GENYA SAVILOV Afp
BIVŠA PRVAKINJA EUROPE

Proslavljena hrvatska Ukrajinka: ‘Ako padnemo, ruski agresori nastavit će dalje! A vi Hrvati znate što je borba‘

‘Ovo nije samo rat ukrajinskog naroda, ovo je rat našeg naroda za cijeli svijet‘, priča nam Irina Maljko.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 02. ožujak 2022. 05:58

Irina Maljko s Podravkom je 1996. godine osvojila Ligu prvakinja. Bilo je to prekrasno razdoblje njenog života, sjajna ukrajinska golmanica popela se s koprivničkim klubom na europski tron, a godinu dana kasnije s reprezentacijom Hrvatske osvojila je srebro na Mediteranskim igrama.

Danas ova rođena Kijevljanka s puno emocija proživljava strahote kroz koje prolazi njena Ukrajina.

- Sva se tresem, slomljeno mi je srce, slomljena mi je duša kad sam vidjela što se događa u Kijevu – rekla nam je Irina.

U Hrvatsku je stigla 1993. godine, a po završetku igračke karijere ostala je u našoj zemlji, zaposlila se u kompaniji Podravka.

- I Hrvatska je preživjela agresiju. Ukrajina nekako izdržava pet dana, ali ne znam koliko ćemo još moći izdržati, jer su naše snage ipak inferiorne u odnosu na rusku vojsku.

image

Irina Maljko i Ljerka Krajnović

Privatni album

Iako su tijekom ponedjeljka u Bjelorusiji vođeni mirovni pregovori, nastavljeno je raketiranje Kijeva.

- Osnovna stvar u svemu tome je da je cijeli svijet u opasnosti jer je Putin stavio u stanje pripravnosti i nuklearno oružje. Ovo nije samo rat ukrajinskog naroda, ovo je rat ukrajinskog naroda za cijeli svijet. Jer ako padne Ukrajina, moglo bi doći do domino-efekta, ruski agresori nastavit će dalje. Svoje saveznike i diverzante oni imaju posvuda, koriste se prljavim metodama borbe iznutra, poput lažnih vijesti, lažnih web stranica. Predstavljaju se lažnim identitetima...

Irina kaže kako velika većina ljudi u Rusiji ne zna što se zapravo događa u susjednoj Ukrajini.

- Rusima bih poručila neka slušaju velike ljude koji znaju što se zbiva, kao što je primjerice Gari Kasparov. Rusija u svojim izgovorima i propagandi koristi samo laži. Ovo je genocid nad čovječanstvom, ne samo nad ukrajinskim narodom. Ovaj rat mora prije svega prestati zbog djece koja prolaze neviđene patnje. U ovoj situaciji nitko ne smije šutjeti. Sve se to događa jako blizu nas. Danas je tamo, sutra već može biti ovdje. Rusija mora povući vojsku, rat mora stati!

Kaže kako nije očekivala ovakvu eskalaciju vojnih djelovanja i razaranje civilnih ciljeva.

- Nisam mogla vjerovati što se događa. Kao što su nekad teroristi napali 'blizance' u New Yorku, tako je sad ruska vojska napala Ukrajinu. Ovo je sve bilo nezamislivo, ali se nažalost ipak događa, zato cijeli svijet mora stati u obranu života. Moramo poduprijeti Ukrajinu koja se bori protiv ruske agresije.

Ira je rođena u Kijevu, u gradu u kojem žive dvije bivše Podravkine rukometašice, Valentina Zubko i Viktorija Garnusova.

- Valja i Viki su žive, skrivaju se, čuvaju se i snalaze kako znaju. Članovi moje obitelji su živi, svi su u Kijevu. Skrivaju se u skloništima, u tunelima, u kupaonicama, kako već tko može. Nisu htjeli pobjeći, iako sam ih sve zvala ovamo još prije mjesec dana. Sad kad je nećakinja s djecom nakon napada ipak željela napustiti Kijev, to više nije bilo moguće. Nažalost, prelijepi Kijev više nije toliko lijep, ali vjerujem da će opet biti...

Prepoznala je i Maljko u ukrajinskoj ratnoj zbilji i sličnosti s velikosrpskom agresijom na Hrvatsku.

- Vi Hrvati znate što znači borba za slobodu, za svoju domovinu, što znači preživjeti agresiju i pobijediti. Ja sam ponosna što živim u Hrvatskoj, u maloj zemlji koja je preživjela agresiju, iako je imala poteškoća i s oružjem i s ljudskim snagama. Isto to se događa u Ukrajini, i hvala Bogu da je i svijet osudio agresiju i da je vidio da su svi u opasnosti, a ne samo Ukrajina. Naravno, uz izuzetak onih koji strahuju od Rusije i koji joj se klanjaju. Ukrajinski narod je herojski narod. S obzirom na to da sam Ukrajinka, a imam i hrvatsko državljanstvo, zahvaljujem svim Hrvatima i našoj Vladi na potpori ukrajinskom narodu, posebno premijeru Plenkoviću.

Ponudila je i rješenje.

- Nek' si uzmu Krim i Donbas, ali neka se maknu s naše zemlje.

Na kraju razgovora Irina Maljko je poručila:

- Vjerujem u Boga, vjerujem da će se to sve završiti. Slava Ukrajini, živjela Hrvatska!

Linker
26. travanj 2024 23:58