DAMIR SKOMRLJ Cropix
16. PUT NA EURU

‘Ne bih uzeo niti jednog Španjolca, vjerujem svojim igračima. To će biti važna utakmica, ali ne i presudna‘

Goran Perkovac je osmi izbornik koji će voditi reprezentaciju na europskoj smotri
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 11. siječanj 2024. 08:28

Hrvatska će u Njemačkoj igrati na svom 16. europskom prvenstvu. Uz Španjolsku i Francusku jedina smo reprezentavcija koja nije propustila nijedan euro, dok smo u dosadašnjih 15 nastupa devet puta bili u polufinalu, osvojili tri srebra, tri bronce i triput bili četvrti. Bili smo posljednji 2002. u Švedskoj i to nam je najslabiji plasman do sada.

Na prošlom Euru nismo briljirali, korona je rekla svoje, ali nije presudila baš sve. Posljednji veliki doseg imali smo prije četiri godine u Stockholmu kada smo igrali finale sa Španjolkom u O2 Areni i nesretno ga izgubili, bili smo možda najbliže zlatu do sada...

Radili i na obrani 5-1

Sada igramo skupinu u Mannheimu i sudeći po najavama osjećat ćemo se kao kod kuće. Protivnici u skupini su nam Španjolska, Austrija i Rumunjska. Prve dvije selekcije idu dalje u drugi krug koji će se igrati u Kölnu i to je naš prvi cilj na ovom Euru. Drugi cilj je biti konkurentan u tom drugom krugu, boriti se za prolaz u polufinale, hoćemo li uspjeti ili ne. to je jako teško reći nakon posljednja četiri velika natjecanja od kojih smo na tri bili loši (15. mjesto 2021. na SP, 8. mjesto 2022. na EP i deveto mjesto prošle godine na SP), dok nas na jednom uopće nije bilo (OI 2021. u Tokiju).

U našoj skupini, realno, Španjolska je favorit protiv nas, dok smo mi favoriti protiv Austrije i Rumunjske. No, to je samo papir i prava istina se uvijek dozna na terenu. Jesmo li spremni ili ne, teško je reći. Probali smo sve, prilagodili posljednje mjesece Euru, odigrali dobar turnir u Poreču, gdje smo svladali vrlo jake Sloveniju i Crnu Goru, ali službene utakmice su uvijek drugačije od treninga i prijateljskih susreta. Zato tsmo oprezni i ne razmećemo se optimizmom.

Goran Perkovac, osmi izbornik koji će povesti Hrvatsku na europskoj smotri, kapetan brončanih “Portugalaca” 1994. godine, nakon pobjede na Croatia Cupu i ususret startu protiv Španjolske u petak, kaže:

- Mislim da turnir i pobjede u Poreču ne treba preuveličavati, ali ni umanjivati vrijednost toga. Slovenija je na prošlo, SP igrala jako dobro, Crna Gora na prošlom Euru također. Prijateljske utakmice ostaju uvijek prijateljske, ali zadovoljan sam načinom na koji smo ih odigrali. Druga je bila bolja, brža, agilnija. Lagao bih kad bih rekao da sam nezadovoljan.

Dugo se čekao konačni popis za Njemačku...

- Dok smo bili na okupu i dok su trajali treninzi, nisam htio ništa “rezati” jer u pripremama jako često događaju nepredviđene koje stvaraju probleme. Bitno je to da se većina bolesnih i ozlijeđenih oporavila, velika je šansa da nam se kasnije priključe Mandić i Kuzmanović, neki liječnici kažu da bi i Šarac mogao biti biti na raspolaganju. Mi bismo sa svim zdravim igračima mogli složiti dvije reprezentacije i mislim da je to privilegija pred sve ono što nas čeka i nakon ovog Eura.

U međuvremenu su dovedena dva nova igrača koja su otputovala u Mannheim.

- Doveli smo Mamića kad je otpao Šarac jer Mamić može i zna. Tin Lučin se oporavio, dok je na lijevom vanjskom u Poreču pomagao Domagoj Duvnjak. Druga strana priče je obrana, tu je važan Kušan, kroz pripreme smo pokušali uigrati nekoliko formacija, dok je lijepo da protiv Crne Gore i Slovenije nismo morali sve pokazati prije Eura.

Recimo, 5-1 koja je naš klasik nismo uopće igrali.

- Nismo, ali radili smo na tome, trenirali i sigurno ćemo biti u prilici pokazati kako će to funkcionirati.

Veliki rumunjski iskorak

Kako izbornik vidi naše šanse na Euru?

- Trebamo biti na zemlji, sve dosad je samo ohrabrenje. Puno će ovisiti od toga nosimo li dva boda u drugi krug, jer to je kapital ako dobiješ utakmice koje će biti kasnije. Ali ako kasnije izgubiš, onda više to nije kapital, tako da je važna utakmica sa Španjolskom, ali ne i presudna. Meni je najbitnije da vidim da je momčad na terenu na svom maksimumu. Fali nam uigranosti, dok širinu imamo, igrači nam igraju u jakim klubovima i tamo imaju dobre role. Treba nam jedan odličan turnir u Njemačkoj i da na tom rezultatu nadograđujemo vrijednost za ono što dolazi.

Pratili ste naše suparnike?

- Naravno, sve njihove dvoboje u pripremnom razdoblju. Španjolci nisu pojedinci, Guardriola ili Pecina to u njihovom sustavu nije važno, njima je sustav sve, to je njihova najveća kvaliteta. Da me sad netko pita da uzmem nekog Španjolca i da ga stavim među naše, ja ne bih uzeo nikoga. Moje povjerenje u naše igrače je veliko, dok će dnevna forma, vratari i iskustvo biti faktori koji će odlučivati na terenu kada se sastanemo.

Imate puno igrača, previše, ne mogu svi igrati, a svi bi željeli. Može li tu biti nezadovoljstva koje nikad nije dobro došlo?

- U moje smo vrijeme išli na Euro s 12 igrača, sada ih se za svaku utakmicu prijavljuje 16, što je puno više. Neće biti problem, jer su svi mladi i trajat će sljedećih 10-15 godina, puno je utakmica i većina ih mora igrati. Mi smo u relativno komfornoj situaciji, tko će i koliko odigrati odlučujem ja. Naravno, nekad neće svi biti sretni, ali mislim da će većina biti zadovoljna.

Što je sa suparnicima koji dolaze nakon Španjolske, reprezentacijama Austrije i Rumunjske?

- Rumunji su napravili veliki iskorak, jer su prije jedva dobivali Kosovo koje nije visoko. Ja želim da moja momčad bude na 100 posto koji god protivnik bio. I to je protiv njih najbitnije. Austrija je uigrana, pet godina su skupa, znaju unaprijed što se radi i to je njihova najveća kvaliteta.

Koga hrvatski izbornik vidi kao glavne favorite Eura?

- Tu nema velikih nedoumica, reprezentacije koje su vrh posljednjih godina i sada će biti u prvom planu. Danska, Francuska, Španjolska, Norveška, Švedska... Ostali će se truditi biti iznenađenje, i nas vidim u tom krugu - zaključio je Goran Perkovac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. rujan 2024 20:58