez. Prva postaja Kubancima Perezu, Diazu i njemu bila je Mađarska. Kasnije je branio za španjolski Portland San Antonio, bio reprezentativac Mađarske, a imao je samo 33 godine kada je preminuo. Samo pet mjeseci prije tragedije, osvojio je Rivero naslov Kupa kupova Europe sa San Antonijom. Rivero je preminuo od puknuća aorte na spavanju. Iste večeri se nije pojavio na utakmici na kojoj je trebao braniti, a imao je tri kćeri. Quintana je imao jednu.

image
PETR DAVID JOSEK Afp

Kada smo kod vratara 2017. je srčani zastoj doživio i srpski rukometni vratar Slaviša Đukanović tada vratar francuskog Aixa. Spašen je u bolnici u Marseilleu nakon što je u nju hitno dovezen s treninga.

Quintana je preminuo u bolnici Sao Joao u Portu u kojoj je prije četiri godine zbog srčanog udara završio i legendarni španjolski vratar Iker Casillas, ali se na sreću uspio izvući, no nažalost i završiti sportsku karijeru.

U znak solidarnosti s Portom, najveći rivali Benfica i Sporting su u svojim prvenstvenim utakmicama odlučili na dresove staviti ime Quintane.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Veliki je problem i hendikep odlazak Quintane s kojim će se morati suočiti i Porto i Portugal. U Portu je prvi pomoćnik Quintani Makedonac Nikola Mitrevski, dok je u reprezentaciji, s kojom se uskoro trebamo sastati u olimpijskim kvalifikacijama za Tokio u francuskom Montpellieru, to 43-godišnji Humberto Gomez, pa će se tako i Magnus Andersson, trener Porta, i portugalski izbornik Paulo Perreira naći u velikim problemima.

Porto je trebao proteklog utorka biti gost Meškova u Ligi prvaka, ali je zbog tragičnog događaja s Quintanom taj susret odgođen. Porto 4. ožujka treba gostovati u Norveškoj kod Elveruma, a olimpijske kvalifikacije kreću 12. ožujka.
Sve na veliku žalost svih bez sjajnog Alfreda Quintane...

Linker
27. travanj 2024 04:04