Podravka Poljska

 IVAN BRKIĆ/RK PODRAVKA
VELIKI USPJEH

Podravka Vegeta nakon velike drame ušla u skupinu Europske lige! Koprivničanke do pobjede nakon sedmeraca

Kad je Pandža zabila za 26:24, sve je bilo gotovo, Podravka ima europsku zimu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 09. prosinac 2022. 20:47

PODRAVKA VEGETA - ZAGLEBIE LUBIN 26:24

PODRAVKA VEGETA: Tucaković, Bešen (9); Zadravec 3, Turk, Vuković, Stelmah 1, Popović, Guskić 2(1), L. Kalaus 2, Šenvald, D. Kalaus, Mrđen, Vuljak, Barišić 9(2), Šimara 3, Pandža 1. TRENER: Željko Babić.

ZAGLEBIE LUBIN: Waz, Zima (3+1), Maliczkiewicz (5+1); Labuda 2(2), Pankowska, Kocinska, Sustkova, Gorna 4(4), Drabik 3, Galinska 4, Michalak 3, Bujnohova 2, Kochaniak-Sala, Machado Matielli 4, Milojević. TRENERICA: Božena Karkut.


Podravka Vegeta je ušla u skupinu Europske lige! Nakon velike drame tijekom 60 minuta i dodatnog uzbuđenja u izvođenju sedmeraca, koprivničke su rukometašice eliminirale čvrstu i neugodnu ekipu Zaglebia iz Lubina.

Bepova dvorana nije bila puna, ali su navijači došli u velikom broju unatoč nezgodnom terminu koji je slijedio nakon velike utakmice Hrvatske protiv Brazila. Mala skupina naoružana bubnjem pružila je potporu domaćima, navijale su i djevojčice iz rukometne škole, no realno nije to bila atmosfera iz onih najboljih dana koprivničkog rukometa.

Prvo poluvrijeme nije moglo ponuditi previše optimizma Podravkinim navijačima. Poljske su prvakinje diktirale ritam i većinu vremena imale rezultatsku prednost. I nije pritom problem bio u obrani, koja je u 30 minuta primila 12 pogodaka, koliko u napadu koji je uspio postići tek osam.

Čak osam promašaja i pet tehničkih pogrešaka imale su Koprivničanke nakon prve dionice, Poljakinje su promašivale pet puta i tek jednom pogriješile i tu se krije prevaga od četiri gola prednosti na odmoru. Samo je Tina Barišić vukla kod Podravke, zabila je četiri gola, ostale četiri igračice svaka po jedan.

Željko Babić je kroz utakmicu puno rotirao, nastavio je i u drugom dijelu, i pronašao je dobitnu kombinaciju za izlazak iz ponora. Uz važne obrane Bešen te borbenu i srčanu igru u obrani, Podravkine su igračice pokazale i hrabrost u napadu. Dva važna gola zabila je Barišić, a u 39. minuti Pandža je izjednačila na 14:14, pa uskoro Barišić zabila za prvo vodstvo.

Kad je Bešen u 46. minuti obranila zicer ukazala se prilika za odlazak na dva razlike, no Podravke je nije iskoristila i igra živaca se nastavila. No, nije da na to već nismo navikli ovog petka.

Poljakinje su povele u 51. minuti (18:19), ali Šimara izjednačava, pa Zadravec s krila pogađa za 20:19. U 58. minuti Zaglebie griješi u napadu, na semaforu je 21:21, Podravka ima možda i presudan napad, ali mađarski suci označavaju sumnjivo probijanje za Guskić.

Do kraja je ostala minuta i 20 sekundi, Poljakinje su potrošile više od minute i Galinska je zabila pod prijetnjom pasivnog napada. Babić je u preostalih 28 sekundi zaigrao sa sedmom igračicom, Dora Kalaus je izjednačila na 22:22, a Gorna je u posljednjoj sekundi pogodila gredu.

Uslijedili su sedmerci u kojima je junakinja bila Antonia Tucaković. Ona je u trećoj seriji obranila penal Kochaniak-Sale i tako spasila Barišić kojoj je sedmerac skinula Zima. U četvrtoj seriji opet je Tucaković stala na gol, a Gorna je promašila okvir. Kad je Pandža zabila za 26:24, sve je bilo gotovo, Podravka ima europsku zimu!



Trener Podravke Vegete Željko Babić bio je veoma emotivan nakon prolaska u skupinu Europske lige.

- Uz karakter i natjecateljski duh, nevjerojatno je koliko ova ekipa još ima potencijala u svojoj igri. Željeli smo pobijediti, naravno da nismo htjeli penale. Međutim, one su mentalno jako stabilne. Gubili smo četiri razlike na poluvremenu, igrali smo teško, bilo je bezidejnosti u igri. Međutim, na kraju su golmanice i cijeli tim pokazale da imaju nešto što krasi vrhunske sportaše. Gube, vraćaju se, zajedno su, velika energija i veliki karakter, na kraju su preživjele i sedmerce. To je sport, netko mora izgubiti. No, ja bih bio ponosan i da smo izgubili. Znam da su dale sve i znam koliko sam ih maltretirao kao trener, to uopće nije jednostavno - rekao je Babić.

Antonia Tucaković bila je junakinja, obranila je ključni sedmerac.

- Čestitke curama i stručnom stožeru na jako dobro odrađenom poslu. Utakmica je bila jako teška, jako borbena. Također bih zahvalila publici što je došla u tako velikom broju i što nas je bodrila - rekla je Tonka.

Ana Pandža je dodala:

- Bilo je slično kao u Poljskoj. U prvom poluvremenu nismo odigrale kako treba, ali znamo da je drugo uvijek naše. Nije nitko mislio da ćemo pucati penale, ali bilo je i malo sreće, možda i zato što je Hrvatska tako pobijedila. Nismo odustajale, igrale smo do kraja. Ponosna sam na cijelu ekipu i na trenera! (gčm)

Linker
29. travanj 2024 08:42