Ante Ivanković dok je nosio dres Dubrave

 ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
POBJEDNIČKI INTERVJU

Hrvat u Sloveniji kreirao najveću senzaciju Lige prvaka: ‘Nismo mi iznenadili sebe, nego njih!‘

Značajan doprinos velikoj pobjedi dao je i mladi hrvatski reprezentativac koji je pristigao iz Dubrave
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. rujan 2022. 16:22

Celje igra sjajan rukomet. Alem Toskić, negdašnji pivot Zagreba danas trener, radi sjajan posao. Kada smo prije sezone pričali o tome kako su mnogi otišli iz Zlatoroga rekao je: "Nisam pitao za pojačanja, jer sam svjestan financijske situacije, samo sam pitao postoji li kakva mogućnost da zadržimo ovo što imamo". Uspjeli su u tome što su mogli i danas su postali senzacija Lige prvaka. Nitko to od njih nije očekivao, posebno nakon što su dobili pozivnicu EHF-a i upali u super jaku skupinu u kojoj su na papiru bili potpuni autsajderi.

Ali, Celje igra rukomet, mladost se ne boji ničega, Celje je u srijedu u velikom stilu pobijedilo Kiel, Celje je u prvom kolu bilo blizu uspjeha u Aalborgu, koji bi se vjerojatno dogodio da nije bilo Mikkela Hansena, ali Hansen je posebna priča, jednostavno Hansen.

Uz nekolicinu iskusnijih kao Mlakar, Suholežnik, Vlah... mnogi mladi igrači postaju sve važniji u dresu Celja, mnogi o kojima je dosad bilo malo riječi. Pojavljuju se na velikoj sceni Janc, odličan je vratar Gaberšek, Strmljan postaje lider, Cokan zabija s krila, Muhović se formira kao obrambeni pivot, za malo novca doveli su Patrika Martinovića iz Slovana koji je dio najbolje riječke generacije posljednjih godina koja se nažalost razišla, dok posebno mjesto u Toskićevom sastavu zauzima - Ante Ivanković.

Naš mladi reprezentativac je izuzetan potencijal, to je sada svima jasno i počeo je to u kontinuitetu pokazivati. Ivanković je lijevi vanjski koji igra u oba pravca jako važne role, postaje jedan od temeljnih igrača Celja. Je li mogao biti kod nas to je duga priča i nema se na nju smisla vraćati, ali je sigurno da je Ivanković s takvim nastupima jako zanimljiv u perspektivi, možda čak i odmah nastavi li igrati kako igra u ovom trenutku. Jer trenutno nitko ne igra na njegovoj poziciji bolje, bez obzira na ime i rejting. Kielu je zabio pet i uz Aleksa Vlaha bio najefikasniji u pobjedi, velikoj pobjedi kakvu Zlatorog u posljednje vrijeme nije doživljavao često.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

Prvo čestitke za pobjedu, malo je tko mogao tako nešto očekivati...

- Hvala za čestitke. Nismo tako razmišljali, cilj nam je bio da budemo svoji, igramo ono što možemo. Trener Toskić nam je rekao da igramo bez pritiska i mislim da je to za mladu momčad kakva smo mi jako bitno. Isto tako sada smo svjesni da će s ovim rezultatom očekivanja porasti i to je novi izazov s kojim se treba naučiti nositi.

Kako ste slomili Kiel?

- Ključ je bio kod 12:11 kada smo se mini serijom odvojili. Mislim da smo dobro odgovorili na njihovu igru 7 na 6, pa makar je tu bilo dosta problema, uspjeli smo uz Gaberšeka na golu zatvoriti neke stvari koje su bile ključ za uspjeh. Mi smo zabili Kielu 38 golova, a primili smo čak 36 i to je vrlo zanimljiva brojka koja dokazuje da i na veliki broj golova možemo igrati dobar rukomet, makar je Kiel bez obzira na našu pobjedu vrhunska momčad i dalje jedan od favorita u Ligi prvaka.

Niste bili daleko ni u Aalborgu, bio je to nagovještaj ovoga na neki način.

- Istina, no Aalborg ima Mikkela Hansena, protiv njega je jako teško igrati.

Kakva je ambicija pred vas postavljana prije starta?

- Kao osnovni cilj postavljeni su naslovi u Prvenstvu i Kupu. Ligom prvaka nismo opterećeni, ali je cilj pokazati da dobro radimo i napredujemo te je Liga prvaka idealna scena za to. Za nas nije iznenađenje dobra igra koliko sama pobjeda koju je malo tko očekivao. Ali, pokazalo se da se može. Nismo iznenadili sebe, znali smo što možemo.

Vama je u Celju dobro?

- Mogu reći odlično, jer imam svoju poziciju u klubu, jer sam dobio priliku za napredovanje, jer dobro radim s trenerom Toskićem. Lani je bila prva sezona, dolazak, mislim da sam dosta fizički napredovao i da to sada polako dolazi do izražaja. No, vidim da je preda mnom još dug put, da sada treba ostvariti kontinuitet u tome što je dobro i to će biti moj najveći zadatak u vremenu koje slijedi.

Trener Toskić vam je puno pomogao?

- Toskić je bio sjajan obrambeni igrač i mislim da je u tom segmentu pomogao svima nama da budemo bolji. Možda je u tome i najveći napredak u ovom vremenu otkad sam iz Dubrave došao u Celje. To je jako bitna stvar.

Vi ste iz Dubrave?

- Da, počeo sam u mladim kategorijama s 10 godina, napredovao do prve momčadi, u njoj dobio priliku i na neki način se izgradio. Dolaskom u Celje to je podignuto na višu razinu, što sam želio. Ambiciozan sam, želim napredovati i biti bolji, vrijeme će pokazati koliko dobar. Svi mi imamo isti cilj, tu nema upitnika.

I Martinović je odličan, dva hrvatska vanjska na dva ključna mjesta u Celju?

- To je sjajno, Martinović je došao iz Slovana, odlično se uklopio, no respekt jer se radi o njegovoj prvoj ovakvoj sezoni. Jako nam u svemu tome pomaže Aleks Vlah koji je igrao u Zagrebu, koji je lider ove momčadi i mislim da sve ide svojim tijekom.

Ako tako nastavite sa dvije moguće pobjede protiv Elveruma, možete čak biti u šansi za prolaz.

- Sigurno da bismo mi to željeli, ali nismo opterećeni, uostalom tako smo ušli i u sezonu. Želja je samo nastaviti tako dobro igrati kao dosad - zaključio je Ante Ivanković.

Da, možeš biti slabiji ne papiru, nemati ono što imaju bogatiji, ali možeš i moraš pokazati da radiš i da igraš rukomet, a Celje je to pokazalo i na najbolji mogući način potvrdilo odluku EHF-a da ih pozove u Ligu prvaka. Bez obzira što će se događati nakon Kiela.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2023 19:06