SRDJAN VRANCIC/CROPIX
MUČAN KRAJ

Evo što se zapravo dogodilo u posljednjim sekundama: Je li prvak Hrvatske predodređen za odstrel!?

Sve ono što su napravili suci u dramatičnoj završnici jako će narušiti i odnose dva kluba...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. veljača 2022. 07:36

Zagreb je izgubio u Skoplju. Vardar je osvojio dva važna boda. Utakmica je bila slaba, prepuna promašaja i pogrešaka, jakih obrana. Zagreb nije igrao dobro, ali mu je na kraju oduzeta prilika da se kući vrati s bodom koji bi možda bio i presudan u konačnom raspletu skupine A za prolaz.

Ono što se dogodilo, samo je slika rukometa u kojoj uvijek ne odlučuje sport. Dakle, može se razgovarati o pristranosti sudaca cijelu utakmicu na štetu Zagreba, posebno prema čupanju Šipića koji je na crti doživio ono što ne bi trebao (o nedosuđenim sedmercima nema ni smisla govoriti). To se još može svrstati u slobodno sudačko uvjerenje, ali ono što se dogodilo na kraju bila je očita namjera i ruši puno toga dobrog što su međusobno sagradili Zagreb i Vardar posljednjih godina.

Oduzeta prilika

Dakle, Zagreb je slučajno dobio priliku za posljednji napad i izjednačenje. Olivier Nyokas je pogriješio. Zagreb je jurnuo u kontru. Vistorop je pokušao proći, u sendviču između Nyokasa i Moralesa je zgnječen, Nyokas je zaradio 2 minute. Prvo suci nisu zaustavili vrijeme, a bilo je 4 sekunde do kraja, a ako je bilo isključenje, a bilo je, onda je to morao biti direktan sedmerac za Zagreb. Nije bio. Bio je deveterac iz kojeg je nemoguće pogoditi i sve je prošlo.

Ne mora značiti da bi Zagreb zabio penal, ali oduzeta mu je šansa za izjednačenje i češki suci direktno su odlučili pobjednika. I što će biti? Ništa, Vardar je pobijedio, a Zagreb će zbog poraza vjerojatno ispasti ne napravi li čudo u zadnja dva kola. Jako loše za rukomet, jer u tom sportu postoje domaća suđenja, ali ovaj način je definitivno bio izvan te priče. Šteta. Za EHF će to biti priča ‘pojeo vuk magare’ kao i uvijek.

image

Ivica Obrvan

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Isto tako je činjenica da Zagreb nije izgledao dobro. Zabio je 19 golova na utakmici, a to je definitivno premalo za dobar rezultat. Nije to bila ni sjena momčadi od Szegeda. Zagreb je nažalost oscilirao, promašivao, radio tehničke greške. Sve ono čega protiv Szegeda nije bilo.

To je onaj dio priče koji će isto tako morati prihvatiti kao i prvi. Nije sporna volja, nije sporna borbenost, primiti 20 golova na gostovanju kod Vardara nije problem, ali igrati loše – jest. Reklo bi se ništa neobično za momčad koja se jako digla, ali se još uvijek traži i nema konstantu koja je potrebna da velike stvari potraju. Zagreb je opet imao crne rupe. U prvom dijelu bio je bez gola više od 10 minuta. U drugom dijelu u 52. minuti vodio je golom Kavčića 17:16, imao dvije lopte za plus 2, ali je greškama dopustio Vardaru da serijom od 4:0 ode na 20:17 prednost, što se u konačnici pokazalo presudnim.

Predodređeni za odstrel?

Zagreb nije uspio uspostaviti brži ritam koji bi Vardaru sasvim sigurno bio problem, nije naplatio odličnu obranu, pa čak ni više obrana vratara nego što je imao Vardar i tu je problem koji je utjecao na rezultat. Na silnom trudu i volji nema im se što prigovoriti, ali za pobjedu u Skoplju trebalo je i nešto više. I nažalost, onda im se dogodilo to što nije trebalo, nije smjelo, ali to već nije njihov problem, nego onih koji su odlučivali da sude Česi.

Jer ne treba zaboraviti da je u Montpellieru Zagrebu poništen čisti gol Klarice, a da je izgubio jedan razlike, što se možda ne bi dogodilo da crnogorski suci nisu odlučili drugačije. Je li Zagreb predodređen za odstrel u ovoj fazi natjecanja, vidjet ćemo uskoro. Nekad je previše, stvarno previše, pa makar bilo i od Vardara.

Makedonci spominju osvetu za SEHA ligu lani kada je Zagreb zbog COVID 19 problema Vardara otišao na F4, makar je u međusobnom dvoboju bio slabiji. Zagreb za to nije kriv, COVID 19 je postojao, liga je privatna, njen predsjednik je baš predsjednik Vardara Mihajlovski i tu nema ništa sporno. Takvu osvetu zaslužili nisu.

Neigranje Srne

Imao je Zagreb problem zbog neigranja Srne koji je ponovo ozlijeđen. Obranović i Kavčić bili su pod velikim opterećenjem, ne tako dobri kao sa Szegedom, Leimeter je dosta griješio, a Vistorop bio premalo okomit na gol. Falila je rotacija sa Srnom s kojom bi nedvojbeno u ovom teškom fizičkom dvoboju bilo lakše, ali tako je kako je.

Pokazalo se još jednom da je svaki igrač Zagrebu dragocjen i da samo kada je kompletan daje potpuno sliku. Tako je osvojio sedam bodova. Vjerojatno bi u Skoplju i osam ili devet, ali to nažalost nikad nećemo saznati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:21