BRUNO KONJEVIC/CROPIX Cropix
ODLUKA JE PALA

Prihvaćena molba Zagreba! Prvenstvo se nakon pravog ‘diplomatskog‘ rata prekida na mjesec dana

Ja sam jedini bio protiv ovakve odluke - rekao je predsjednik Nexea Josip Ergović.
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji listObjavljeno: 08. travanj 2021. 17:09

Tresla se brda, rodio se miš, pojeo vuk magare, velika riba pojela malu, ni med cvetjem ni pravice. Možemo sada lamentirati do sutra i citirati velike riječi, ali na kraju je ispalo onako kako se i očekivalo.

Hrvatski prvak PPD Zagreb ishodio je na sastanku Upravnog odbora HRS-a odgodu odigravanja utakmica Paket24 Premier hrvatske rukometne lige, i to čak do 26. svibnja. U skladu s tim, koronom poharani Zagreb prvo će konsolidirati redove, očistiti se od virusa i zatim će u novi pohod na naslov, naravno u bitku u kojoj mu je opet, kao i svih proteklih godina, najjači oponent našički Nexe.

Lobiranje na sve strane

Ovih smo dana svjedočili pravom malom ratu na relaciji Zagreb - Našice. Pisali su se dopisi, pisalo se u uredima Zagrebačkog rukometnog saveza, slagale su se lijepe, ali i one ružne riječi u prostorijama PPD Zagreba isto kao i u onima u kojima stoluje našički klub, zvonili su telefoni, lobiralo se na sve strane.

I na samoj sjednici hrvatske rukometne vlade, održanoj jučer, čuli su se na trenutke disonantni tonovi, ali je na kraju sve ispalo onako kako je javnost i očekivala.

Najbolji hrvatski rukometni klub dobio je odgodu kako je i priželjkivao (ni u jednom trenutku navodno nisu tražili prekid prvenstva), uzaludnim su se pokazali strahovi Nexea da će se prvenstvo riješiti odlukom za zelenim stolom. No, ni ovakvom odlukom u Našicama nisu zadovolj(e)ni te je predsjednik Nexea Josip Ergović zdvojno pojašnjavao što se dogodilo na sjednici na kojoj je bilo prisutno 11 članova UO-a HRS-a:

- Ja sam jedini bio protiv takve odluke, ostalih deset glasova otišlo je na drugu stranu te su i muško i žensko prvenstvo odgođeni do 26. svibnja, a u tom se periodu planira cijepiti sve klubove. Takvo je barem konačno objašnjenje. Nažalost, prvenstva se zatim moraju završiti najkasnije do 27. lipnja, a to podrazumijeva da će neki klubovi u tom periodu odigrati 15 utakmica u samo 32 dana.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Prije same sjednice UO-a Ergović je rekao da su i mnogi drugi klubovi protiv odgode, iz Zagreba su uzvraćali da Nexe želi iskoristiti nevolju Zagreba i nezasluženo uzeti naslov jer bi "Zagreb morao igrati s juniorima". Da, odluka je sasvim očekivana.

S jedne strane i ima logike osigurati jednake uvjete za sve sudionike natjecanja, s druge su strane bili argumenti o tome da su i drugi klubovi svojedobno bili u situaciji u kojoj je sada PPD Zagreb pa se nije išlo s takvim drastičnim mjerama. Svašta se događalo i u globalnim okvirima gdje su klubovi naprosto ispadali iz igre ako su imali zaražene pogone. Uostalom, i Zagreb je tako ispao iz Europe.

Bilo kako bilo, i najobičnijem laiku, koji ne pliva najbolje u domaćim rukometnim vodama, i prije je valjda bilo jasno da će Zagreb nekako izgurati da bude onako kako klubu odgovara. Sve je ostalo samo ukras u ovoj priči u kojoj je sve odlučeno na demokratski način. I na to smo navikli, ne samo u rukometnom miljeu, u takvom društvu svi zajedno živimo. Na stranu tko je, a tko nije bio u pravu u ovoj konkretnoj trakavici, važnijoj od onoga što se događa na rukometnim terenima.

PRIOPĆENJE RUKOMETNOG KLUBA NEXE:

- Rukometni klub NEXE razočaran je odlukom Hrvatskog rukometnog saveza koji je na sjednici Upravnog odbora odlučio o prekidu natjecanja Paket 24 Premijer hrvatske rukometne lige, te smatra da je riječ o odluci koja je izuzetno štetna za hrvatski rukomet. Nakon dopisa kojeg je RK Nexe uputio Hrvatskom rukometnom savezu, u kojem je pozvao Upravni odbor na demokratsko odlučivanje i poštivanje svih procedura, donesena je odluka koja se kosi sa sportskim duhom, dosadašnjim odlukama Stožera civilne zaštite, ali i preporukama EHF-a kao krovne rukometne organizacije.

Nikako nismo zadovoljni odlukom Hrvatskog rukometnog saveza kojom je do 26. svibnja odgođeno natjecanje Paket 24 Premijer hrvatske rukometne lige, a ja sam nažalost jedini bio protiv te odluke. Ovo je nije dobro za rukometni savez, klubove i igrače koji cijelu sezonu marljivo treniraju i prihvaćaju rizik moguće zaraze koronavirusom. I mi, kao i svi drugi klubovi, imamo u prvom planu zdravlje naših igrača, ali štetno je odigrati 12 utakmica u 30 dana. Prvenstva se ne prekidaju niti u srodnim dvoranskim i momčadskim sportovima kao što su košarka, odbojka ili futsal. Također, naglašavam da će se u isto vrijeme odigravati utakmice SEHA lige. Dakle, temeljem svega što znamo, možemo zaključiti da iza ovakve odluke stoje partikularni interesi pojedinaca. Igračima nekih klubova ističu ugovori 30. svibnja, te je moguće da će Premijer ligu nastaviti u izmijenjenom i oslabljenom sastavu što nikako nije fer ni korektno prema njima. Bez obzira na sve, mi i dalje vjerujemo da će RK Nexe pokazati svoju snagu na terenu - naglasio je Josip Ergović, predsjednik Rukometnog kluba NEXE Našice.

Linker
18. travanj 2024 17:24