Filip Glavaš

 GORAN SEBELIC Cropix
LETEĆI RIJEČANIN

Prva opcija Kauboja na desnom krilu: ‘Što se mene tiče, želim postati prvak svijeta‘

"Možemo biti zadovoljni, dok detalje uvijek možemo popraviti. Napunili smo se samopouzdanjem i spremni čekamo Egipat."
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 10. siječanj 2023. 07:07

Dva su mjesta u našoj reprezentaciji posebno “pod lupom” proteklih dana. Jedno je vratarsko, jer nemamo niti jednog vratara koji nas je nosio na velikoj sceni na posljednjim natjecanjima, dok je drugo desno krilo na kojem su dvije mlade snage. Jedan već ima nešto iskustva u reprezentaciji, ali ne igra Ligu prvaka (Filip Glavaš iz slovenskog Trebnja), dok drugi igra Ligu prvaka, ali tek nekoliko mjeseci (Paolo Kraljević iz PPD Zagreba). Najiskusnijeg Ivana Čupića nema zbog ozljede. Međutim, prema viđenom do sada, tijekom priprema za SP, ne ukazuje na bilo kakve probleme, jer su - kao i vratari - desna krila Glavaš i Kraljević u dobroj formi, odlično raspoloženi...

Dobri i vrijedni

Glavaševo veće iskustvo čini ga u ovom trenutku sigurnom varijantom izbornika Hrvoja Horvata. Igra solidnu sezonu u Trebnju, djeluje sigurno i to je jako dobro u ovoj situaciji. Nakon Croatia Cupa, pobjeda protiv Makedonije i Izraela u kojima je iskombinirao učinak 7/8, Filip Glavaš zaključuje:

- Mislim da smo radili dobro, da smo vrijedni. Imali smo tri utakmice. Možemo biti zadovoljni, dok detalje uvijek možemo popraviti. Napunili smo se samopouzdanjem i spremni čekamo Egipat (prva utakmica na Svjetskom prvenstvu, četvrtak u Jönköpingu).

Makedonija, Italija i Izrael nisu mjerilo za vrhunske stvari, koliko vas ta činjenica čini nemirnim? Nije isto igrati s Egiptom, Danskom ili nekim od spomenutih.

- S igračke strane mogu reći da svakog protivnika treba shvatiti ozbiljno, bili to Talijani ili Francuzi. To je kada si reprezentativac jednostavno obveza oko koje nema diskusije. Slažem se da nije isto igrati s realno slabijim kao s jačima, ali mislim da smo mi dobri, da smo svi unutra, da smo širi nego što smo bili. Na Svjetskom prvenstvu nismo u krugu favorita, jer to nakon posljednjih natjecanja ne možemo reći, ali što se mene tiče ja idem po zlato. Želim pobijediti svakoga. Ozljede te uvijek poremete, ali opet nas ima, mislim da imamo širinu koja nam je možda nedostajala u nekim posljednjim situacijama.

image

Protiv Makedonije i Izraela je iskombinirao učinak 7/8

GORAN SEBELIC Cropix

Kako funkcionira tandem Glavaš - Kraljević, prvi put ste zajedno?

- Kralja i ja super funkcioniramo i jako se dobro nadopunjujemo, podrška smo jedan drugom. Nema tu previše filozofije, svaki imamo svoje minute, dionice i kada ih dobijemo idemo na glavu. Svjesni smo da je situacija specifična. Sigurno da Čupić koji je prošao sve jako fali. Od takvog igrača možeš samo naučiti puno. Odgovornost je tim veća, mi od nje ne bježimo i pokušat ćemo to najbolje što možemo pokazati na terenu.

Napadački je na utakmicama bilo OK, ali obrambeno baš i ne svaki puta, posebno kod vas jer kada Manaskov zabije deset komada, onda postaje nebitno zabijenih sedam?

- Pričamo mi o tome između sebe, definitivno da to može bolje. Danas sve kreće iz obrane, ona je početak svega. Sada smo na posljednjim korekcijama, možda su noge bile teže, pa je bilo grešaka, ispadanja. U nedjelju je već bilo za nijansu bolje nego u petak. Ali vjerujem da će biti još dosta bolje. To s krilima je stvar koordinacije s vanjskim igrače, koji pokriva neke stvari, ali baš na tome radimo dosta ovih dana.

Manji problem s preponom

Naši su protivnici igrali proteklog vikenda na turnirima, Egipat u Francuskoj, Maroko u Poljskoj, SAD u Norveškoj. Ne sumnjamo da pratite, kako komentirate njihove nastupe?

- Egipat je ozbiljna momčad, tako ćemo ih i shvatiti i na to se spremamo. Činjenica da su u Francuskoj izgubili samo jedan razlike od domaćina dodatno sugerira o kakvoj se momčadi radi. I druge treba shvatiti ozbiljno. Maroko je u nogometu bio autsajder, pa se borio za medalju na SP. To što su u Poljskoj izgubili tri utakmice, nije nam važno, ozbiljno ćemo ih shvatiti sigurno. Čak su i Amerikanci bili OK, nije puno izgubiti od Brazila četiri gola razlike i taj detalj ponešto govori o njima. Kažem, generalno, svakoga smatramo ozbiljnim i protiv svakoga moramo ići sto na sat. To je osnova svega.

Imate nekih problema?

- Malo s preponom, ništa previše i ništa ozbiljno da bi me omelo. Mislim da će do početka natjecanja sve biti u najboljem redu - zaključio je Filip Glavaš.

Linker
29. travanj 2024 21:10