ANTE CIZMIC Cropix
POGLED BLAŽENKA LACKOVIĆA

Bila je to hrvatska rapsodija: ‘Mogli smo igrati danima, ne bi nas nikada stigli, ali za euforiju je prerano‘

Svjetski prvak i olimpijski pobjednik uživao je gledajući premijernu utakmicu naše reprezentacije na Euru
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. siječanj 2024. 09:53

Ni Blaženko Lacković nije propustio pogledati hrvatsku rukometnu rapsodiju u Mannheimu...

- I prije Eura sam govorio da je bilo što teško najaviti. Imamo dobru kvalitetu, dobre pojedince i dobar kolektiv, imamo dobar spoj mlađih i starijih igrača, ali naravno da je bilo pitanje u kakvoj smo formi. Mislim da se pokazalo da smo namirisali da mi tu Španjolsku imamo, da smo ih limitirali, oni su na kraju ispali “osakaćeni” - rekao je bivši hrvatski reprezentativac, poznat i po nadimku Haubica iz Marofa.

Kao rijetko kad hrvatski navijač mogao je u petak mirno i bez nerviranja pratiti nastup naših najboljih rukometaša.

- Stvarno je bio gušt gledati utakmicu u kojoj nije bilo nijedne ugroze da nam se oni eventualno približe jer smo bili disciplinirani i koncentrirani. Mogli smo igrati danima, ne bi nas nikada stigli - veli Blaž.

Funkcioniralo je puno toga

U loptačkim sportovima u pravilu sve kreće od obrane, koja je protiv europskih doprvaka bila savršena.

- Plitka, ali kompaktna i agresivna 6-0 obrana bila je vrhunska od početka. Nisu nam Španjolci uspjeli igrati onaj njihov “pick’n’roll” s igrom preko pivota u napadu. Bili smo dosta plitki, oni te šuteve nisu uspjeli pogoditi i tu se vidjelo da su se počeli malo gubiti. Mi smo zabili i par važnih golova iz kontre i polukontre, što je bilo bitno zbog toga da ih još više šokiramo. Mislim da su tu s agresivnošću Načinović i Srna odlično odradili svoje role. Martinović je bio dobar na poziciji halfa, isto kao i Jelinić. Vidjeli smo i neka nova rješenja, vidjelo se da i Šipić može u oba smjera.

image

Blaženko Lacković

CHRISTIAN SCHROEDTER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Ipak, iako je sve bilo “divno i krasno”, Lac odmah smiruje strasti.

- Funkcioniralo je puno toga i možemo biti zadovoljni, ali tek je prva utakmica prošla. Ja bih uvijek bio skroman, mislim da će takvi biti i dečki jer znaju što je ispred nas. Imamo pozitivu, štimung je dobar, ali polako... Za euforiju je prerano.

Moramo se dotaknuti i napada. Zabiti čak 39 obrana jednoj Španjolskoj, uz 93 % realizacije, ostaviti njihove vratare na jednoj jedinoj obrani... Kako to komentirate?

- Riječ je o dva golmana koji su svjetske klase, brane za Barcelonu i Magdeburg, a nisu uhvatili skoro nijednu loptu. To znači da smo mi šuteve pripremili, da smo u napadu imali glavu i rep, i da smo se dobro pripremili za njih. Znali smo da će oni tražiti svoju šansu preko krila ako ćemo mi srljati i griješiti u napadu. Mislim da smo s dobrim napadom u biti “ubili” njihova krila, njihove kontre i polukontre. To je bila jedna od ključnih stvari, jer smo im onemogućili tranziciju, a u pozicijskom napadu su također bili nemoćni. Kad se uzme u obzir koliko su lopti obranili naši vratari, a koliko njihovi, to je stvarno razlika koja je statistički prevelika.

Je li vas netko od naših igrača posebno impresionirao?

- Teško je izdvojiti bilo koga. Svatko je imao svoju rolu, i tu rolu je svatko iskoristio maksimalno. Da li pričamo o vanjskim igračima, da li o Načinoviću na crti koji je po meni bio fantastičan, da li pričamo o realizaciji krila ili samoj koncentraciji napada, kreaciji Karačića i Cindrića... Mislim da je sve bilo na takvoj razini da je to teško uopće ponoviti. Smatram da u svemu tome možemo uživati, ali znam da su dečki već okrenuti onome što dolazi. Naravno, s tim vjetrom u leđa kojeg imamo lakše se diše, s ta dva boda možemo jurišati na maksimalni broj bodova u grupi, odnosno za prijenos bodova u drugi krug. Ali, idemo korak po korak, prva je Austrija.

Sletio na Puerte Venturu

Hrvatski rukometaši kao da igraju na domaćem terenu, i to je važan dio cijele priče?

- Njemačka je poznata po tome da su naši navijači ovdje domoljubni, da su jedva dočekali hrvatsku rukometnu reprezentaciju. Ove godine u nogometu i rukometu imamo prvenstva u kojima će crveno-bijele “kockice” prevladati na tribinama. Nakon ove partije za očekivati je da će tribine gorjeti. Sad imamo puno stvari koje nam idu na ruku, i to našom zaslugom, našom dobrom igrom protiv Španjolske. Sad je samo bitno ostati skroman i to iskoristiti. Stvarno smo dobro krenuli i puno toga moglo bi se izdvojiti, ali ‘ajmo se okrenuti Austriji, to je isto jako bitna utakmica.

Lacković je igračku karijeru zaključio 2020. godine u Hamburgu, gdje je nastavio raditi kao pomoćni trener. Zbog toga nije Hrvatsku mogao gledati uživo, ali prvom prilikom će to učiniti.

- Upravo sam sletio na Puerte Venturu, ovdje imamo tjedan dana priprema, ali nadam se da ću imati prilike uživo podržati našu reprezentaciju. Koliko daleko ćemo otići, bolje da ne pričamo o tome. Korak po korak, ali kad se vratim u Njemačku sigurno ću tražiti put prema dvorani - zaključio je Blaženko Lacković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 07:28