PIOTR MATUSEWICZ Dppi Via Afp
EURO 2024.

Slovenija srušila Norvešku i pokvarila skandinavsku idilu: ‘Znamo da takva pobjeda na kraju ne znači ništa‘

‘Zaslužili smo ovo, bili smo maksimalno koncentrirani tijekom cijelog susreta‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 16. siječanj 2024. 11:36

Nema generalnih iznenađenja na Euru, barem ne u drugom dijelu ždrijeba u kojem će po najbolja dva sastava iz skupina D, E i F nastaviti natjecanje u Barkley Areni u Hamburgu. Najbolji su igrali za bodove u drugom krugu i skandinavsku idilu pored dolazak na sjever Njemačke prekinula je Slovenija, koju smo nedavno svladali na Croatia Cupu u Poreču. Slovenci su pobijedili Norvešku i s Danskom i Švedskom kreću u nastavka natjecanja sa po 2 boda. Na nuli su Norvežani, Nizozemci i Portugalci. Bit će im teško loviti, posebno Dansku, jer svjetski prvaci igraju definitivno najbolji rukomet ovdje.

Slovenija je svladala Norvešku. Uvijek na velikom natjecanju Slovenija napravi neki veliki skalp i pobjeda koju su napravili sada više struko vrijedi, jer se vraćaju u život nakon što su prošli puta na Euru ispali u prvom krugu i jer imaju priliku igrati za plasman u polufinale u kojem su bili na Euro2020 kada su na kraju ostali bez odličja. Osvojili su ga 2017. na SP u Francuskoj, ali bolje da se toga ne sjećamo.

Norveška je pokazala slabosti, nije to tim više kao nekad kada je igrao finala na SP, kada ga je vodio Kristina Berge. Imaju problema, pokazali su iste u sudaru s Farskim otocima i ne čudi njihov poraz od Slovenije.

- Uradili smo sve što smo se dogovorili. Sve su igrači napravili maksimalno i nešto svog još dodali. Znali smo da ako smo im blizu, da će se kad-tad isplatiti. Zaslužili smo ovo, bili smo maksimalno koncentrirani tijekom cijelog susreta i zasluženo u drugi dio ulazimo s dva boda. Sudački kriterij nam nije išao naruku, sve je dosuđeno suprotno. Ali činjenica je da smo bili maksimalno fokusirani. Cijelo vrijeme radimo na tome, osim nas na klupi. Sada ulazimo u još težu skupinu, ali moramo iskoristiti bodove. Malo nas je, ali smo hrabri. Daleko od toga da sada letim visoko. Znamo da takva pobjeda na kraju ne znači ništa. Nogama ostajemo čvrsto na zemlji – zaključio je nakon velike pobjede slovenski izbornik Uroš Zorman.

Slovenci su protiv Norveške imali čak 18 minuta igrača manje na terenu, s druge strane Norvežani šest. I to je ono na što aludira Zorman kada spominje suđenje. No, da nas to iznenađuje, iskreno – ne.

Danci su u skupini pomeli sve Češka +9, Portugal +10, Grčka +12. Švedska nije bilo tako uvjerljiva, samo +1 protiv Nizozemske koja je i bez Smitsa dokazala da ja ozbiljna momčad.

Dakle, u drugi krug u skupini ulazi se u ovakvom poretku: Danska 2 (+10), Slovenija 2 (+1), Švedska 2 (+1), Norveška 0 (-1), Nizozemska 0 (-1), Portugal 0 (-10)

Odmah na startu u 1. kolu u Hamburgu, u srijedu, igrat će: Norveška – Portugal, Danska – Nizozemska i Slovenija – Švedska.

Šest reprezentacija otišlo je kući. Najsretniji od njih Farski otoci koji su upisali svoj prvi bod na Euru u prvom nastupu uopće i uvijek će pamtiti Norvešku i Gruzija koja je u svoj euro premijeri svladala Bosnu i Hercegovinu i upisala prvi pobjedu na velikom natjecanju opće.

Sa po jednom pobjedom doma su otišli ipak s utjehom Poljska, Češka i prvi puta u povijesti Gruzija koja će vječno pamtiti pobjedu protiv BiH koja je pokazala da bez spremnih igrača, bez jake lige, bez nekog ozbiljnog temelja ne može ozbiljno konkurirati Europi, makar ponekad pomisli da ima igrače koji to mogu. No, činjenice kažu suprotno. Tom smjeru najbliži su naši prijatelji iz kvalifikacija Grci koji su bili na svom prvom Euru, ali ni blizu niti jednom bodu. Pokrenuli su ligu na temelju nogometa, ali još će puno toga dobrog i kontinuiranog morati napraviti da se pomaknu kvalitetno naprijed. Europa ima jake kriterije i sama činjenica da se iznenađenja događaju sve manje govore da se ti kriteriji iz godine u godinu sve više poštuju. Samo tko ih slijedi moći će i u budućnosti biti tu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 14:42