Igor Karačić

 ANTE CIZMIC Cropix
TEŽAK UDARAC

Tuga i šok u Kölnu! Hrvatska pala u velikoj drami, borba za medalje sada je ‘nemoguća misija‘

Izabranici Gorana Perkovca zakazali su u ključnoj utakmici
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. siječanj 2024. 19:51

Hrvatska – Mađarska 26:29 (13:14)

HRVATSKA: Mandić (7), Kuzmanović (6); Mihić 1, Šoštarić, Karačić 3, Maraš 2, Načinović 2, Kušan 2, Mamić, Cindrić, Lučin 5, Šipić, Glavaš 5 (2), Srna 3, Klarica 3, Jelinić 1.

Izbornik Goran Perkovac

MAĐARSKA: Palasics, Bartucz (15); Sipos 1, Boka 2, Ligetvari, B. Krakowski, Mathe 1, Fazekas 3, Banhidi 2, Ancsin 3, Bodo 5, Ilić 1, Rosta, Lekai 3 (2), Hanusz, Imre 7.

Izbornik Chema Rodriguez

SEDMERCI: Hrvatska 2 (2), Mađarska 2 (2)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta (Jelinić 15, Maraš 18, Kušan 24, 52,Klarica 32, Načinović 53), Mađarska 8 minuta (Ancsin 8, Bodo 35, Sipos 47, Ligetvari 59)

IGRAČ UTAKMICE: Csaba Bartucz

KOLN Lanxsses Arena. Gledatelja 20.000. Suci: Lah i Sok (Slovenija)


Mađarska je pobijedila Hrvatsku i naše šanse za prolaz u polufinale skoro da i ne postoje. Razočarani smo, ali moramo priznati da smo zasluženo izgubili i Mađarska je sačuvala nadu za polufinale, jer sada na tablici ima 4 boda dok mi imamo samo 1.

Bila je to jako važna, ali jako opasna utakmica za Hrvatsku. Nijednu jaku nismo uspjeli kapitalizirati. Pobjedu nad Španjolskom nismo uspjeli prenijeti u drugi krug, a nismo se nagradili ni dobrom utakmicom protiv Francuske, pa je utakmica s Mađarima bila posljednja šansa da se ulovimo priključka koji bi nas mogao voditi prema polufinalu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Počeli smo u klasičnoj formaciji za ovaj Euro, bez izmjena obrana-napad, ali obrana 6-0 nije najbolje funkcionirala i nismo uspjeli uloviti ritam i zabiti poneki brz gol s kojim bismo imali kakvu takvu prednost. Mađari su bili strpljivi, igrali su duge napade, Lekai je brojao, a Banhidi bio teško zaustavljiv za naše igrače. Jako dobro je Chema osjetio da će imati problema budu li išli samo tako, pa je ubacio malo igre 7 na 6 u kojoj je odlično reagirao Fazekas koji je bitno ubrzao napad, a u realizaciju se uključio i brzi Imre Bence na desnom krilu.

Upali smo u ritam Mađara, odmah u startu napravili pet grešaka i na 7:4 za Mađarsku Perkovac je morao zvati time out, krenuti s izmjenama. Ušao je Kušan za Načinovića, Lučin za Srnu, Karačić za Cindrića, Maraš za Klaricu, Mihić za Jelinića nakon što je ovaj isključen. Pokušali smo se pokrenuti, ali samo smo uspijevali skidati minus, ne i dostići prednost Mađara do poluvremena.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Mađarska je igrala obranu 6-0, u njoj su u sredini bili uigrani Sipos i Banhidi. Kada se Banhidi umorio, ušao je pomoći Ligetvari, točno se znalo kada i kako tko ulazi u igru, a sve to popratio je na vratima Laslo Bartucz s nekoliko sjajnih obrana od kojih su najveći problemi bili promašeni čisti ziceri Šoštarića i Načinovića.

Nismo izgledali dobro, nismo imali pravu obranu, sreća da je Mandić bio na razini Bartucza, pa nam Mađari nisu puno pobjegli, ali ta obrana je morala kud i kamo bolje. Dozvolili smo Lekaiju da izračuna precizno svaki napad, da se stigne izmijeniti sa Siposom ili Ligetvarijem, nismo imali pravi kontakt, nismo se bacali na odbijene lopte od Mandića koje su završavale u rukama Mađara i onda su iz drugog pokušaja uspjeli poentirati. To je bio veliki problem, ali samo -1 u poluvremenu – s tim da ni zadnji napad nismo iskoristili – zvučao je obećavajuće s obzirom na to da nismo izgledali dobro, a opet smo imali priključak.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Drugi dio smo startali s Kuzmanovićem na golu. Kod Mađara promjena je bio Mathe na desnom vanjskom umjesto Ancsina. Morali smo biti jako strpljivi napadački jer nam obrana nikako nije išla. Morali smo čekati greške Mađara, dobro se postavljati i realizirati svoje napade. A to je uvijek rizik.

Nikako nismo uspijevali izjednačiti, čak smo osam puta na -1 opalili napad u ništa, Bartucz je nastavio braniti zicere, ovaj puta Glavašu. Vrlo čvrsto je igrala mađarska obrana, tjerala nas na realizaciju izvana, nije bilo prolaza jedan na jedan. I onda smo u 39. minuti ipak uspjeli izjednačiti. Iz devetog pokušaja zabio je Maraš na dobro proigravanje Karačića. I to frk ‘zločestom‘ Bartuczu.

image
INA FASSBENDER Afp

A onda smo došli do kontre, Glavaš je zabio za vodstvo 17:16, no to je bio samo sjajan detalj u utakmici u kojoj je borba bila za svaku loptu. Lomili smo Mađare, sada smo mi bili u plusu, oni su ganjali naših +1, ali oni su uspijevali lakše, makar je Kuzmanović na golu napravio nekoliko čuda.

Onda glupost Lučina, Bendeguz okreće na prednost Mađara, ali se Lučin odmah iskupljuje za novi egal. Nikako krenuti, onda još Maraš fula zicer, a Bodo zabija uzastopne golove i baca nas u očaj. To su situacije kada se ne smije popustiti, možda i najteže u utakmici. A Kušan ide van dvije minute, Lekai diže Mađare u 52. minuti na +2 iz penala.

I onda ostanemo bez Načinovića na dvije minute, pomislimo kraj, no onda Mađari počaste, pa se vratimo u egal u 55. minuti kada su lađe počele tonuti. A Mandić brani penal i opet se lopta odbija u ruke Mađarima i zabijaju, pa koriste našu grešku i ponovo se dižu na dva i to je na kraju bilo presudno.

image
INA FASSBENDER Afp

KRAJ UTAKMICE!

Teško nam pada ovaj poraz od Mađara, Hrvatska je izgubila gotovo sve šanse u borbi za medalju. Sada nas još samo teorija drži u igri, eventualan plasman u polufinale ovisit će isključivo o drugim reprezentacijama.

29:26 Mihić pogađa vratnicu, a Mađari dodaju još jedan gol u zadnjim sekundama i to je to... Nedostajalo je i malo sportske sreće danas.

28:26 U bezizlaznoj smo situaciji. Nova izgubljena lopta u napadu koju Mađari pretvaraju u plus tri samo minutu i 20 sekundi prije kraja...

Ali Glavaš ekspresno vraća na minus dva! Slijedi time-out.

27:25 Izrazito naivno izgubili smo loptu u napadu što u novi pogodak pretvara Lekai tri minute prije kraja.

26:25 Čudesni Klarica opet probija Mađare, no već je sedmerac na drugoj strani koji nakon Mandićeve obrane zabija Lekai. Sad smo barem opet kompletni.

image
INA FASSBENDER Afp

25:24 Cindrić i Klarica vraćaju na minus 1 samo pet i pol minuta prije kraja!

23:22 I opet je Lučina pomazila sreća! U čudnoj paraboli od bloka ušlo je to u gol...

Nakon pregleda snimke suci pokazuju dvije minute isključenja i za Verona Načinovića. Imamo dva igrača manje u ovim trenucima.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Napeto je. Mađari dobivaju sedmerac uz isključenje Tomislava Kušana samo osam i pol minuta prije završetka dvoboja.

21:21 Sreća prati hrabre! Lučin zabija svoj četvrti gol, otkotrljala se lopta u mrežu preko noge mađarskog vratara 12 minuta prije kraja.

19:20 Napokon koristimo igrača više, Glavaš upisuje svoj treći gol!

18:19 Glavaš je siguran sa sedam metara! Opet smo u plusu, ali i dalje Mađari drže priključak, nikako da se odvojimo.

Novi čisti zicer brani čudesni Kuzmanović, ma to nam treba!!!

image
INA FASSBENDER Afp

17:18 Nova Karačićeva golčina za još jedno vodstvo! Budi se i publika, sad već ovo djeluje mnogo bolje...

16:17 Na Matheov gol odgovaraju Karačić i Glavaš, evo Hrvatske u vodstvu!!!

15:15 Odmah nakon time-outa Maraš fenomenalno prolazi i vraća nas u egal... Napokon!

U pet minuta zabili smo samo jedan pogodak pa izbornik Perkovac zove novi time-out. Ne ide pa ne ide.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Kuzmanović bilježi drugu izvrsnu obranu, međutim malo to znači kada s igračem više dvaput (Maraš, Srna) ne uspijevamo realizirati akciju.

15:14 Karačić sjajno pogađa za novo smanjenje minusa! Obrana i dalje 'šteka', no u ofenzivnom smo dijelu srećom učinkoviti.

Banhidi uspijeva iznuditi isključenje Klarice, a Lekai pogađa sa sedam metara.

Kuzmanović je dobio priliku na vratima u drugome dijelu i odmah upisao prvu obranu. Hrvatski se izbornik drži ideje da obojica vratara dobiju po poluvrijeme, što je dakako podložno promjenama.

? Vraćamo se u Köln! Držimo fige da su Perkovac i društvo našli dobitnu kombinaciju protiv neugodnog protivnika.

image
ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

Slab su dojam ostavili naši rukometaši u prvoj dionici igre. Mađari nam rade velike probleme, mučimo se u obrani unatoč sjajnim obranama hrvatskih vratara. U ključnoj utakmici razigrao se mađarski gorostas Bence Banhidi koji je upisao 'samo' dva gola, ali je iznudio nekoliko isključenja i uspješno razigrao svoje suigrače. U našoj su momčadi najbolji strijelci Tin Lučin i Zvonimir Srna, obojica imaju po tri pogotka iz pet pokušaja.

14:13 Srna pod prekršajem pogađa minutu prije kraja prvoga dijela!

13:12 Zaletio se Maraš preko mađarskoga bloka i krasno pogodio! Ali prolazi i našim suparnicima u ovim trenucima gotovo sve što upute prema golu...

image
ANTE CIZMIC Cropix

12:11 Luuuučiiiiin!!! Treći njegov gol za novih minus 1.

Izluđuje nas robusni mađarski pivot Banhidi od 130 kg, Kušan ga faulira i dobiva dvije minute isključenja.

Vrijedi istaknuti Kušanov i novi Lučinov gol, ali sjajni Matej Mandić svojim obranama naprosto briljira!

10:8 Sjajno igra Klarica, efektna je njegova golčina izvana! Međutim, Fazekas koristi rupe u našoj posljednjoj liniji i vraća na plus dva za Mađare.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Jelinić, a nakon njega i Maraš, dobivaju po dvije minute isključenja. Mučimo se u obrani.

9:6 Lekai iz sedmerca pogađa za plus četiri Mađarske, potom Lučin smanjuje minus. Razbranio se Mandić, srećom, on nas trenutno drži u igri.

Obrana se i dalje 'traži', raspoloženi Mađari probijaju nas iz svih pozicija. Perkovac je vidno uzrujan na klupi.

8:5 Proradila je kombinacija Klarica - Načinović, ali opet Mađari dolaze do pogotka nakon jednog otpatka i dobre Mandićeve obrane...

7:4 Ne pomažu golovi Srne i Jelinića, Mađarska je već u vodstvu od tri razlike i hrvatski izbornik Goran Perkovac zove prvi time-out. Ovo zasad ne izgleda dobro.

image
ANTE CIZMIC Cropix

5:3 Bodo zabija za novu prednost Mađara, odvajaju se sad na dva razlike.

Razigrali su se Ancsin i Banhidi, nikako da se konsolidiramo u obrani. Spomenuti Ancsis potom prvi radi prekršaj za dvije minute isključenja.

? Sad su se pak razmahali i slovenski suci... Žute kartone dobili su Srna na našoj i Sipos na mađarskoj strani.

2:2 Na otvaranju utakmice igra se 'gol za gol'. Banhidijev pogodak s crte uspijeva anulirati Načinović, također s crte!

1:1 Srna je prvi načeo mađarsku mrežu udarcem izvana! Ali Ancsin brzo vraća rezultat u egal.

Dva promašaja na početku, po jedan Klarice i jedan mađarskog reprezentarivca Boda.

? Počela je utakmica u Lanxess Areni u Kölnu! Sretno, Hrvatska!

image
ANTE CIZMIC Cropix

Čekamo početak utakmice protiv Mađarske u kojoj nemamo pravo na posrtaj. Suci su Slovenci Bojan Lah i David Sok.

Intoniraju se himne i sve je spremno za start novog okršaja!

Francuzi svladali Island uz nevjerojatan učinak, više o tome pročitajte OVDJE.

17.10 Domagoj Duvnjak još uvijek se oporavlja od viroze te ga ni večeras Perkovac ne može koristiti!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. travanj 2024 15:28