Luka Lovre Klarica

 DAMIR KRAJAC/CROPIX/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Damir Krajac/cropix/imago Sportfotodienst/profimedia
NISU IZDRŽALI

Drama u Ligi prvaka! Zagreb vodio gotovo cijelu utakmicu pa u finišu ostao bez pobjede

Imao je hrvatski prvak i vodstvo od četiri gola početkom drugog poluvremena, ali nije bilo dovoljno
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. listopad 2023. 20:23

SZEGED - ZAGREB 27:26 (13:15)

SZEGED Pick Arena. Gledatelja 5.500. Sutkinje Charlotte i Juelie Bonaventura (Francuska)

SZEGED: Imsgard (1), Mikler (4); Stepančić 4, Bodo 1, Martins 4, Jelinić, Gaber 3, Šoštarić 2, Frimmel 2, Banhidi 1, Kalaraš, Molina,Garciandia 4, Bombač 3, Mačkovšek, Szilagyi. Trener Krisztian Karpati

ZAGREB: Mandić (9), Panjtar: Kos 5, Ćavar, Walczak 3, Faljić, Klarica 4, Gojun 1, Klis, Sirotić 1, Čupić 2, Dibirov 4 (4), Kavčić 3, Glavaš 1, Morales 2, Suholežnik. Trener Nenad Šoštarić

SEDMERCI: Szeged -, Zagreb 5 (4)

ISKLJUČENJA: Szeged 8 minuta (Kalaraš 17, Mačkovšek 18 CK, Gaber 22, Jelinić 52), Zagreb 12 minuta (Walczak 9, 42, Gojun 19, Morales 36, Suholežnik 49, Gojun 58)

Zagreb je poražen u Szegedu, nesretno. Zaslužio je više, ali to je tako. Szeged je iskoristio priliku i dva boda su ostala u Mađarskoj. Malo je kratak u završnici bio Zagreb, malo su domaćina domaćinski pogurale sutkinje, uobičajeno i to je bilo to.

Prvi puta ove sezone Zagreb je bio nekompletan. Nedostajao je Zvonimir Srna, a pred vratima je nakon dvije odlične domaće utakmice u kojima je osvojeno tri od četiri boda stajao Szeged, reklo bi se tradicionalni protivnik, iznimno jaki, ovaj puta doprvak Mađarske, jer ih je Veszprem nakon dvije godine uspio detronizirati. Zagreb je u utakmicu donio pet bodova, Szeged 3 i to je bila prednost zagrebaša, ali sve ostalo prije utakmice bilo je na strani Szegeda. U tim je umjesto Srne uskočio Klis, dok je Szeged s duge strane bio kompletan.

U krasnoj novoj PICK Areni izgrađenoj za Euro 2022. Zagreb nije dočekao pakao, slično kao u našoj dvorani gornji dio Arene bio je zatvoren za publiku.

Početak za Zagreb nije mogao biti gori. Szeged je vodio 3:0, dva je gola zabio bez kontakta obrane Zagreba izvana, jedan iz kontre i to je u tih nekoliko minuta bilo sve što se protiv takvog protivnika ne smije. No, onda je počela drugačija utakmica, obrana Zagreba je bila bolja, Zagreb je pojačao brzinu protiv prilično tromog protivnika i polako je počeo rasti. Kos je zabio prvi gol tek u 6. minuti, ali je u 13. Zagreb bio na 6:6, makar mi mnogo stvari nakon toga nije išlo na ruku, prije svega isključenja Walczaka i Gojuna. No, iz svega toga se dobro izvukao i hrabrim pristupom u 17. minuti golom Dibirova iz penala došao do prvog vodstva (8:9). Nakon toga se Szeged malo pogubio i Zagreb je imao još nekoliko odličnih prilika da odmakne i više, ali je malo brzopletost Kosa, mladost, i loš šut Gojuna to odgodio. Počastio je Zagrebaše crvenim kartonom Mačkovšek u 18. minuti zbog udaranja u lice protivnika, pa je bilo malo lakše, a Mandić makar nije briljirao upisao je nekoliko važnih obrana u tih prvih 30 minuta.

Prvi puta Zagreb je dva razlike poveo u 20. minuti (9:11). kasnije je imao i 12:15, na konopcima je bio Szeged, ali je zahvaljujući teškim golom Šoštarića Szeged ipak uspio sačuvati samo -2 u poluvremenu. Zagreb je djelovao vrlo ozbiljno, a sutkinje koje su bile OK, slučajno su zaboravile dosuditi Szegedu dvije minute zbog igranja nogom na kraju, makar su zbog toga s druge strane isključile Gojuna. Sitnica, ali…

Počeo je Zagreb u formaciji 6-0, uz Gojuna Suholežnik, kasnije Walczak koji je donio više kontakta, a to Szeged ne voli, pa se na njega nadovezao Faljić i ta obrana je počela biti veliki problem za Szeged. Činjenica da Bence Banhidi ključni igrač Szegeda u prvih 30 minuta nije zabio niti jedan gol, najbolje govori o tome kako je igrala obrana Zagreba.

Zagreb je u startu imao problema sa obranom Szegeda koja je bila u 5-1 sa Kalarašom, pa se spuštala u 6-0, tražili su kontakt, no kada se Zagreb počeo kretati više to nisu mogli pratiti, pa je bilo lakih golova Kavčića, Klarice, Walczaka, a Dibirov je izvodio penale nepogrešivo u prvom dijelu 4/4. Szeged je vjerojatno nakon prvih 30 minuta bio u laganom šoku, a tim je izazov za Zagreb bio veći.

Počeo je Zagreb drugi dio sa 2:0, dignuo se na 4 razlike, triput je obranio teške lopte Mandić. Na 4 razlike malo su Francuskinje popustile Szegedu, ali Zagreb makar je griješio nije popuštao. No, grešaka je bilo previše pa je Šoštarić kod prednosti 18:17 pozvao time out. Tim tempom grešaka prednost se prebrzo topila. I Szeged je nakon Zagrebovih +4 na početku drugog dijela u 41. minuti golom Martinsa ulovio egal (20:20).

Utakmica se vratila u ritam gol za gol, a umor se već osjećao i bilo je samo pitanje tko će prvi popustiti. Digli su se s klupe Glavaš, Sirotić i Ćavar, tražilo se rješenje za izdržati i tu se jako osjetilo neigranje Srne. Nakon egala Zagreb je prvi ponovo poveo, Szeged je time outom tražio zraka. Sirotić je dao zraka Zagrebu, a francuske sutkinje Szegedu isključenjem Suholežnika, a Jelinić je u 52. minuti kontrom doveo Szeged do prvog vodstva nakon onog sa starta utakmice (23:22). Vratio se Zagreb dvaput, ali trebala je neka ekstra obrana za više, a nje nije bilo, pa je samo napad držao vodu. U egalu se ušlo u završnih pet minuta (25:25).

I onda su sutkinje isključile Gojuna, skratile Zagrebu obranu, ali i napad jer su morali ući u rizik s igračem manje. Pa Suholežniku prijestup, Szeged time – out, Stepančić puca – Mandić brani i 16 sekundi za napad za egal. Minutu i pol trajao je posljednji napad Szegeda. Zadnji napad Zagreba, Klis prvo krivo baca, Morales mora ubrzati, lopta ide u aut. Klis devet metara u blok i bodovi ostaju u Szegedu. Šteta, ali je tako.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 19:43