Cropix
DRAMATIČNA UTAKMICA

Hrvatska doživjela neočekivani udarac, Austrijanci nam otkinuli bod i pokvarili planove

Hrvatska je u susretu drugog kola Europskog prvenstva u Mannheimu protiv Austrije igrala 28-28
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. siječanj 2024. 21:52

HRVATSKA - AUSTRIJA 28:28 (14:12)

HRVATSKA: Mandić (8), Ivić (2); Mihić, Duvnjak, Šoštarić 6 (4), Karačić, Načinović 5, Mamić, Cindrić 3, Lučin 1, Martinović 2, Šipić 1, Glavaš 3, Srna 1, Klarica 3, Jelinić 3. Izbornik: Goran Perkovac

AUSTRIJA: Mostl (5), Hausle (3); Mahr, Božović 2, Frimmel 2, Belos, Herburger 2, Weber 6 (1), Živković 2, Mittendorfer, Dambock, Bilyk 7, Wagner 2, Nigg, Huteček 4, Miskovetz. Izbornik: Aleš Pajović

SEDMERCI: Hrvatska 4 (4), Austrija 1 (1)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Srna 7, Mamić 47, Lučin 50), Austrija 4 minute (Herburger 27, Frimmel 56)

IGRAČ UTAKMICE: Nikola Bilyk


Hrvatska nije pobijedila Austriju i kolo prije kraja natjecanja u skupini prvog kruga zna da će u drugi krug ako dobije Rumunjsku. Može i s dva boda, ali… Bilo je samo bitno dobiti utakmicu nakon onog briljantnog izdanja protiv Španjolske. U "kockicama" obojenoj SAP Areni bilo je znatno teže nego protiv Španjolske, ali sada se stavite u situaciju da te pobjede protiv Španjolske nije bilo. Kako bi tek onda bilo teško. Ovako i bod nakon svega je puna šaka brade.

Na našu veliku žalost EHF nam je poslao danske "prevarante" da sude ovu utakmicu iako su toliko puta na očit način naštetili ugledu Hrvatske. No, što se mora, mora se, nismo imali nekog posebnog izbora. Oni i njihovi pomagači, vjerujemo, znali bi odgovoriti zašto na Euru nema najboljeg svjetskog sudačkog para Gubica - Milošević. Žalosno je to, ali…

Hrvatska je bila u identičnom sastavu kao i u prvom susretu, Austrija također nije mijenjala, a ni nema koga, a bio je to sudar dvije pobjedničke selekcije iz prvih susreta.

Počelo je furiozno s 5:1 za nas, u ritmu kako smo igrali protiv Španjolske. Ali, tu smo stali, prestali smo s napadačkim kretanjem i došli smo u solo igri u probleme jedan na jedan. Austrija se nametnula, Mostl je odlično branio i stigao prednost koju nam je Mandić svojim obranama dao na početku. Austriju je malo i sreća popratila, lopte su im se odbijale, Weber je skakao s krila na iskustvo i zabijao, ali definitivno ni naša obrana nije djelovala tako dobro kao u prvoj utakmici protiv Španjolske. Prvo nam je probleme radio Živković, onda se na to nadodao Bilyk, pa kada smo njega probali zatvoriti, uključio se i Wagner, tako da se prednost smanjila, a Austrija je u 20. minuti došla do 9:9 i nakon početka morali smo se resetirati. Prednost smo zadržali, Perkovac je reagirao time outom, ali nismo izgledali sigurno, posebno u sredini obrane koju nismo uspjeli uglaviti kao u utakmici sa Španjolskom.

Napadački smo rotirali sve osim krila, svatko je donio nešto svoje, no nismo imali ritma s kojim bismo napravili prednost. Trebalo nam je nekoliko lakih golova, a Austrija je igrala dosta točno, precizno i čak kada njihov najbolji igrač Huteček nije bio strijelac već samo organizator igre. To je bio samo dokaz da svaki dan ne mora biti savršen i da ako nismo pravi možemo imati problem protiv svakog protivnika. Izgubili smo dosta lopti, napravili dosta grešaka. Jelinić koji je krenuo furiozno fulao je dva zicera i sve to se pretvorilo u problem koji smo morali rješavati u igri protiv protivnika koji je dobio krila. Vodili smo dva gola razlike nakon prvih 30 minuta i to je bilo najbolje saznanje.

Treba reći da smo pred kraj prvog dijela krenuli s 5-1 obranom, ušao je Duvnjak, ali smo nakon dva gola u nizu opet vratili 6-0, valjda da se ne bismo previše umorili, makar je bilo evidentno da Austriji ta naša 5-1 ne paše nikako.

Drugi dio smo odmah otvorili s 5-1, promijenili smo krila, ušli su Glavaš i Mihić, Klarica koji je još u prvom dijelu zamijenio ne baš raspoloženog Martinovića ostao je u igri. No, slabo je išlo, Austriju je pratila sreća, odbijale su im se lopte, teško smo dolazili do njih, a Bilyk je izjednačio na 15:15 i 16:16, te nam poslao nove opomenu da smo ušli u austrijski ritam, a to je jedino što u ovoj utakmici nismo smjeli.

Povela je Austrija prvi puta 18:17 u 39. minuti i Perkovac je odmah pozvao time out ne bi li probudio momčad i vratio nam ritam bez kojeg nismo mogli ništa. Bilyk i Huteček lako su rješavali sredinu naše obrane i to definitivno više nije moglo biti rješenje.

Vratili smo brži napad s Cindrićem, na gol je došao Filip Ivić, morali smo pokušati okrenuti utakmicu na neki način. A to je bilo teško jer je Austrija jako malo grešaka ponudila. Na sredini drugog dijela vratili smo prednost, ali na terenu je izgledalo svakako osim da je imamo. Utakmica se rasplamsala na malo golova što je Austrija željela i tada je bilo jedino važno pokušati je bez posljedica privesti kraju.

Nismo željeli takvu utakmicu, ali smo se pribojavali da se tako nešto može dogoditi. Ostali smo bez Mamića dvije minute, pa je Miszkowetz ozlijedio Martinovića, što nije izgledalo nimalo dobro, jer je Martinović u 48. minuti morao biti iznesen s terena s bolnim ramenom.

Imali smo dva razlike, trebalo nam je još malo gasa, ali bili smo u problemima s igračem manje, što smo napadački uspjeli riješiti, ali obrambeno ne. Morali smo biti jako strpljivi, jer smo nakon Mamića ostali i bez Lučina na dvije minute, a Klarica je fulao kontru za +3, pa je Bilyk odmah vratio na -1 za Austriju.

I onda je Matej Mandić rekao - dosta, obranio dvije lopte, Glavaš nas je digao na +3 i Austrija je to na našu veliku žalost ponovo dostigla. To nam se nakon +3 nije smjelo dogoditi.

U zadnju minutu smo ušli s egalom i loptom i Perkovac je zvao time out. Zbog faula na Cindriću Božović je morao van 30 sekundi prije kraja. No, nismo zabili. Srećom Austrija je krivo bacila zadnji napad i po bod svakome je ostao.

Gotova je utakmica. Nije uspjela Hrvatska doći do pobjede u posljednjem napadu. Konačni rezultat je 28:28, a na utakmici se ozlijedio Martinović.

Isključen je Božovič. Imamo igrača više, točno je pola minute do kraja.

Ostalo je 45 sekundi do kraja utakmice, rezultat je neriješen, a Perkovac poziva time-out.

28:28 Zabija Weber zato 'iz igre'.

Pogriješio je Cindrić, jednu loptu dodao Austrijancima, ali Weber srećom nije iskoristio kontru. Minuta i pol je do kraja.

28:27 Dva uzastopna gola je postigla Austrija. Imamo minimalnu prednost nešto više od dvije minute prije kraja utakmice.

28:25 Glavaaaaaš!!! Imamo tri pogotka i igrača viška, a ostale su još četiri minute.

Mandić je obranio udarac Frimmelu, odnosno Austrijanac ga je pogodio u glavu. Igra je zaustavljena, bilo je krvi, a Frimmel je dobio isključenje. Prije toga se ispričao našem vrataru. Ostalo je manje od 5 minuta.

27:25 Klarica zabija, a Mandić brani zicer Wagneru!

26:25 Božović je sada precizan. Ušli smo u zadnjih šest minuta utakmice.

26:24 Glavaš vraća Hrvatsku na dva pogotka prednosti!

25:24 Brzo uzvraća Frimmel.

25:23 Cindrič je mirovao od početka utakmice, ali evo ga kada se lomi utakmica. Igra se 52. minuta.

24:23 Načinović je ukrao loptu, Klarica nije zabio i onda je to kaznio Bilyk svojim sedmim golom na utakmici.

Ušli smo u zadnjih 10 minuta utakmice, a Hrvatska opet ima igrača manje, Isključen je Lučin.

24:22 Opet je Huteček precizan i smanjio je na 'minus 1', ali Načinović zabija svaki put kada 'zagusti'.

23:21 Brzi golovi na obje strane. Prvo je bio precizan Božović, a zatim Načinović.

22:20 Isključenje i kod Austrije. Miskovec je isključen nakon žestokog starta na Martinoviću koji je izašao iz igre držeći se za rame. Šoštarić je, naravno, bio precizan iz sedmerca.

21:20 Ne predaje se Austrija. Huteček je iskoristio sedmerac, a Mamić zaradio isključenje na dvije minute.

21:19 Griješe Austrijanci nakon time-outa, ali ne griješi Martinović!

20:19 Raspoložen je večeras Šoštarić! Zabio je svoj peti gol za novo vodstvo Hrvatske.

19:19 Opet su poveli Austrijanci preko Hutečeka, ali Lučin uzvraća.

18:18 Uzeo je Perkovac time-out, a uspjeli smo zabiti iz akcije nakon njega. Doduše, Lučin nije bio precizan, ali zato jeste Načinović.

image
Cropix

17:18 Vodi Austrija! Frimmel je postigao svoj prvi gol na utakmici. Igra se 39. minuta. Sjajno je Frimmel zabio s krila!

17:17 Načinović nas je vratio u prednost, ali odmah uzvraća Huteček.

16:16 Opasan je Bilyk. Opet je precizan, ovo je njegov šesti gol na utakmici.

16:15 Izjednačila je Austrija golom Bilyka, ali brzo uzvraća Glavaš.

15:14 Dva su nam gola zaredom postigli Austrijanci. Prvo Herburger brzo nakon Klaričinog gola, a zatim Weber nakon duge akcije koja je uslijedila nakon greške Duvnjaka.

15:12 Prvi napad u drugom poluvremenu je imala Austrija, ali prvi gol je zabila Hrvatska i to preko Klarice.

Gotovo je prvo poluvrijeme. Hrvatska ima 14:12. Vodili smo tijekom svih 30 minuta, ali opasna je Austrija. Bit će ovo tvrda utakmica.

14:12 Na početku su Austriju vukli Živković i Weber, sada to radi Bilyk fantastičnim golom s devet metara. Nisko je pucao Bilyk i bio precizan.

14:11 Opet Hrvatska odlazi na tri pogotka razlike. Šoštarić ponovo zabija, ovaj put iz polukontre s krila.

13:11 Još jednom je Šoštarić bio precizan iz sedmerca. Austrijancima nije pomogla ni promjena vratara.

image

Mario Šoštarić

Cropix

12:11 Austrijski izbornik je zatražio time-out, a nakon njega je Bilyk bio precizan.

12:10 Austrija je pogriješila u napadu, a Klarica postiže svoj prvi gol na utakmici. Dobro je i agresivno Klarica napao austrijsku obranu i silovito potegnuo za 12:10.

11:10 Karačić je izborio sedmerac, a Šoštarić bio precizan iz njega. Igra se 22. minuta.

10:10 Prvi sedmerac na utakmici je iskoristio Weber za novo izjednačenje.

10:9 Treću priliku za izjednačenje Bilyk je iskoristio, ali odmah je uzvratio Šipić lijepim golom sa šest metara.

Imala je Austrija dvije prilike za izjednačenje, ali Živković i Bilyk nisu bili precizni. Hrvatska je izgubila dvije lopte u napadu.

9:8 Promašio je Karačić, zabio Wagner, a Perkovac zatražio time-out.

9:7 Wagner je smanjio na 'minus dva' s crte nakon lijepog proigravanja. Prošla je polovica prvog poluvremena.

9:6 Opet gol za gol. Prvo je Bilyk bio precizan iz kontre, a zatim uzvraća Načinović iz drugog pokušaja s crte.

image

Veron Načinović

Cropix

8:5 Zabija ponovo Weber, ali uzvraća Srna. Držimo tri pogotka prednosti.

6:4 Weber je postigao gol taman kada je ulazio naš kažnjeni igrač. Na drugoj strani je bio precizan Cindrić, ali uzvraća Živković. Prošlo je 10 minuta igre.

5:2 Isključen je Srna, precizan Živković.

5:1 Mandić briljira, brani sve što stigne, a sada je precizan Martinović.

image

Matej Mandić

Cropix

4:1 Brzo se igra, a Hrvatska je precizna u svakom napadu. Sada je strijelac Šoštarić.

3:1 Obranila se Hrvatska pa je Jelinić iz kontre zabio za 2:0. Uzvraća Weber, ali Jelinić ubrzo postiže i svoj drugi gol na utakmici.

1:0 Počela je utakmica, prvi gol na utakmici postigao je Cindrić.

5 utakmica

5 pobjeda

0 egala

0 poraza

+26 gol razlika

SVE UTAKMICE

2008. Interwetten Cup 29:21

2010. Interwetten Cup 38:29

2010. Euro drugi krug 26:23

2015. SP prvi krug 32:30

2020. EP drugi krug 27:23

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. ožujak 2024 12:41