TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
REAKCIJE S AERODROMA

Razočarani rukometaši se vratili u Hrvatsku: ‘Podbacili smo u svakom segmentu, otpočetka je bilo mučenje‘

Umjesto pjesme i fešte kako je to nekada znalo biti, ovog puta na aerodromu ‘karmine‘
Piše: Predrag Žukina/Jutarnji list /SNObjavljeno: 26. siječanj 2021. 15:24

“Pravi turnir tek počinje”, rekao je nakon grupne faze i uoči četvrtfinala novi francuski izbornik Guillaume Gille. Nažalost, dogodilo se nezamislivo, pravi turnir počinje bez hrvatskih rukometaša, prvi puta nakon davne 2002. kad su izabranici tadašnjeg izbornika Josipa Milkovića ispali u skupini i na kraju bili posljednji 16. No, tad su u skupini u Jönköpingu poraženi od tada vrlo jake SR Jugoslavije, Njemačke i Francuske i moglo im se i oprostiti - sad su ispali od Japana i Argentine! Da, za one prave turnir tek počinje u srijedu, Hrvati su u utorak u ranim popodnevnim satima već bili u Zagrebu.

Daleko koliko nam sjećanje seže, "sačekuša" rukometašima na povratku u domovinu bila je u pravilu "parada pijanstva i kiča", red slavljeničkih navijačkih pjesama, slavlja, grljenja, poziranja s medaljama; povratak iz Egipta ličio je doslovno na "karmine". Pognute glave, tupi pogledi, skrivanje, nevoljko odgovaranje na novinarska pitanja, to nas je dočekalo na "Franji Tuđmanu".

Kapetan Domagoj Duvnjak je priznao kako niti dan kasnije situacija nije ništa bolja, svi su bili vino razočarani.

- Teško je, nismo bili pravi i ovo nije bio naš turnir, treba napraviti jedan reset i krenuti u nove pobjede. Sada se okrećemo kvalifikacijama za OI, za 40-ak dana nas čeka jako težak turnir, ali sam uvjeren da možemo proći - kratak je bio kapetan.

- Razočarani smo i podbacili smo u svakom segmentu, od samog početka turnira. Sve je bilo nekakvo mučenje, nismo bili efikasni, atraktivni...probali smo sve, ali ne može se nikome zamjeriti, trudili smo se. Vidjelo se u zadnjoj utakmici da nam je nedostajalo energije, nismo zaslužili. Izbornik nas je pokušao motivirati, ali na terenu nije ništa funkcioniralo. Podbačaj je bio u svakom smislu, psihička blokada, borili smo se kao lavovi, ali nije išlo. Prvenstvo je bilo neobično, stalno te netko sputavao, nije ovo bilo klasično prvenstvo. Sigurno ćemo se kroz neko vrijeme resetirati, ali treba vremena, bit će sigurno sve u redu. Izbornik? Sve nas je to iznenadilo, ali izbornik nam je kasnije to objasnio i sve je bilo u redu i ljudski smo to podnijeli. Druga je stvar to bila nakon utakmice i to su onda i navijači i mediji protumačili na svoj način i to je trebalo kasnije svima pojasniti, ali što se tiče momčadi sve je u redu - rekao je Marino Marić.

No, vratit ćemo se ipak na kraju na dio s početka priče, na Švedsku i u 2002. Nakon tog debakla na kormilo reprezentacije došao je Lino Červar i odmah sljedeće godine s Balićem, Metličićem, Džombom, Matoševićem, Šolom, Kalebom i ostalima došao do svjetskog zlata. Nek tako bude i sada, nakon lošeg Egipta nek' se “Feniks” probudi u Japanu. Naravno, prije toga se uspješno moraju proći kvalifikacije s Francuskom, Portugalom i Tunisom. Želimo vjerovati da će biti tako...

Linker
07. veljača 2021 12:37