VLADO KOS Cropix
EUROPSKA LIGA

Dva hrvatska predstavnika u ‘maloj ligi prvaka‘: Koliko god ima jakih klubova - nema nepobjedivih

Tradicionalno Nexe i ove sezone Sesvete igrat će u drugom po snazi klupskom natjecanju
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 08. listopad 2024. 07:23

Kup EHF je natjecanje ustanovljeno 1981. godine i uz Kup prvaka nekada je bilo jedino koje su klubovi igrali na europskoj razini. Dok se nije osnovao EHF vodio ga je IHF, da bi se 1993. osamostalio i u istom ritmu se nastavilo do 2012. Nakon toga je EHF prvi put odlučio uvesti grupnu fazu natjecanja. I tako je sa 16 klubova počela je jedna nova era ovog natjecanja koje je dobilo i novo ime. Europska liga. Od 2020. imamo pak novu eru, tada je odlučeno da će se drupna faza proširiti na 24 kluba, dok smo sada evo došli do 32. “Malom ligom prvaka” data je prilika manjim klubovima za dokazivanje, dok svi veliki koji ne mogu u Ligu prvaka svoj put nastavljaju u ovom natjecanju koje s time dobiva na kvaliteti. Tako raste i zarada svih strana. Makar se igrači žale, rekli bismo da je to trend danas u sportu oćenito, ne samo u rukometu.

Prvi put ove sezone imat ćemo u Europskoj ligi 32 kluba u grupnoj fazi, po prvi put će grupna faza biti u dva dijela, po prvi puta ćemo u toj grupnoj fazi imati dva hrvatska kluba. Favoriti nismo, ali naši će klubovi Nexe i Sesvete imati minimalno šest jakih utakmica, što je iznimno dragocjeno.

I ove sezone u Europskoj ligi dominirat će Nijemci. Flensburg će braniti naslov, Füchse koji je lani bio u finalu i godinu prije osvojio naslov sada je u Ligi prvaka. To natjecanje u posljednje četiri godine osvajali su još Magdeburg i Benfica, nakon kratkog lutanja od Lisabona, Manheima, preko Flensburga, Final Four ostaje u Hamburgu koji je domaćin bio naviše puta dosad.
Ono bitno.

Koliko god ima jakih klubova - nema nepobjedivih, jer Europsku ligu presjecaju jake domaće lige, SP, kvalifikacije za Euro i samo onaj tko sve izdrži uspjet će, baš kao i u Ligi prvaka. Naravno da su na papiru prvi favoriti Nijemci, Kiel i Flensburg, da su tu momčadi koje su do jučer bile u Ligi prvaka poput Porta, Montpelliera, GOG-a, negdašnjeg europskog prvaka Bidasoe, ambicioznih Vojvodine, Melsungena i Gummersbacha... Sigurno nas čeka zanimljiva sezona u kojoj, ponovit ćemo, nema nemogućeg.

Magdeburg, Göppingen i Kiel rekorderi su ovog natjecanja s po četiri osvojena naslova. Pobjednici su bili 2000. godine i rukometaši Metkovića kada su finalu svladali Flensburg.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. listopad 2024 07:23