Nikola Karabatić

 PASCAL GUYOT Afp
REKORDERI LIGE PRVAKA

Hrvati u prvim redovima svevremenske liste: Ispred našeg vratara je samo Nikola Karabatić

Ovi igrači istaknuli su se po ‘roku trajanja‘ u najvećem svjetskom klupskom natjecanju
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 20. rujan 2023. 11:56

Ima igrača koji su posebnost po svom vremenu trajanja u najjačem svjetskom klupskom natjecanju, Ligi prvaka. Rekorder u tom smislu je Nikola Karabatić koji je u Ligi prvaka već 22 sezone i po tom pitanju je zanimljiviji što je u dresovima tri različita kluba bio pobjednik ovog natjecanja. Bili su to na njegovim počecima Montpellier, u špici karijere Kiel, pred kraj Barcelona, dok je sada u prilici osvojiti naslov prvaka i sa svojim četvrtim klubom, Paris Saint Germaineom.

Prvi do Karabatića je naš Mirko Alilović koji je u Ligi prvaka godinu manje i prijeti dostići Nikolu koji se na kraju ove sezone odlučio oprostiti. Mirko je sada na golu poljske Wisle, dok je branio u Szegedu, Ademaru, Celju, Veszpemu, prvu sezonu davne 2000/01. za Izviđač iz Ljubuškog.

I Zagreb u svojim redovima ima čovjeka s postolja trajnosti u Ligi prvaka, to je Timur Dibirov koji je u elitnom klupskom natjecanju 20 godina. Dugo je nosio dres Čehovskih medvjeda, kasnije Vardara s kojim se okitio s dva naslova prvaka Europe. Dibirov ima 40 godina, proljetos je proglašen najboljim lijevim krilom Lige prvaka, što govori da je i on u utrci za stizanje Nikole Karabatića.

image

Mirko Alilović

ANTE CIZMIC Cropix

Još jedan igrač s ovih prostora je u Top 5 svih vremena po trajanju u eliti, to je kapetan reprezentacije BiH Mirsad Terzić, trenutno igrač poljske Wisle koji je karijeru u eliti počeo - isto kao i Mirko Alilović - u dresu Izviđača iz Ljubuškog.

Na petom mjestu te liste još dva hrvatska reprezentativca, trostruki prvak Europe Ivan Čupić, sada igrač Zagreba koji je svoju prvu sezonu 2003/04. u eliti odigrao u dresu Metkovića i Domagoj Duvnjak koji je kapetan Kiela, a koji je prvu sezonu u Ligi prvaka odigrao 2006/07. u dresu Zagreba. Inače, dvostruki prvak Europe sa Hamburgom i Kielom. Sa 17 sezona u Ligi prvaka uz njih je Eduardo Gurbindo, Španjolac koji sada nosi dres Kiela, koji je svoju prvu sezonu odigrao u dresu Portland San Antonija.

Više od 15 sezona u Ligi prvaka imaju još četvorica, sadašnji igrač Aalborga Mikkel Hansen, njih 16 od kojih je prva bila u dresu GOG-a, te po 15 sezona Luka Karabatić, igrač PSG-a koji je krenuo u Montpellieru, Niklas Landin iz Aalborga koji je krenuo kao i Hansen u GOG-u, te Aitor Arino koji je počeo i do danas traje u dresu Barcelone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 19:25