Zlatko Horvat

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
KALKULACIJE SU JASNE

Europski div dolazi u Arenu, čeka nas spektakl, a evo kako Zagreb može proći dalje u Ligi prvaka

Danas i sutra na rasporedu je pretposljednje kolo i početak raspleta grupne faze
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. veljača 2024. 21:31

Na redu je 13. kolo grupne faze Lige prvaka, pretposljednje u ovoj fazi natjecanja.

Zagreb je napravio ogroman posao za prolaz pobjedom u Kolstadu. Sada ima tri boda prednosti pred Norvežanima i kako stvari stoje odluka bi trebala pasti u sudaru Kielca i Kolstada koji igraju u Poljskoj istovremeno kada i Zagreb s PSG-om. Naime, Kolstad ne bi trebao pobijediti da bi Zagreb bio siguran u prolaz prije posljednjeg kola. Jer, dobije li Kolstad u Poljskoj može postati opet opasan, jer na kraju igra doma s Pelisterom. Otežavajuća okolnost je činjenica da je Kielce izgubio sve nade za prolaz direktno u četvrtfinale, dok opet ne smije biti sigurno u poziciju, jer mu se može dogoditi da padne na peto ili šesto mjesto koje bi mu moglo donijeti u četvrtfinalu Barcelonu, Veszprem ili Magdeburg.

Sve to je jedno rješenje, najveće i glavno u rukama drži Zagreb koji dočekuje PSG i samo mu je potreban bod da zaključi priču. Taj bod može osvojiti u Kielu na kraju, no to je neizvjesnost koju nitko ne želi.

Broj 1 je Kiel, ali napadaju ga Aalborg sa dva i PSG s tri boda manje u utrci za prolaz direktno u četvrtfinale. Kielu za potvrdu ostaju gostovanje u Szegedu i domaća utakmica sa Zagrebom na kraju skupine. Vjerujemo da će ta posljednja biti rezultatski nebitna. Zagreb može biti u nekim raspletima i bolji od šestog mjesta, no prioritet je prolaz, hoće li doći u osmini finala Veszprem, GOG ili Montpellier to je u ovom trenutku manje važno.

Iz skupine je ispao Pelister, Kolstadu je ostala nada da uspije s dvije pobjede i da pritom Zagreb izgubi obje utakmice na kraju. U istoj varijanti Kolstad može stići i Szeged, pa može ostati u natjecanju, no to je bliže znanstvenoj fantastici.

U skupini B Barcelona je jako blizu plasmanu u četvrtfinale. Treba joj još bod za potpunu sigurnost, jer Veszprem je može dostići zbog boljeg međusobnog skora. Barca igra u Magdeburgu i doma s Montpellierom, pa ako ne bude prva opcija bit će vjerojatno druga. Realno je da Veszprem pokušava stići Magdeburg koji mu bježi dva boda i s kojim se sastaje u zadnjem kolu u Veszpremu. Inače, Veszprem je dobio utakmicu u Magdeburgu i ima realne šanse za prolaz. No, trebat će na kraju pobijediti Magdeburg, što neće biti lako.

Ostatak skupine se pomalo posložio. Montpellier je najbliže broju 4, Wisla će loviti GOG za broj 5 na gostovanju u Danskoj. Porto i Celje će završiti natjecanje u skupini.

Zanimljiva Liga prvaka u kojoj nema maksimalnih, u kojoj su dva kluba još uvijek bez bodova i u kojoj borbu za prolaz vodi 12 ili čak 13 klubova, što se nikad u povijesti još nije dogodilo. Ulazak Zagreba među 12 najboljih sastava Europe bio bi savršena pozivnica za Ligu prvaka i iduće godine. I zato je PSG prvi cilj, puna Arena pa što bude...

Liga prvaka, 13. kolo

SKUPINA A: Szeged - Kiel (sri. 18.45), Pelister - Aalborg (sri. 20.45), Zagreb - PSG, Kielce - Kolstad (čet. 18.45); POREDAK: Kiel 18 (+19), Aalborg 16 (+43), PSG 15 (+17), Kielce 13 (+4), Szeged 13 (-11), Zagreb 12 (+9), Kolstad 9 (-5), Pelister 0 (-66).

SKUPINA B: GOG - Wisla (sri. 18.45), Porto - Celje (sri. 20.45), Magdeburg - Barcelona, Montpellier - Veszprem (čet. 20.45); POREDAK: Barcelona 22 (+68), Magdeburg 20 (+52), Veszprem 18 (+49), Montpellier 12 (+18), GOG 10 (-20), Wisla 8 (-11), Porto 6 (-72), Celje 0 (-84).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 13:04