ROBERTO PFEIL Afp
SLAVLJE I ZA DUVNJAKA

Barcelona u ludoj završnici srušila moćne Dance, osvojila naslov prvaka Europe i legendu poslala u mirovinu

U finalu 15. izdanja završnog turnira u Kolnu Barcelona svladala Aalborg
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 09. lipanj 2024. 19:56

Barcelona – Aalborg 31:30 (15:15)

KOLN Lanxsess Arena. Gledatelja 20.000. Suci: Načevski i Nikolov (Makedonija)

BARCELONA: Nielsen (9), Perez de Vargas (4); Wanne 1, Janc 2, Frade 2, N‘Guessan 6, Carlsbogard 2, Mem 7, Arino, Abello 2, Rodriguez, Petrus, Makuc, Langaro, Richardsson 8 (3), Cikuša 1.

Trener Carlos Ortega

AALBORG: Landin (10), Norsten; Barthold 2, Bjornsen 4, Hald, Vlah 2, Arnoldsen 6, Hoxer 6, Antonsen 1, M. Hansen 8 (4), Larsen, Molgaard, Jakobsen, Nilsson 1, Thurin, Nilsen.

Trener Emil Madsen

SEDMERCI: Barcelona 4 (3), Aalborg 4 (4)

ISKLJUČENJA: Barcelona 6 minuta (Petrus 50, Mem 57, 60), Aalborg 6 minuta (Vlah 7, Hald 14, Larsen 40)

IGRAČ UTAKMICE: Emil Nielsen



Barcelona je prvak Europe, 12. puta u povijesti. U uzbudljivom finalu pobijedili su Aalborg. Odlučila je doslovno posljednja lopta, dostojno finala najjačeg klupskog natjecanja. I tu zadnju loptu, posljednju u klupskoj karijeri ispalio je u ništa Mikkel Hansen.

Drugi puta u povijesti Lige prvaka finale su igrali Barcelona i Aalborg. Prvi finale ova dva sastava prije tri godine dobila je Barcelona. Barci je ovo bio 16 finale Lige prvaka, Aalborgu drugi, Barca je igrala za svoj 12, a Aalborg za prvi europski naslov. Utakmica je bila posebna po činjenici da je bila posljednja klupska u karijeri Mikkela Hansena jednog od najvećih rukometaša današnjice, a eto u toj svojoj posljednjoj Hansen je igrao za naslov koji nikad dosad nije osvojio.

image
ROBERTO PFEIL Afp

Barca je bolje otvorila utakmicu, ali Aalborg u sastavu ima velemajstore Niklasa Landina na golu i Mikkela Hansena. Prvi je dominirao obranama, drugi je posložio danski napad koji je na startu imao dosta problema s obranom Barcelone. I makar je Barca vodila, Aalborg se pomalo približavao. Prvo je došao na 8:8 u 16. minuti, bio je na 13:13, pa 14:14, u zadnjoj minuti prvog dijela golom Hoxera čak i vodio, ali je Barca s egalom ipak otišla na odmor. Gledajući brojke prvog dijela Barcu je držala vanjska linija koja je zabila 13 od 15 golova. Nielsen nije briljirao kao protiv Kiela. Za razliku od njih Aalborg je zabijao sa svih strana i s raspoloženim Landinom bilo je jasno da je velika opasnost za Barcelonu koja je međusobni finale prije tri godine dobila velikih 13 golova razlike. Ovoga puta bila je to drugačija utakmica.

image
ROBERTO PFEIL Afp

Barcelona je imala dosta problema s obranom, probali su jedno vrijeme bez Petrusa, ali nije išlo. Vratio je Ortega provjerenu obranu, imala je Barca +2 u 41. minuti nakon isključenja Larsena, ali se uporni Aalborg odmah vratio u utakmicu. Barcelona nije uspjela prelomiti, pa je utakmica nastavljena u ritmu gol za gol. Druga teška utakmica u dva dana, ali nitko nije popuštao.

Tražila je Barca obrambeni plus, Svensson je na gol vratio Nielsena, makar Perez de Vargas nije bio loš. Dobio je Svensson odgovor Nielsena i Barca se ponovo digla na +2, što je sada bio teži zadatak za Dance, jer nisu smjeli pogriješiti. A krenuli su 7 na 6 u tim trenucima, što je bio ogroman rizik na -2. Nielsen je skinuo Bartholda, Janc je digao Barcu na +3 četiri minute prije kraja. I to je bilo presudno. Spustio se Aalborg na -1 uz isključenje Mema, no Nielsen je zaustavio Hoxera i Barca je imala 30 sekundi i time out za zadnji napad. No, Landin je skinuo N‘Guessana i 12 sekundi uz time out ostalo je Dancima da pokušaju izjednačiti. Deveterac, Mikkel Hansen s boka pogađa gredu i Barca je prvak Europe. Uzbudljivije nije moglo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. lipanj 2024 19:56