ANTE CIZMIC Cropix
BUDUĆNOST REPREZENTACIJE

Hrvat koji je ‘poludio‘ postao je prava senzacija: ‘Non-stop je ‘unutra‘, nikad neće ‘pasti‘ ako nije broj jedan‘

On je ‘balkanska škola‘, ali vrlo rado koristi skandinavske elemente
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 19. siječanj 2024. 20:40

Dominik Kuzmanović, 21-godišnji vratar našičkog Nexea, koji u "trilingu" s Matejom Mandićem i Filipom Ivićem brani "boje" i mreže Hrvatske na EP-u u Njemačkoj, briljirao je u četvrtak navečer u Kölnu, ali njegove izvanserijske obrane, od kojih je većina bila čistih "zicera", nažalost, nisu spasili od poraza protiv Francuske. "Kuzmu" je nahvalio veliki Nikola Karabatić rekavši da je ovaj "poludio" i da im je zamalo oteo pobjedu, svi su puni hvale za mladića koji je rukometno potekao u RK Dugo Selo. Otuda ga je na inzistiranje Ninoslava Pavelića, trenera vratara Nexea, sportski direktor Nexea Vedran Zrnić "oteo" drugim klubovima koji su ga također htjeli u svojim redovima.

Škola Dugog Sela

Glavni "vinovnik" tog transfera, kojim je RK Nexe dobilo odličnog "broja 1" u svojim redovima, te on sada majstorski brani u klubu u domaćoj, ali i u Europskoj ligi gdje Nexe "rastura" (naravno i sada u "repki") je Nino Pavelić, koji Kuzmanovića trenira već treću sezonu i najbolje ga poznaje. Njegove riječi, sve će reći:

- Otkad je došao u klub, Dominik je toliko fokusiran na rukomet da gotovo mogu reći da mu je to sve u životu. Ima sa strane puno interesa, ali mu rukomet najvažniji. Igrao je u Dugom Selu, još kao klinca sam ga tamo zamijetio, kao i mnogi drugi. Krenuli smo po njega i na sreću, uspjeli u tome. Želio ga je tada i Zagreb, ali je on izabrao Našice jer smo njegovim roditeljima prezentirali "projekt", koji im se svidio na obostrano zadovoljstvo.

image
INA FASSBENDER Afp

Što se konkretno svidjelo familiji Kuzmanović, kojoj bi možda, s obzirom na blizinu i rejting, bliži bio odlazak u RK Zagreb:

- Potpisali smo ga godinu ranije no što je došao, mi smo inzistirali da doma završi srednju školu i tek onda dođe. Tako smo i učinili, a prvu je sezonu branio samo u domaćoj ligi, da se dodatno "kali" jer sam ja imao i još imam Morena Cara i Mihaila Radovanovića kao pouzdane vratare. Kad se Car ozlijedio, Dominik je uskočio kao zamjena i odmah se nametnuo. Što reći pametno o tom mladiću: Non-stop je "unutra", fokusiran je do bola, potpuno je mirna glava što je pomalo neobično za tako mladog igrača. Ono što moram primijetiti, "kuler" je i ne muči ga to brani li na utakmicu jednu ili svih 60 minuta. Nema kod njega te neke, nazovimo je "zavisti". To se vidi i sada na EP-u gdje naši vratari odlično funkcioniraju.

Zna da će doći vrijeme

Postoje različiti tipovi vratara; u koju bi se on mogao svrstati? Pavelić je konkretan:

- U ove tri sezone koliko radim s njim, zaključio bih da je "balkanska vratarska škola", ali vrlo rado koristi neke skandinavske elemente. Radi, naprimjer, "špage" dok brani. Ima neke svoje "specijale", koje mu ja ne branim, nego upotpunjujemo sve, po meni potrebne elemente. Ako sam rekao da mu je glavna odlika "fokus i samo fokus", potpuno je u igri uvijek, tu je još nešto što je po meni jako bitno za daljnji razvoj iako je već sada vrhunski vratar. "Lagan" je u glavi, s njim je nevjerojatno lako raditi jer ne preispituje previše zašto na nečem radimo. Zna da je svaki detalj na kojem radimo za njegovo dobro i on uvijek savršeno ispunjava zadatke. Zato mislim da će i dalje postajati sve bolji i bolji. I opet ću ponoviti - on nikad neće "pasti" ako nije broj jedan. Kad god ga uvedeš u igru, bit će maksimalno unutra. Ako ga ne uvedeš iz nekog razloga, on je miran i zna da će doći njegovo vrijeme.

U Našicama omiljeni Pavelić, tepaju mu nadimkom "Pačo", potvrdio je to i onime što se dogodilo sada na EP-u:

- Perkovac i Matošević, njegov sadašnji trener vratara, počeli su s Ivićem i Mandićem, Kuzma je bio bolestan, bio je u bolnici i nije trenirao, sumnjalo se na mononukleozu, ali to nije, srećom, bilo tako. Pozvan je naknadno u Njemačku, ušao je, dakle, kao treći i protiv Francuza "eksplodirao". To je Kuzmanović, budućnost hrvatskog rukometa.

image
BEAUTIFUL SPORTS/AFP/PROFIMEDIA

Istu je ili sličnu "dijagnozu" za Kuzmanovića iz Njemačke poslao "doktor Valter Matošević":

- Odličan je bio, šteta što to nismo iskoristili. I inače je takav, on je vratar koji je hrvatska budućnost. Sada je u reprezentaciji jer se na njega dugoročno računa i on može trajati dugi niz godina. Pouzdan je, vrijedan, kvalitetan, potpuno posvećen. Da nije, ne bi bio ovdje s nama. No, ja kao trener vratara sada u Njemačkoj, dodat ću još nešto. I "mali" Mandić je takav, isto su 2002. godište., a ne mogu drugo reći niti za Ivića koji je 10 godina stariji.

Dvojac za budućnost

- Ovdje smo za Njemačku i Euro imali taj plan, imati jednog starijeg i dvojicu, koja su ista ili slična kvaliteta, ali nam je dugoročni plan imati ove mlađe za dugi niz godina. Kuzma je "karakter", no, takva su ostala dvojica. Dugi niz godina smo na velikim natjecanjima imali često problema s vratarima, sada to, srećom, nije slučaj i to me veseli.

I Matošević, jedan od naših najboljih vratara u povijesti, ponovio je ono Pavelićevo o "Kuzmi":

- Nije bio unutra zbog bolest, pozvali ga naknadno, čekali ga i nismo pogriješili. To također potvrđuje da je čvrst u glavi. Nije bio u prvom planu, a protiv Francuza - ne protiv bilo koga - bio je naš najbolji igrač. To pokazuje čvrstoću karaktera, to pokazuje da će u budućnosti biti velika vratarska "faca". Opet, ponovit ću jer ne želim praviti razliku, takvi su i Ivić i Matej Mandić. Nema "ljubomore" među njima trojicom i odlično se slažu i nadopunjuju...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 21:11