BERTRAND DELHOMME/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA Bertrand Delhomme/panoramic/bestimage/profimedia

Jedan od naših ključnih aduta uoči starta Eura protiv Španjolske: ‘Važno je, bitno je, ali nije presudno‘

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. siječanj 2024. 18:59

Hrvatska je spreman za Euro. Dolazak iz Poreča u Mannheim potekao je bez trzavica, danas će Perkovac još odrediti 16 igrača koji će istrčati protiv Španjolske večeras u 20.-30 sati na ostvaranju našeg Eura u skupini B. Na raspolaganju ima 19 igrača, trojica će morati ostati na tribinama, ali sudeći po svemu dosad čekat će se zadnji trenutak, jer s ozljedama i problemima nikad se ne zna. Uglavnom, ako možemo birati bolje da nam sastav određuje izbornik nego ozljede i bolesti.

- Jedan od onih koji je dio najvećeg iskustva našeg tima je Igor Karačić. Iza njega je dobra polusezona u Kielcu, zdrav je, makar je imao manjih problema u Poreču, no u utakmici protiv Slovenije koju smo dobili posljednju uoči odlaska na Euro pokazao je da može jako puno donijeti našoj igri.

Niste bili top fit u Poreču, ali ste sada ipak OK?

- Neka crijevna viroza me napala, dosta nezgodna, ponešto me i iscrpila, ali sada je sve OK i spreman sam za Euro.

Kakva vam je ova sezona?

- Dosta turbulentna. Mi imamo odličnu momčad, ali smo imali i dosta problema s ozljedama, pa nismo uvijek bili na razini na koju smo navikli. Čak smo u domaćem prvenstvu i izgubili doma od Wisle, što se nikad nije dogodilo ranije, ali dobro, milim da Kielce ima i dovoljno argumenata i snage da to popravi do kraja sezone. Tako je i sa Ligom prvaka u kojoj smo dosta dugo morali biti bez Wolffa, pa su falili Sićko, pa Paczkowski, uvijek netko i to se odrazilo na nas. Evo i sada za Poljsku nama Moryta koji nam je ozlijeđen, a strašan je igrač i jako će nedostajati Poljacima na ovom Euru.

image
ROBERTO PFEIL Afp

Kako vam se čini reprezentacija u ovom trenutku?

- Zanimljivo, imamo i puno poleta, mladih snaga, imamo i određeno iskustvo, možda ne samo iskustvo kako bi to trebalo izgledati na terenu, ali čini mi se da bismo mogli igrati dobar rukomet s puno ritma. Ta brzina nam je jako bitna u odnosu na prethodne turnire.

Kako se snalazite, imate nove suigrače na vanjskima, a na prošlom Euru nije vas ni bilo?

- Bilo je tako kako jest, sada sam tu. Mladi igrači su puni energije, neravno da nismo igrali previše da se možemo savršenije upoznati, ali važno je da neke stvari koje dogovorimo radimo kako treba. Svako osvježenje jako dobro dođe ovom timu.

Imamo opasan raspored?

- Skupina je teža nego što izgleda. Važna nam je ta utakmica sa Španjolskom, jer može puno donijeti, ali kako god moramo kao osnovni cilj imati da odigramo kompletan turnir kako treba, jer samo na taj način, kako god završi utakmica sa Španjolskom možemo doći do cilja. Možeš dobiti Španjolsku, pa izgubiti sve, a možeš izgubiti od Španjolek pa dobiti sve. Dakle, nema konačnog rješenja. Jasno da bi nas pobjeda digla u toj utakmici, ali danas prognozirati takve stvari nije moguće. Nikome, čak ni jednoj Danskoj ili Francuskoj koje ovdje dolazi u nekim ulogama favorita. Euro je poseban, zgusnuta je kvaliteta, trebaš pobjeđivati, a to nije nimalo jednostavno u koncentraciji takve kvalitete. Zato je Euro posebniji do svih drugi natjecanja.

Što mislite da nam je cilj?

- Da igramo dobro, da prođemo prvi krug, da u drugom budemo u borbi za polufinale. Mi to svi želimo, ali na to se ni mi, niti itko drugi u startu ne može kladiti.

Početak nam nosi Španjolsku, rekli bismo goreg protivnika za start nije bilo?

- Dobro, svi znamo što je Španjolska i koliko je s njima teško igrati. Nema kod njih velikih novosti, sve ti to znaš, ali jako im se teško oduprijeti, jer imaju stil, ritam i teško ispadaju iz njega, čak i kada im ne ide. Mislim da su poletniji nego što su bili na prethodnim natjecanjima, fale im neki dosad bitni igrači kao Corrales, Sole ili Guardiola, ali opet su tu igrači koji igraju na vrhunskoj europskoj razini tako da tu nema puno odstupanja. Oni su to pokazali već na turniru nedavno u Granollersu gdje su lagano svladali Srbiju i Poljsku.

Dvojica od njih su vama uz bok u Kielcu, jako su vam važni suigrači, a dvojicu još pamtite i iz zlatnih vremena Varada s kojim ste se dvaput penjali na europski tron?

- Sa mnom su sada Alex i Daniel Dušebajev, prije su bili Canelllas i Maqueda i to su doista sjajni igrači i moji veliki prijatelji. Prva dvojica su jako važna za Kielce u ovom trenutku. Ono što o njima mogu reći kada je riječ o reprezentaciji i onome što sam vidio u posljednje vrijeme je da Daniel igrao kao broj 1 na poziciji lijevog vanjskog, da igra u dva pravca, da je postao iznimno važan kotačić španjolske igre nakon što je dio tog tima već nekoliko godina. Alex na daljoj strani zasad nije igrao puno, to su činili Maqueda i Garciandia koji su bitniji za obranu, ali Alex može puno toga i u raznim obrambenim formacijama. On je jedan od naših ključnih igrača, a tako je i u Španjoslkoj. A što se tiče Canellasa i Maquede, to su dva stara mačka, koja su prošla jako puno. Činjenica da ih se ne odriču govori sve o tome koliko su im vrijedni. To su igrači koji daju sigurnost timu i iznimno su važni. Obrambeno i napadački – podjednako.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 15:01