ROBERTO PFEIL Afp
SLAVLJE U NJEMAČKOJ I POLJSKOJ

Finale kakvo je malotko očekivao: Cindrić ispao nakon drame, ali Hrvatska ipak ima jednog predstavnika

Bila je to nadasve uzbudljiva utakmica u kojoj je Barca samo u jednom trenutku imala tri razlike
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 17. lipanj 2023. 20:44

U finalu 14. izdanja Final Foura Lige prvaka u Kölnu u nedjelju od 18 sati igrat će Magdeburg - Kielce. Prije toga od 15.15 sati za 3. mjesto sastat će se Barcelona - PSG. Magdeburg je u svom četvrtom finalu, sva tri dosad je osvojio, ali nijedno u Kölnu u kojem je u finalu prvi puta. Kielce je ponovilo lanjski finale i igrat će svoj treći u Kölnu. Jedan je već osvojilo, a mi ćemo u dresu Poljaka imati Igora Karačića.

Odlučivali su detalji

Prvo polufinale igrali su branitelj naslova Barcelona i svjetski klupski prvak Magdeburg koji je baš tu Barcelonu, kada nitko drugi nije mogao u dvije posljednje godine, dobio u finalu Super Globea. U uvodu utakmice treba reći da je završni turnir Lige prvaka ozdravio mnoge dotad bolesne i ozlijeđene, pa se Barca pojavila s Langarom, a Magdeburg krenuo s Kristjanssonom, Bergendahlom i Weberom u postavi. Jedino Magnussona nije bilo od glavnih likova u dvije postave, falio je Magdeburgu.

image

Slavlje Magdeburga

ROBERTO PFEIL Afp

Detalji su odlučivali, neke solo dionice u igri u kojoj su Ortega i Wiegert imali dobro podijeljene karte. Barca je igrala s izmjenom Petrus - Cindrić obrana - napad, dok je Magdeburg mijenjao dvojicu Chrapkowski i Bezjak za obranu, Damgaard i Kristijansson za napad. No, u dobroj organizaciji sve je stizao, makar je to veliki rizik kada igraš protiv Barcelone.

Damgaard je imao sjajan uvod koji je Magdeburg skroz držao u priključku. Jako važno u startu, jer je s druge strane N’Guessan sakrio Smitsa. Onda se Barca digla zahvaljujući raspoloženom Nielsenu na golu koji je startao ispred Pereza de Vargasa. Ubacio je Ortega sa Jancom obranu 5-1 koja je usporila napadače Magdeburga, pa je Barca u 19. minuti prvi puta imala prednost od dva gola razlike (13:11). Nakon toga se Magdeburg vratio s dvije otete lopte Chrapkowskog Memu, ali se “raspištoljio” u drugom dijelu prvog poluvremena s nekoliko briljantnih poteza Slovenac Domen Makuc i Barca je u 29. minuti prvi puta otišla na prednost od tri gola (18:15). Na odmor je ponijela plus dva (18:16) što je u takvom dvoboju uvijek dobra prednost.

Odlučivali sedmerci

No, u soliranju i igri 1 na 1 igra Barce se raspala, a Magdeburg je strpljivo, savršenom realizacijom, koju je pomogao Weber koji je ušao u nastavku, polako prednost skinuo već nakon 8 minuta (21:21). Nastavio je Magdeburg do prednosti 24:22, nakon koje se Barca vratila u igru drugačijim napadom u i u 56. minuti okrenula susret u svoj plus. Tada da stvar bude gora Magdeburgu zbog teže ozljede ispada Kristjansson, Weber više ne može, krpaju se s odličnim Bezjakom i Damgaardom. Barcu sreća (odbijanac) dovodi do 31:30, ali Smits skoro sa sirenom poravnava. Zadnji šut Barce skida Damgaard s praznog gola i ide se u produžetak.

image

Magdeburg - Barcelona

ROBERTO PFEIL Afp

U njemu konce vuče Magdeburg, Barca stiže, na kraju Magdeburg sa svojim praznim golom zbog isključenja trenera Wiegerta puca za pobjedu, Nielsen dvaput brani i ide se na penale. Loša puca Barca, od poda visoko preko gola fulaju Wanne, Richardson i Mem, a udarac Fabregasa skida Mike Jensen za veliko slavlje Magdeburga. U seriji sedmeraca šest promašenih, čak pet za redom. Rijetko se događa.

I u drugom polufinalu PSG-a i Kielca ozlijeđeni su “’oživjeli”. Prandi je bio na klupi, Karaljok i Olejniczak čak u igri. Tvrda taktička borba gol za gol, malo su vodili jedni, malo drugi. Recimo u 19. minuti +2 za Kielce (10:8), pa u 24. minuti 11:11 i onda mini serija Kielca za plus 3 (13:16) uz dva cepelina koja su realizirali Alex Dušebajev i Sićko.

Čudesne obrane

U postavkama trenera bez iznenađenje. Kod Kielca jedna izmjena obrana - napad, u početku Gebela - Sićko, kasnije u kombinaciji s Migallonom. Najveća snaga obrane Kielca bio je sjajni Andreas Wolff koji je u prvom dijelu skinuo sedam teških udaraca Parižana i u odnosu na pariške vratare bio u prednosti za obranu više. Malo, ali puno. Odličan Alex Dušebajev, pivoti Karaljok i Tournat, Kod PSG-a Steins i Krištopans, ali falio im je Prandi, jer Nenadić nije bio na potrebnoj razini za finale u tom prvom dijelu u kojem su Poljaci s +2 otišli na odmor.

image

Igor Karačić

ROBERTO PFEIL Afp

Digao je Raul s klupe na početku drugog dijela Prandija. Nije više bilo vremena za čekanje. Ali osam minuta bez gola za PSG, pa se Kielce diglo odmah u startu na velikih +3. Wolff je briljirao.

PSG je morao ući u rizik, a to je protiv Woffa jako opasno. No, Prandi je propucao i PSG se vratio u život. U 48. minuti za 20:20! I opet gol za gol, a Kielce je prerano stalo i opet se moralo pokrenuti. Uspjeli su, pa je jedna lopta ostala za odluku. A tu jednu čudesno odradio Wolff i makar su Poljaci napravili glupost u zadnjoj akciji, PSG je imao 4 sekunde u kojima je Wolff opet obranio Prandiju i odveo svoj tim u finale.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 22:57