ANTE CIZMIC Cropix
SPORTCAST

‘Nisu štimale stvari između Perkovca i igrača, ali neke stvari se rukometašima ne smiju događati‘

U novom izdanju Sportcasta u gostima nam je bio rukometni trener Vlado Šola
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 14. veljača 2024. 21:19

Europsko prvenstvo u rukometu donijelo je puno uzbuđenja, a o svemu što se događalo u Njemačkoj priča se i tjednima nakon što je natjecanje završilo. Tako smo i u našem Sportcastu ugostilio Vlada Šolu, izbornika crnogorske reprezentacije. Njegova je momčad ispala nakon prvog kruga nakon tijesnih poraza od Mađarske i Islanda i pobjede protiv Srbije. Upravo je ta pobjeda glasno odjeknula jer je šest sekundi prije kraja utakmice bilo 29:29. Šola je pozvao time-out nakon kojeg je Grbović postigao gol na pobjedu. Legendarnom hrvatskom vrataru i aktualnom crnogorskom izborniku to nije bila prva takva situacija.

- Imao sam sličnu situaciju dok sam bio trener Dubrave. Igrali smo protiv Csurgóija iz Mađarske u pretkolu EHV kupa. Izgubili smo u gostima devet razlike, kod kuće smo imali devet razlike prednosti šest sekundi prije kraja, ali nam to nije bilo dovoljno jer su oni postigli više golova. Zvao sam time-out, postavio opet sedam igrača u momčad i isto smo postigli gol u te četiri sekunde. Ja tako treniram, na mojim treninzima se trenira da od osvajanja lopte do realizacije prođe najmanje 10 sekundi - rekao je Šola i prisjetio se time-outa prije tog gola:

- Zvao sam time-out, trebala mi je pobjeda, a vježbali smo ranije s četvrtim bekom. Očekivao sam da će Srbija odigrati pliću zonu. U onom trenutku kad sam vidio da oni stoje u presingu bilo mi je jasno da imamo veliku šansu da to probijemo i ispalo je dobro.

Komentirao je Šola i time-out iz utakmice protiv Mađarske koji je postao viralan, a koji su pojedini komentatori te istaknuli kako je akciju na kraju odredio Branko Vujović.

- Htio sam igrati zadnji napad 7 na 6 s dva pivota, previdio sam da je Lazović dobio tri isključenja i crveni karton i da ga nemam. Što se tiče situacije da sam pitao Branka što ćemo igrati je vezana za razgovor mjesec dana ranije s Borozanom kada smo razgovarali da uopće dođe igrati za reprezentaciju. Tada sam mu rekao da ja kao trener nemam ništa protiv, dapače, da mi igrati u time-outu predloži nešto što bi igrao jer on u tom trenutku najbolje osjeća što je moguće, a ja ću kao trener, ako vidim da to nije dobra ideja pa ću reći nešto drugo - rekao je Šola i osvrnuo se na kritičare:

- Volio bih vidjeti ljude da se nađu u našoj, trenerskoj situaciji gdje u stotinki moraš donijeti odluku, gdje te pere adrenalin, gdje osjećaš pritisak, gdje nemaš komociju razmišljanja. Recimo, razlika između rukometnih i nogometnih trenera je da mi donosimo odluke u sekundi, on ima vremena i komotita da vidi što se događa na terenu. Meni se dogodi da igrač izjuri van jer je osjetio da je umoran, ja u tom trenutku moram uvesti nekog drugog. Znam koga, ali je on možda u trenirci, a protivnici jure u kontru.

U Sportcastu je bio i dugogodišnji rukometni novuinar Sportskih novosti Dražen Pinević koji je pohvalio sve što Šola radi u Crnoj Gori.

- On je trenutno jedini naš trener koji radi ozbiljan posao. S Crnom Gorom je napravio dobar posao. Možda je rezultatski mogao imati boljan rezultat, ali trebamo reći da je Crna Gora na Europskom prvenstvu izgubila dvije utakmice od istih momčadi od kojih smo mi izgubili, ali mi smo izgubili s više golova razlike.

image

Vlado Šola

SPORTSKE NOVOSTI

Nakon analize Crne Gore, došli smo i do Hrvatske o kojoj je Pinević rekao:

- Da bi danas mogao funkcionirati na velikim turnirima, moraš imati 16 igrača. Mi to nismo uspjeli. Igrali smo 20 minuta super, onda bi naglo pali. Nismo našli alternative, nismo imali 16 igrača i zato nismo uspjeli.

Goran Perkovac je smijenjen nakon Europskog prvenstva, odnosno nakon samo jednog natjecanja kojeg je vodio s klupe. Je li takav rasplet događaja iznenadio Šolu.

- Nije me iznenadilo jer se u zadnje vrijeme to događa ranije nego što bi se možda trebalo događati. Kad su očekivanja jako velika, a svaki put kada dođe prvi mjesec očekivanja svih su jako velika, onda su, ako se ne dođe do tog rezultata, razočarenja još veća od očekivanja. Ako to uzmemo kao parametar, onda je vrlo logično da se nekoga smijeni. Pristalica sam toga da čovjek treba imati dulji period za rad da bi se vidjeli rezultati tog rada.

Iznenađenja nije bilo ni kod Pinevića.

- Nije me iznenadilo jer je očito da tu nešto nije štimalo, a to što nije štimalo je relacija između igrača i njega. Teško je očekivati da će u budućnosti to štimati. Jesmo li se mi raspali nakon Austrije? To nije isključivo bila stvar izbornika, neke stvari u igri bez obzira na trenera, bez obzira na sve, se ne smije događati igračima koji su cijenjeni u Europi, koji imaju svoju cijenu, koji igraju za velike novce, neke stvari se jednostavno ne smiju događati. Svaki igrač može pogriješiti, ali moramo riješiti zašto nam se događaju greške u serijama. Ako to ne riješimo, možemo mi mijenjati izbornike koliko god želimo.

image

Vlado Šola, Emir Fulurija i Dražen Pinević

SPORTSKE NOVOSTI

Novinar SN se osvrnuo i na razne natpise o tome treba li stranac preuzeti Hrvatsku što će se vjerojatno i dogoditi jer je prvi favorit za klupu Islanđanin Dagur Sigurdsson.

- Nije suština strani izbornik, nego čovjek koji može nešto napraviti. Neki istupi oko stranih izbornika su bile jako ružne i pogotovo je jako ružno čuti kad netko tko je zarađivao kruh u drugim državama sada kaže da je protiv stranog izbornika. To nam ne treba.

Hrvatska je imala problema na Euru, ali imali smo i svijetle stvari poput nastupa naših mladih vratara, Dominika Kuzmanovića i Matejom Mandićem.

- Pitanje vratara u reprezentaciji je ono o čemu možemo pričati s radošću. Njih dvojica su vrlo perpsektivna vratara, a sada su već i skupili iskustva. Zreli su i jedan i drugi. Onako kako ja vidim to bi trebalo biti rješenje za sljedećih 10-15 godina - smatra Šola.

U Sportcastu smo detaljno pričali o utakmicama Crne Gore na Europskom prvenstvu, o trenerskoj struci u Hrvatskoj, o svemu što se događalo u hrvatskoj reprezentaciji i o brojnim drugim temama. Pogledajte što Šola i Pinević imaju reći o svemu:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. ožujak 2024 17:59