Luka Cindrić

 INA FASSBENDER Afp
KOMPLETIRAN FINAL FOUR U KÖLNU

Cindrić dolazi sedmi put zaredom po četvrti naslov, negdašnji MVP Karačić traži svoju treću titulu

Za hrvatski štih u Lanxess Areni 17. i 18. lipnja pobrinuli su se Barcelona i Kielce
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. svibanj 2023. 17:16

Nije bilo iznenađenja u četvrtfinalu Lige prvaka. U završnicu su prošla četiri najbolja kluba ove sezone, koji su kroz grupnu fazu izborili direktan nastup u četvrtfinalu. A u četvrtfinalu, ta četiri kluba nisu izgubila niti jednu utakmicu. S po dvije pobjede na završni turnir u Köln su otišli PSG i Barcelona, prvi iz grupne faze, te s po tri boda Magdeburg i Kielce, drugoplasirani iz uvodnog dijela natjecanja.

Društvo je osvježeno Magdeburgom koji na Final four stiže prvi put. Tri kluba u tom društvu - Barcelona, Kielce i Magdeburg - već su bili europski prvaci, a jedini koji još nije je PSG. Barcelona i Kielce su naslove osvajali (i) u Kölnu, Magdeburg nešto ranije. Zanimljivo je primijetiti da su unutra klubovi iz četiri različite zemlje. Barca i Kielce su igrali finale lani, dok se Barca u Köln ovaj puta vraća peti put zaredom, s tim da je posljednja dva puta osvajala naslove europskog prvaka.

U tom viskom društvu europskog rukometa su i dva naša aduta, Luka Cindrić u dresu Barcelone i Igor Karačić u dresu Kielca. Obojica su bili prvaci Europe s Vardarom prije nekoliko godina, Karačić dvaput, Cindrić jednom, no Cindrić je nakon dolaska u Barcelonu s klubom osvojio dva naslova prvaka Europe i sada ima tri naslova.

Devetorica po treći s Barcom

Barcelona je naravno prvi favorit i ove sezone. Njihov rukomet je briljantan. S velikom su lakoćom razbili brzinu GOG-a koji tu nije imao baš nikakve šanse. Barca u Köln dolazi 11. put, dok će ovo biti 14. Final Four koji se igra na istom mjestu i Barca je u tom smislu rekorder. Rekorder je i po broju naslova u Kölnu, njih četiri, rekorder i po ukupnom broju naslova prvaka Europe koji je dosegnuo brojku od 11. Barcelona je jedina u Kölnu uspjela obraniti naslov prvaka Europe, u povijesti ima rekord od četiri osvajanja Lige prvaka za redom, u sva četiri naslova svladala je različite protivnike u finalima (Aalborg, Kielce, Ciudad Real i Veszprem).

Barcelona je u svojoj momčadi imala Andreja Šepkina, rekordera Lige prvaka sa sedam naslova (jedan u dresu Kiela), sada u Köln stiže devet igrača koji su u prilici po treći puta u nizu osvojiti Ligu prvaka: Perez de Vargas, Janc, Abello, Fabregas, Petrus, N’Guessan, Cindrić, Makuc i Mem. Barca čuva jezgru, od lani recimo nema Angela Fernandeza, Ben Alija, Ali Zeina, Langara, Maciela, od prije dvije sezone Mortensena, Palmarssona, Sorhainda, Doleneca i Mollera.

Carlos Ortega sagradio je moćan stroj s dva super vratara, Perezom de Vargasom i Nielsenom, s dva nezamjenjiva igrača obrambene sredine, Petrusom i Fabregasom, sa super lucidnim napadom u kojem je Mem broj 1, ali ga jako dobro prate svi ostali, u kojoj su krila kao i nekada Ortega i Guijosa spremna pokažnjavati sve greške protivnika. GOG koji je mislio da je dobar u to se najbolje uvjerio.

- Španjolski naslovi su cilj, ulazak u završnicu Lige prvaka uvijek je poseban doseg. Bili smo koncentrirani na GOG, nismo dopustili ni najmanje iznenađenje i sada idemo u Köln po treći naslov u nizu. To bi u sadašnjem vremenu bio doista fantastičan doseg - kaže Luka Cindrić.

image

Igor Karačić

LAURENT LAIRYS Dppi Via Afp

Magdeburg u problemima

Doista, jer triput u nizu prvi bilo bi jednako vremenu kada je Valerova velika generacija osvojila u drugačijim okolnostima četiri zaredom.

U četvrtak se u Köln vratilo i Kielce koje je lani igralo finale s Barcom i bilo jako blizu naslova. Kielce u Köln dolazi šesti puta. U dosadašnjih pet nastupa dvaput su Poljaci bili u finalu, 2016. dobili Veszprem i lani izgubili od Barcelone. Dva puta su bili treći, jednom četvrti. Dakle, bili su na svim pozicijama u Kölnu i sada im je jasno prvi cilj pokušati doći do drugog europskog naslova.

Razbili su Veszprem u drugom susretu. Vrstan taktičar Talant Dušebajev je sredio Laugea, onda je zatvorio sredinu obrane a moćnim Gebalom i Karaljokom, te vratarskim tandemom Wolff - Kornecki i Veszprem se tu razbio na tisuću komada. Jedna stvar se mora primijetiti. Moćno je Kielce, ali Dušebajev radi sjajan posao i za poljski rukomet, jer u toj momčadi timu su Sićko, Oleyniczak, Gebala, Moryto i Kornecki s kojima komotno može rasti druga generacija poljskog rukometa. Apsolutni lideri su Bjelorus Karaljok i ljevak Alex Dušebejev, u momčadi su se sjajno našli naš Karačić, drugi brat Dušebajev, Totrnat, Konkoud, Migallon... Čak i kada Remilija u sezoni daju Veszpremu, to im nije problem. E, to treba moći...

- Da ne bi bilo euforije, sada se potpuno koncentriramo na domaće okršaje s Wislom u završnici, tek nakon toga ćemo misliti na Köln - kaže odlično desno krilo Arkadiusz Moryto, dok veliki šef Kielca Bertus Saarvas zaključuje:

- Ovo je fantastičan doživljaj. Kamen sa srca mi je pao kada sam dobio dobru poslovnu odluku uoči utakmice, pa sam mogao uživati. Dominirali smo, mislim da nismo išli 100 posto, samo 20 posto na kraju, jer smo se malo čuvali za nedjelju kada nam dolazi Wisla.

Ako ćemo po sadašnjem stanju samo Magdeburg u tom društvu s obzirom na trenutno stanje s ozljedama nema što tražiti, makar to zvuči čudno kada je riječ o prvaku Njemačke. Ždrijeb za završni turnir bit će u Kölnu u utorak.

Nastupi u Kölnu

IGOR KARAČIĆ

2017. (Vardar) PRVAK

2018. (Vardar) 4. mjesto

2019. (Vardar) PRVAK, MVP Final Foura

2022. (Kielce) 2. mjesto

LUKA CINDRIĆ

2017. (Vardar) PRVAK

2018. (Vardar) 4. mjesto

2019. (Kielce) 4. mjesto

2020. (Barcelona) 2. mjesto

2021. (Barcelona) PRVAK

2022. (Barcelona) PRVAK

Semafor Lige prvaka

ČETVRTFINALE

Wisla - Magdeburg 22:22 (Mihić 4/Damgaard 8)

Magdeburg - Wisla 30:28 (Smits 14/Kosotov 8)

Magdeburg prošao s +2.

Kiel - PSG 27:31 (Sagosen 9/Prandi 6)

PSG - Kiel 32:29 (Kristopans 6/Overby 5)

PSG prošao s +7.

Veszprem - Kielce 29:29 (Eledraa 6/A. Dušebajev 6)

Kielce - Veszprem 31:27 (Sićko 6, Karačić 2/Remili 7, Štrlek 3)

Kielce prošao s +4.

GOG - Barcelona 30:37 (Madsen 9/Cindrić 9).

Barcelona - GOG 36:30 (Frade 7, Cindrić 1/Madsen 5).

Barcelona prošla s +13.

Final Four u Kölnu bit će 17. i 18. lipnja u Lanxsess Areni.

BROJKE UZVRATA

17.685 gledatelja na četiri utakmice

6300 gledatelja (najviše) u Magdeburgu

4421 gledatelja u prosjeku po utakmici

209 obrana (najviše) u LP - Thobias Thulin (GOG)

159 bodova (najviše)u MVP utrci - Simon Pytlick (GOG)

106 golova (najviše) u LP - Stefan Madsen (GOG)

101 asistencija (najviše) u LP - Luc Steins (PSG)

94 gola iz igre (najviše) u LP - Simon Pytlick (GOG)

32,78 najviši postotak obrana u LP - Mike Jensen (Magdeburg)

14 obranjenih penala (najviše) u LP - Andreas Wolff (Kielce)

HRVATI (15 golova)

Mihić (Wisla) 7

Štrlek (Veszprem) 3

Karačić (Kielce) 2

Lučin (Wisla) 2

Cindrić (Barcelona) 1

SEDMORKA TJEDNA

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 12:25