DAMIR SKOMRLJ Cropix
LEGENDARNI HRVAT

‘Što bismo mi htjeli, kakve to uvjete imamo? Dečki su se borili, htjeli su najbolje, ali ništa ne ide preko noći‘

‘Imamo klubove koji treniraju tri puta tjedno. Nema se novaca, treneri rade za 500 eura‘
Piše: Dominik NeferanovićObjavljeno: 25. siječanj 2024. 14:58

Legendarni bivši vratar hrvatske rukometne reprezentacije, Vlado Šola, gostovao je u Podcast Inkubatoru gdje je dao osvrt na aktualno Europsko prvenstvo u rukometu, ali i brojne druge teme.

Šola je kao izbornik Crne Gore u grupi C poražen od Mađarske i Islanda te slavio protiv Srbije. Komentirao je i minutu odmora u dvoboju s Mađarskom na kojoj je zaboravio da mu nije dostupan drugi pivot koji je isključen.

- Pod svim tim pritiskom negdje mi je promaklo, da mi je pivot dobio crveni karton. Odlučio sam, s obzirom da sam prije prvenstva razgovarao s Vukom Borozanom, da igrači mogu sugerirati što ćemo odigrati. Ipak su oni na tom terenu i osjete što se njima čini da je najlakše za odigrat. Ja s tim nemam problema, ako vidim da ideja nije dobra, reći ću to, ali generalno svi to rade i ne vidim problem u tome – rekao je Šola.

Nakon što je upitan što treba smatrati dobrim rezultatom na ovakvom natjecanju, Šola je ustvrdio da je ovakav sustav natjecanja iznimno težak.

- 13. je Španjolska, 14. je Crna Gora, 15. je Poljska, Srbija je 17. itd. Bosna i Hercegovina nas (Crnu Goru) je pobijedila u kvalifikacijama. Nema slabog protivnika na Europskom prvenstvu. Jedan kiks te odvede u ponor. Evo Španjolska, što ćemo s njima? Svake godine se bore za medalju. Uvjeren sam da će se i na idućem prvenstvu borit za medalju sa sličnim, ako ne i istim igračima – zaključio je izbornik Crne Gore.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Iako je priznao da nije pratio prva tri nastupa Hrvatske reprezentacije, zbog obaveza u stožeru Crne Gore, osvrnuo se i na rezultat naše momčadi.

- U kakvim mi uvjetima u Hrvatskoj radimo, pogotovo u loptačkim sportovima – što bi mi htjeli? Evo vam jedan primjer. Osim Zagreba i Nexea, niti jedan klub u prvoj ligi nema ni fizioterapeuta. Imamo klubove koji treniraju tri puta tjedno. Nema se novaca, treneri rade za 500 eura. Djeca nam treniraju na trećini dvorane. Mi bismo htjeli neki brzi rukomet? Koji brzi rukomet? Pregrada se spušta na 14 metara, djeca trče od linije do linije. Kako bi u takvim uvjetima trebali trenirati dodavanje u trku i slične stvari – rekao je Šola.

Dodao je još kako ga smeta što „mi uvijek želimo biti najbolji bez pokrića“.

- S obzirom na ulaganja, mi ipak proizvodimo igrače. Problem je možda što ti igrači vrlo mladi idu van, a teško je stvoriti sustav na taj način. Dobiješ ih natrag na dvadesetak dana, pa ne možeš ti tu ništa napraviti. Nemam ja što zamjerit igračima ni stručnom stožeru. Htjeli su najbolje, borili su se, to je sport. Mi imamo jednu smjenu generacije, ništa ne ide preko noći. Treba prilagoditi očekivanja tomu – zaključila je legenda hrvatskog rukometa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 00:41