Tin Lučin

 MICHAL RABIEGA
KOAUTOR IZNENAĐENJA

Hrvat je najsigurnija varijanta apsolutne senzacije Lige prvaka: ‘Jedva čekamo tu veliku priliku‘

‘Reprezentacija? Nisam pesimist, imamo potencijal, treba dobiti te dvije utakmice‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 31. ožujak 2023. 07:28

Poljska Wisla je u četvrtfinalu Lige prvaka. Dokaz da nema nemogućeg ako te pomazi sreća i dobar ždrijeb. Napravili su Poljaci pravi mali pothvat u Nantesu. Nakon egala u Plocku, u Francuskoj su izborili egal i na kraju izbacili velikog protivnika nakon boljeg izvođenja sedmeraca. Dokaz da nema nemogućih stvari i dokaz koliko je iz sadašnje perspektive šteta da Zagreb nismo vidjeli u sudaru s Nantesom, jer Zagreb je međusobno ove sezone bio bolji od Wisle, ali u Portu to - za razliku od Wisle - nije potvrdio. Wisla je sve šanse uspjela iskoristiti i u srijedu je napravila najveći pothvat u klupskoj povijesti plasmanom među osam najboljih klubova Europe. Naime, Wisla je šest puta do Nantesa bila u borbi za četvrtfinale i pet puta ispala, dvaput od Vardara, po jednom od Szegeda, Veszpema, Kiela i austrijskog Linza. I to je prošla kada se možda najmanje mogla nadati, kada je na jedvite jade prošla skupinu, loše odigrala prvu utakmicu, loše početak uzvrata u Nantesu, ali je sve to izvukla i okrenula na svoju stranu.

U Plocku je bilo 32:32, Nantes je bio znatno bliže pobjedi. I samim time pred uzvrat doma favorit. Odlično je otvorio uzvrat Nantes, Minne je bio nezdrživ, vodili su 5:2, 9:4 nakon što je Wisla ček devet minuta bila bez gola. Bili su na 11:5, 14:11 je završilo poluvrijeme, onda je kod 17:13 Nantes stao iz neobjašnjivih razloga i Wisla je napravila serijo od 6-0 s kojom je prešla u prednost od dva gola razlike. Između egala i ta dva razlike se kretala utakmica do kraja. A na kraju su imali prednost od gola, timeout, 25 sekundi do kraja. Tada se Piroch zabio u obranu Nantesa, švedski suci su dosudili probijanje, Cavalcanti je zabio za 25:25 na prazan gol što je bio egal za kraj, jer je nakon toga vrijeme na semaforu isteklo. Išlo se na penale, Wisla je sve zabila, Španjolac Biosca na njihovom golu obranio je Odriozoli u drugoj seriji, dok je Krajewski, najiskusniji Wislin igrač, zaključio priču za veliko slavlje poljskog sastava.

image

Tin Lučin (lijevo)

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Sad će biti puno teže

Za nas super doseg je su u sastavu Wisle tri naša aduta i sva trojica odigrali su jako dobru utakmicu. Šušnja u obrani u sredini s Terzićem ispred Biosce, Mihić na krilu i Lučin koji je bio najefikasniji, na kraju je pucao i penal za Wislu i pogodio u raspucavanju.

- Kako je utakmica krenula u uzvratu nisam baš bio previše uvjeren da će dobro završiti. Tu se nekako vratila ona prva utakmica u Plocku koju nismo dobro iskoristili, koju smo mogli i dobiti s obzirom na prikazano, dok nismo bili dobri. No, bili smo momčad, obrana je stisnula, vratar obrano neke važne lopte i mi smo dobili priliku koju smo na kraju iskoristili na najbolji način. Neću reći da nismo očekivali, jer upoznali smo da se s Nantesom može igrati i biti dobar - priča Tin Lučin nakon ulaska u četvrtfinale Lige prvaka.

Sada vas čeka Magdeburg s kojim ste igrali u skupini, protiv njih će biti znatno teže?

- Opet kažem, vjerujem da ova momčad može sa svakim. Mi smo Magdeburg doma dobili u grupnoj fazi, u Njemačkoj smo do 40. minute bili u egalu, na kraju izgubili šest, ali nije djelovalo nemoguće. Momčad je u dobrom stanju, nemamo ozljeda koje su nas mučile tijekom sezone, koje su nas razbijale, pa nismo Ligu prvaka odigrali kako smo svi očekivali. A s ovom pobjedom u Nantesu smo dobili i samopouzdanje i jedva čekamo tu priliku protiv Magdeburga.

Bit će promjena na ljeto

Lučin je najsigurnija varijanta Xavija Sabatea. Obrambeno kao half stalno, napadački kada treba zamijeniti Kosorotova ili igrati 7 na 6 što su često morali u Nantesu jer su se vraćali iz velikog minusa. I naravno, puknuti penal kada god treba, nikad mu nije problem.

- Na neki način morali smo ući u rizik kada smo stizali, krenulo je pozitivno i to nam je dalo zamah.

Mi u reprezentaciji još čekamo zamah, protiv Nizozemske smo se probali zaletjeti, ali nije baš išlo...

- Pa dobro, bilo je protiv jako dobrog protivnika teško očekivati nešto ekstra u stanju u kojem smo se našli s puno novih igrača, malo treninga. Već je u drugom poluvremenu u Osijeku puno toga bilo bolje, a igrali smo u sastavu koji se dosad uopće nije zajedno našao na terenu. Nisam pesimist, imamo dobar potencijal, treba nam samo malo više vremena da to pretvorimo u kvalitetu. Sada je najvažnije da probamo dobiti te posljednje dvije utakmice u Grčkoj i doma protiv Belgije i da se mirno plasiramo za Euro.

Vratimo se Wisli, kakav je plan za iduću godinu, dolasci - odlasci?

- Zasad odlazi samo Kosorotov u Veszprem, ostalo se još ne zna. U momčad dolaze Mirko Alilović na gol i Miha Zarabec na sredinu. Dolazi i norveški vratar Thomas Langerud iz Hasluma te Španjolac, desni vanjski Ademar Leona David Fernandez. To je ono što je oko preslagivanja definitivno, ali vjerojatno ne i posljednje - zaključio je Tin Lučin.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 06:25