STANKO GRUDEN/KOLEKTIFF
Analiza prvog kruga

Prvo ekipa, pa Pijević, Mičijević, Kalaus, Ježić...jedna je stvar ključna za prepoznavanje uspjeha

Činjenica da 12 minuta u finišu protiv Srbije ne primimo gol izgleda iznimno moćno...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. prosinac 2020. 11:09

Svaka dobra ekipa izbacuje pojedince, pa su tako i naše rukometašice svaki puta imale neku novu junakinju za europsku i hrvatsku sportsku javnost. Malo Mičijević, malo Pijević, malo Lara Kalaus, malo Krsnik, malo Debelić... ali uvijek ekipa.

Briljantne su brojke o obrani koju smo imali i one su ključne za prepoznavanje ovog uspjeha. Od Mađarske smo primili 22 gola (16 iz igre), od Srbije 24 (20 iz igre), a od Nizozemske 25 (22 iz igre). 3-2-1 je izgleda zbunila protivnike, ali i 6-0 je izgledalo moćno. Tu su teret nosile Mičijević, Krsnik, Ježić, Debelić, Lara Kalaus i Stela Posavec, naravno na čelu s nevjerojatnom Teom Pijević koja je uvela pravilo hvatanja “živih lopti” protivnicama, dosad neviđeno u rukometu. Specijal je bila ona koju je Nizozemki Malenstein ulovila s krila jednom rukom, što je poharalo špice TV emisija i društvene mreže.

Napad je imao glavu i rep. Velika je stvar da imamo šutericu klase Ćamile Mičijević s kojom je sve puno lakše. Iskusili smo i flaster na njoj, vidjeli da lopta s Blažević, Stelom Posavec i Larom Kalaus ide sjajno, da se iz utakmice u utakmicu gubi sve manje lopti, da s njima igraju i pivoti, da krila počinju zabijati svoje. Ima tu straha, treme, ali polako se to probija i Hrvatska postaje sve sigurnija. Činjenica da 12 minuta u finišu protiv Srbije ne primimo gol izgleda iznimno moćno.

VRATARKE
Tea Pijević apsolutna jedinica, Lucija Bešen tek na kojem penalu, a trebat će pomoći jer Tea je prije Eura izašla iz korone i nije joj lako stalno 60 minuta biti na golu. Dakle, čekamo Bešen za pomoć, a Teu da u svom stilu smisli kako skinuti Neagu i Bölk.

KRILA
OK. Počele su Paula Posavec i Japundža, nametnule su se Šimara i posebno Josipa Mamić čija igra odiše tako potrebnom sigurnošću. Još kada Tena Japundža izbaci preveliki respekt i prestane gađati grede, to će biti to. Inače 17/27 realizacija krila da se popravljati.

CRTA
Sjajne i Ježić i Debelić. Neprelazne u obrani, aktivne u napadu, tandem koji pokriva puno toga u svakom pogledu. Temelji ove selekcije.

VANJSKA LINIJA
Mičijević centralna igračica obrane i igračica za najteže golove u napadu, usput i prva zabavljačica ekipe - prvo ime našeg sastava u Danskoj. Kako su Ježić i Debelić tandem na crti tako su Stela Posavec i Blažević tandem na sredini. Lara Kalaus i Krsnik briljantno krpaju najtanju kariku ekipe, jer nemamo klasičnog ljevaka u top izdanju. Dora Krsnik je igračica koja obrani daje agresivnost i ritam i kada na halfove dođu ona i Ježić, iza njih Mičijević, a ispred Stela Posavec to je jako opasno za svakog protivnika. I jedna stvar na koju smo jako ponosni - trči se, ako je šansa kontra to se koristi i to sve bolje ide, makar još ima dosta grešaka, a to su one popravke o kojima govori Šoštarić.

KLUPA
I ostale su dale doprinos, Vidak uđe i zabije, ne boji se šutnuti, Prkačin još manje, to treba očekivati tek za dvije godine u top izdanju kao Mičijević. Tu je i Dora Kalaus koja čeka spreman uskočiti u svakom trenutku.
Da, ekipa u prvom smislu riječi. Igra zajedno, bori se zajedno, pjeva zajedno i zasad se zajedno veseli, ali budite sigurni da su spremne i tugovati, makar dosta je bilo tuge u ženskom rukometu. (drp)

Linker
20. travanj 2024 11:08