Matea Pletikosić

 RK PODRAVKA
VELIKI REMONT

Podravka se nada Ligi prvakinja: Odlaze sestre Kalaus i Lea Franušić, a dolaze tri reprezentativke

Koprivnicu će napustiti dio igračica koje su u Podravki imale dug staž
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 02. svibanj 2024. 10:33

Podravka Vegeta nastavlja s orijentacijom na domaće igračice i u sljedećoj sezoni, u kojoj se u koprivničkoj rukometnoj instituciji nadaju povratku u Ligu prvakinja. Trener Ivica Obrvan i njegovi suradnici napravili su u prvoj sezoni dobar posao, vraćen je naslov prvakinja nakon dvije sezone posta, a da je kriza prevladana pokazali su i odlični rezultati u Europskoj ligi u kojem je Podravka stigla do četvrtfinala.

Do kraja sezone preostalo je osvojiti Kup i tako kompletirati realizaciju domaćih rezultatskih ciljeva, dok je klupsko vodstvo već ispunilo veliku većinu igračke križaljke za sljedeću. Koprivnicu će napustiti dio igračica koje su u Podravki imale dug staž, a dogovoren je dolazak zanimljivih i kvalitetnih rukometašica s reprezentativnim renomeom.

VRATARKE

Na vratima ostaje dobro poznati tandem. Reprezentativka Lucija Bešen je prvi odabir, dok je njena zamjena Antonia Tucaković, iskusna i Podravki već dugo vjerna vratarka u koju se treneri uvijek mogu pouzdati. Očekuje se da će uz njih i dalje stasati mlada nada Nika Galinec, osim ako je klub odluči poslati negdje na posudbu kako bi skupila što više seniorskih minuta.

PIVOTKINJE

Na crti i dalje ostaju Sara Šenvald i Elena Popović, a priključit će im se reprezentativka Mia Brkić koja dolazi iz francuskog Metza. Tako će Obrvan u svakodnevnom radu imati dvije reprezentativne kružne napadačice koje će imati važnu ulogu i u obrani.

KRILA

Kao i na vratarskim pozicijama, tako ni na krilima neće biti promjena. Na lijevoj strani ostaju Andrea Šimara i juniorska reprezentativka Katja Vuković, a na desnoj Josipa Mamić i Nikolina Zadravec. U kuloarima se spominjao mogući dolazak Lare Burić iz Lokomotive, no Mamić i Zadravec pokazale su se kao dobar tandem.

VANJSKE

Na vanjskim pozicijama bit će i najviše promjena. Tina Barišić još će se neko vrijeme oporavljati od ozljede i operacije koljena, a to je proces kroz kojeg još uvijek prolazi Ema Guskić. U kadru i dalje ostaju sestre Ana i Katarina Pandža, austrijske reprezentativke, Terezija Ćurić te mlade nade Tara Đelekovčan i Hannah Vuljak.

Srednja vanjska Larissa Kalaus nije prihvatila Podravkinu ponudu za produljenjem ugovora te će po prvi put u karijeri iskusiti inozemstvo, zaigrat će u mađarskoj ligi. Podravku napušta i njena sestra blizanka Dora Kalaus Žulj, a dugogodišnji talent Lea Franušić također će sreću potražiti u nekoj drugoj sredini.

Podravkinu vanjsku liniju pojačat će dvije hrvatske i jedna crnogorska reprezentativka. Iz Lokomotive dolazi lijeva vanjska Kristina Prkačin, iz njemačkog Bietigheima desna vanjska Klara Birtić, a iz rumunjske Corone Brašov srednja vanjska Matea Pletikosić.

U novoj sezoni očekuje se daljnji iskorak Podravke koja dužim, ali logičnijim putem nastoji vratiti na europsku rukometnu kartu. Trebat će tu i dosta strpljenja, no uz puno kvalitetnog rada korist bi u konačnici mogla izvući i hrvatska reprezentacija. Kao 2020. kad je Nenad Šoštarić kao izbornik i trener Lokomotive odveo naše ‘Kraljice šoka’ do bronce na Europskom prvenstvu u Danskoj, uglavnom se oslanjajući na igračice iz svoga kluba...

I dalje bez filijale

U devedesetim godinama prošlog stoljeća Podravka je živjela svoje najslavnije dane. Liga prvakinja osvojena je 1996. godine, a u tom razdoblju imao je koprivnički klub i svoju filijalu u đurđevačkom Graničaru. Tada su Đurđevčanke uz pomoć Podravkinih igračica čak nastupile i u Ligi prvakinja, no s vremenom je ta suradnja ugašena. Danas Podravka nema takav klub kojem bi povjerila svoje igračice da treniraju i skupljaju iskustvo pod stručnim nadzorom ‘svojih’ trenera, iako neki od lokalnih stručnjaka naglašavaju kako bi to bilo bolje rješenje od slanja igračica u različite sredine s upitnom količinom i(li) kvalitetom rada zbog skromnih uvjeta u kojima danas djeluju ženski rukometni klubovi. (gčm)

Linker
02. svibanj 2024 10:34