JOHN MACDOUGALL Afp
LUDNICA U KÖLNU

Francuska je prvak Europe! Karabatić i društvo u drami produžetaka osvojili zlato, Danci u suzama

Danska je vodila većinu utakmice, no na kraju su uporni Francuzi došli do novog naslova
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. siječanj 2024. 19:57

Francuska – Danska 33:31 (27:27, 14:14)

FRANCUSKA: Bellhacene (10), Desbonet; Lenne 4, Remili 5, Prandi 4, N‘Guessan, Richardson, Mem 2, Tournat 1, N. Karabatić, Mahe 3 (3), L. Karabatić, Fabregas 7, Descat 2 (2), Porte, Nahi 4, Konan.

Izbornik Guilaume Gille

DANSKA: N. Landin (3), Nielsen (13+1); Kierkeloke 3, M. Landin 1, Jakobsen 2, Lauge, Saugstrup 2, Lindberg, Gidsel 8, Mollgaard, Mensah, M. Hansen 9 (7), Jorgensen, Damgaard 1, Hald, Pytlick 4.

Izbornik Nikolaj Jacobsen

SEDMERCI: Francuska 6 (5), Danska 7 (7)

ISKLJUČENJA: Francuska 8 minuta (Fabregas 8, Mem 10, 45, Konan 42), Danska 6 minute (Gidsel 12, Mensah 40, Kierkeloke 57)

IGRAČI UTAKMICE: Elohim Prandi

KOLN Lanxsses Arena. Gledatelja 20.000. Suci: Garcia i Marin (Španjolska)


Francuska je četvrti puta prvak Europe. Savršeniji uvod u svoje Olimpijske Igre nisu mogli dobiti. Imali su strašan motiv u Kolnu. Danci su im motiv broj 1 cijeli život nakon nas, a 2007. naslov svjetskih prvaka u istoj Lanxsess Areni im je doslovno otet. Sada su ga nakon 17 godina vratili u velikom stilu, makar je europski. To mogu samo veliki.

Bio je to sudar dvije najbolje svjetske reprezentacije danas, aktualnog svjetskog prvaka Danske i aktualnog olimpijskog pobjednika Francuske. Obje su se reprezentacije već plasirale za OI, Francuska kao domaćin, Danska kao svjetski prvak.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Karte u tom dvoboju bile su podijeljene baš po očekivanju. Nema tu iznenađenja, jedino je bitna izvedba taj dan. Na početku se nametnula Francuska, vodila. Onda se malo umorila, pa je Danska na krilima fenomenalnog ‘debeljka‘ Emila Nielsena na golu vratila utakmicu u svoju korist. Napravili su Dancu od 6:4 za Francusku seriju od 5:0 i Gille je morao time outom zaustaviti njihovo napredovanje. Francuska se vratila obranom, počeo je braniti Bellahcene kojeg dotad nije bilo i poluvrijeme je završilo u egalu.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Zašto smo rekli da su karte tu odavno podijeljene? Zato što se znalo da će Danska igrati 6-0, da će Hald i Saugstrup to nositi, da tu čak nije bilo dosad nezamjenjivog Mollgaarda. Da će u napadu s Mikkelom Hansenom nastojati držati kontrolu koja je protiv jake Francuske obrane jako važna. S druge strane Francuska je igrala svojih 6-0, prvo Luka Karabatić i Fabregas, pa malo Tournat, pa malo Konan. Teško je braniti Dance, posebno kada golman nije u formi, a Bellahcene na startu nije bio. No, najveći problem Francuza bili su promašeni ziceri, a njih pet promašili su pivoti Fabregas i Tournat i Mem koji to inače ne promašuje. S tih pet zicera Francuska je mogla više, ali promašaji su sastavni dio igre koje su obje selekcije jako dobro kontrolirale. To je kvaliteta koja ih čini boljima od ostalih.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

Drugi dio bolje su otvorili Danci sa 3:0 i Francuskoj je trebalo pet i pol minuta da dođe do gola i da se pokrene. Lovili su Francuzi Dance, ali to nije lako. Penali su im jako puno pomagali u tome, jer Mikkel Hansen je sve uredno trpao iza leđa francuskih vratara. Francuska obrana je morala ići na najvišu brzinu ne bi li dočekala priliku. Ali Gidsel je uvijek nalazio neku pukotinu.

Krenuli su Danci agresivnije u obrani, ne bi li zbunili Francuze. Ali super koncentrirani su bili Francuzi i ulovili Dance na 23:23, poveli 25:24 i Jacobsen je upalio alarm, krenuo 7 na 6, Mikkelu Hansenu gurnuo rješenje. Svaka akcija je bila super važna. Detalji su odlučivali. Danska je imala napad za pobjedu, time out, ali je izgubila loptu i Fabregas je zabio za egal, a M. Hansen nije pogodio slobodni udarac sa 12 metara, pa se išlo u produžetak.

Prvih pet minuta 2:2. Drugih 4:2 za Francusku, sjajni Mem i opet odluka Elohim Prandi, bomba koju ni Landin nije zaustavio.

Martim Costa prvi strijelac

Martim Costa, sjajni portugalski lijevi bek, najbolji je strijelac Eura s 54 postignuta gola. Samo gol za njim zakasnio je Danac Mathias Gidsel koji je u finalu zabio 7 i ukupno 53. Jedan mu je nedostajao da dostigne Portugalca.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

KRAJ UTAKMICE! FRANCUZI SU EUROPSKI PRVACI!

33:31 Kakav triler! Potpuno su pali Danci u završnici, postigli su Francuzi dva gola preko Prandija i Lennea za novi naslov!

31:30 Neuništivi Mikkel Hansen sa sedam metara vraća na minus jedan Danske.

31:29 Dodaje Mem svoja dva gola i evo Francuza na plus dva!

29:29 Strijelac je Pytlick, ali ne dopušta Fabregas Dancima da se odvoje...

28:28 Čvrsti su Francuzi, igra se gol za gol, ogroman je pritisak na igračima... Ali pogađa Remili!

27:28 Danci i dalje igraju sedam na šest, zabija Kirkeløkke!

? Počeo je prvi produžetak ove drame u Kolnu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 16:42