Ante Čizmić/Cropix
STRUČNI KOMENTATOR:

‘Hrvatskoj će ova utakmica biti odlučujuća. Da smo imali jednog igrača, Francuzi ne bi slavili‘

"Mladenačka brzopletost i neiskustvo došli su do izražaja", smatra bivši izbornik Zdravko Zovko
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 19. siječanj 2024. 06:11

Dovoljno je reći - Francuska. U trideset godina rivalstva na prvenstvima Europe (od prvog kontinentalnog natjecanja u Portugalu, 1994.), hrvatskoj su reprezentaciji Francuzi bili uvjerljivo najteži protivnik. Susret u Kölnu bio je 12 međusobni sraz i deveta pobjeda francuske reprezentacije (Hrvatska ima tek dvije, uz jedan neodlučeni ishod)!

- Šteta! Mislim da smo propustili dobru priliku osvojiti barem bod. Nažalost, imali smo razdoblja igre kada su mladenačka brzopletost i neiskustvo došli do izražaja. Također, u ključnim smo trenucima, kada se "lomio rezultat", propustili realizirati situacije u igri "6 na 5". Cindrić je napravio dvije tehničke pogreške, Francuzi su postigli "lake pogotke" na prazna vrata i stekli tri pogotka razlike (29-26). To su bili prijelomni trenuci susreta - konstatirao je bivši izbornik hrvatske reprezentacije Zdravko Zovko.

Na ogled s Francuskom hrvatsku je momčad umnogome definirao zdravstveni bilten: nakon što mu je protiv Austrijanaca "ispalo" rame Ivan Martinović je napustio Euro, a uoči ogleda s "tricolorima" liječničku je pomoć zbog povišene temperature zatražio kapetan Domagoj Duvnjak. Nije se niti pojavio na utakmici. Ostao je – u hotelu.

image

Protiv Francuza smo morali bez Domagoja Duvnjaka

Ante Čizmić/Cropix

- Nažalost, upravo u trenucima koji su se pokazali presudnima za ishod utakmice, kapetan nam je najviše nedostajao. Vjerujem da bi svojim iskustvom stabilizirao igru u obrani, ali i kontrolirao fazu napada.

Francuski su mediji utakmicu u Kölnu predstavili kao - povijesnu. Naime, kapetan francuske vrste 39-godišnji Nikola Karabatić upravo je protiv Hrvatske stekao titulu najboljeg strijelca u povijesti Europskih prvenstava. U zapisnik utakmice upisan je kao vlasnik pet golova, kojima je "skinuo" rekord Islanđanina Gudjona Valura Sigurdssona...

- Ono što je kod nas izostalo neigranjem Duvnjaka, Francuzi su imali u liku Nikole Karabatića. On je svojim iskustvom zacijelo bio presudni čovjek ove utakmice.

image
INA FASSBENDER Afp

Do susreta s Francuskom uvjerljivo najbolji igrač hrvatske reprezentacije na turniru u Njemačkoj bio je Mario Šoštarić: u tri ogleda zabio je 18 golova iz 18 pokušaja! Protiv francuske obrane "mister 100 posto" prvi je puta na ovom prvenstvu – promašio. Njegov 22. šut na Euru, sa sedam metara, francuski je vratar obranio. U nastavku utakmice izbornik Perkovac šansu je dao Glavašu.

- Šoštarić je dobro otvorio utakmicu. Postigao je i tri gola iz tri pokušaja. Ali u ovakvim susretima, gdje ti protivnik ne daje previše prigoda za tranzicijsku igru, krila uvijek moraju biti jako strpljiva. Šteta što je promašio sedmerac. Gol bi mu puno značio za samopouzdanje. Ali i to je čudo. Prvi promašaj na Europskom prvenstvu u četvrtoj utakmici. Doduše, bilo bi bolje da je promašio protiv Rumunja, a zabio Francuzima. Dojma sam da je nedostajao u drugom poluvremenu.

Statistike i analize prvog dijela Eura sugerirale su deficit u prezentacijama hrvatske momčadi: učinkovitost vratara ispod 30 %. Protiv Francuske je, međutim, Dominik Kuzmanović svojim obranama "držao na životu" ambicije hrvatske momčadi.

image

Dominik Kuzmanović

Ante Čizmić/Cropix

- Ne mislim da smo imali problem s vratarima u prethodnim utakmicama. Ivić i Mandić su dobro odradili posao. No Kuzmanović je pokazao visoku razinu forme. U modernom rukometu, nijedna momčad bez kvalitetnog vratara ne može računati na visok plasman. Kuzmanović je pokazao zavidnu koncentraciju i bio najvažniji igrač naše reprezentacije.

Što možemo očekivati u nastavku natjecanja?

- Smatram da smo bolji od Mađara i Islanđana, s kojima se sastajemo u naredne dvije utakmice. Posljednji susret igramo protiv Njemačke i mislim da bi taj dvoboj mogao odlučivati o polufinalu. Naša mlada momčad igra brz i efikasan rukomet. Imamo razloga nadati se dobrom rezultatu - uvjerenja je Zovko.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 21:58