ANTE CIZMIC/CROPIX
RUKOMETNI KLASIK

Repriza finala Eura u Poreču, prva provjera Hrvatske uoči SP-a: Protiv Španjolaca moraš razmišljati 3D

Danas (17.15) u 3. kolu Europa kupa hrvatska reprezentacija u Poreču dočekuje Španjolsku
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 05. siječanj 2021. 08:40

Trebao je to po svemu biti spektakularan utorak. Repriza finala posljednjeg Eura, sudar dvije velike selekcije, proslava najboljih rukometaša u 2020. godini sa ženskom broncom i muškim srebrom, no nažalost od cijele proslave ostala je samo utakmica, jer je taj nesretni koronavirus pokvario baš sve. Umjesto pune Žatike, svi će biti kraj malih ekrana. Viša sila.

Europa kup novo je natjecanje EHF-a, ovo je njegovo drugo izdanje, u prvom su slavili Španjolci, što znači da imamo priliku igrati protiv pobjednika u nastojanju da se domognemo naslova kojeg još nemamo. Prva utakmica je danas (17.15), druga u 18.00 u subotu u Madridu. Španjolci su dosad izgubili u Mađarskoj, mi smo Mađare pobijedili, što je za natjecanje dobra startna pozicija. U skupini su još i Slovaci s kojima smo utakmicu u Bratislavi odgodili.

Pokazali smo više, ali...

No, ova utakmica i ona u Madridu nisu samo natjecanje, one su zagrijavanje za Svjetsko prvenstvo koje će za desetak dana početi u Egiptu, a i Španjolska i Hrvatska tamo ne idu bez visokih ambicija. Španjolci su u pogonu konkretniji, već su bili na turniru u Kataru, pobijedili, no nedostajali su im igrači Barcelone koja je igrala Final Four Lige prvaka u Kölnu. Sada su kompletni, kao i mi, uvjetno rečeno, jer nema Karačića, Stepančića, Pavlovića, a neće biti ni Šege koji trenira, ali se još nije skroz opravio od ozljede zgloba, a i mora na konačnu kontrolu u Francusku.

Nema ni plakanja, ambicija je vrhunska, raspoloženje odlično, radi se žestoko, tako da ne treba sumnjati da će Hrvatska danas željeti pobjedu.

Izbornik Lino Červar uoči utakmice sa Španjolcima kaže:

- Moja ideja je da rezultat nije u prvom planu. Treba dati priliku svima, gledati da se ne ozlijedimo i da ne otkrijemo baš sve što bi nam moglo zatrebati, jer se vrlo lako može dogoditi da s njima igramo i u Egiptu.
O protivniku komplimenti.

- Znamo da su Španjolci europski i svjetski vrh. Mislim i da smo mi više pokazali na prošlom Euru od njih, ali je ispalo drugačije. Moramo iznimno držati do rada i osvježenja u ovom trenutku. To naravno ne znači da nećemo dati sve od sebe.

Sve se lijepo slaže

Zadovoljan je i Marino Marić koji na veliko zadovoljstvo izgleda spaja drugo natjecanje u nizu, što je ogroman plus za Hrvatsku.
- Mislim da se sve lijepo slaže, ali polako vidjet ćemo u kojem ćemo stanju otići. Španjolska nam će doći dobro, jer nismo neko vrijeme bili skupa. Krasi ih tehnika i taktika i to igraju jako pametno i disciplinirano. Moraš protiv njih 3D razmišljati da bi ih dobio. Da me proganju, to je točno, jer izgubio sam s njima finale Eura, polufinale Eura u Poljskoj...

Prijateljska utakmica nije za “poginuti”.

- I lani smo igrali s Katarom i BiH i bilo je muke, pa smo bili u finalu Eura. Prijateljske utakmice ne znače puno, ali su bitne za složiti se kao sastav. Važno je da i ostavimo dobar dojam zbog ljudi koji nas prate - zaključio je Marić.

Dakle, treba računati da su Duvnjak i Cindrić igrali finale Lige prvaka, da imamo dva nova vratara u odnosu na prošli Euro, da se nakon dugo vremena vratio Čupić, da je tu i Horvat kojeg zadnji puta nije bilo, da smo nakon dugo, dugo vremena bez Stepančića i da ćemo s trojkom Martinović - Šebetić - Šime Ivić tražiti rješenje na desnoj, ali i s Jaganjcem i Šarcem na lijevoj strani napada. Puno je to posla, na papiru djeluje jednostavno, ali za složiti puno kompliciranije. Španjolci će nam sigurno pokazati gdje smo trenutačno.

Linker
17. travanj 2024 00:31