Miloš Kos

 DAMIR KRAJAC Cropix
ZAGREB U NORVEŠKOJ

Hrvati u žestokoj borbi u Ligi prvaka. Nakon slavlja nad europskim doprvakom, prilika je za nove pobjede

Drugo gostovanje sezone u Ligi prvaka kod momčadi protiv koje su zagrebaši prošle sezone dominirali, ali koja je sad nešto izmijenjena
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. rujan 2024. 07:54

Baš turbulentan ulazak u novu sezonu Lige prvaka imao je Zagreb. Prvo je u Kielcu izgubio utakmicu od jako ranjenog protivnika, utakmicu koju je trebao bolje odraditi, da bi onda prošli tjedan u Zagrebu pomeo velikog favorita, lanjskog finalista Lige prvaka - Aalborg. Takve dvije partije ostavile su pitanje "zlatne sredine", o njoj će najviše ovisiti kakav ćemo Zagreb gledati ove sezone u Ligi prvaka.

Nakon pobjede nad Aalborgom sljedeća dva kola su sjajna prilika za savršeni posao. Prvo gostovanje u Norveškoj pa doma Szeged. Dvije momčadi koje su lani dobili, no to ne znači apsolutno ništa ne budu li kakvi su bili protiv Aalborga, jer i Kolstad i Szeged su bolji nego lani. Makar je startao s dva poraza, za norveškog prvaka to nije alarmantno, jer izgubili su od Barcelone i Magdeburga. Njima Liga prvaka tek sada počinje utakmicom protiv Zagreba.

Vječno pitanje u Zagrebu je pak hoće li biti kompletni ili ne. U punom sastavu akcije rastu, no, ponekad to može biti i priča "od viška glava boli", ne iskoristi li se širina na pravi način. Što to znači, vidjeli smo u Kielcu. Kažu da se to neće ponavljati i s optimizmom se očekuje gostovanje u Trondheimu.

Prošle sezone su zagrebaši tamo odigrali briljantno i dobili devet golova razlike i - što se ono kaže - sada bi s pola bili zadovoljni. No, svima je jasno da će to biti jako težak posao, jer Kolstad je željan ove sezone opravdati lanjsku pozivnicu koju im je dao EHF, dok se nisu Norvežani baš proslavili u svom prvom europskom nastupu.

Andrija Nikolić, trener Zagreba pripremao je momčad za novi Kolstad. Što je vidio?

- Kolstad je odlična trkačka momčad. Lani smo imali sjajan skor s njima, ali ovo je nova sezona, nova utakmica i moramo biti na visokoj razini ako mislimo ostvariti pravi rezultat. To podrazumijeva jaku disciplinu u napadu i najbrži mogući povratak u obranu. Bez tog dvoje teško je bilo što dobro planirati.

Bilo je promjena u Kolstadu?

- Što se tiče kadra jest, ali stil je ostao isti. Najveća promjena je odlazak Roda u Szeged i dolazak Sondene iz Arendala. On se pokazuje i kao nasljednik iskusnih na desnom vanjskom u Norveškoj. Imaju još neke nove igrače, no promjena u stilu nema. Lani smo ih u te dvije utakmice dobili dosta razlike, što će im sigurno biti dodatni motiv. Nadam se da će biti i nama veći da budemo bolji nego lani.

Zdravstveni bilten momčadi?

- Sitne ozljede su uvijek prisutne, ali do utakmice vjerujem da ćemo svi biti zdravi i spremni - zaključio je Nikolić.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Miloš Kos je jedan od onih od kojih puno ovisi u Zagrebovom napadu. Vidjelo se to i u Kielcu i protiv Aalborga. Mladi šuter pun energije u fazi je stabilizacije. Osjeća se moćno, to pokazuje, ali mora dokazivati svaku utakmicu na putu da postane veliki igrač. On to može, hoće li - vidjet ćemo.

- Treba nam dobra utakmica i energija protiv Aalborga. Kielce je bilo podbačaj. Spremni smo u svakom smislu i ne očekujem da će biti problema u Trondheimu. Lani smo ih dobili dvaput, nešto su mijenjali, ali glavni igrači su ostali isti. To je brzi rukomet, ne na obranu, nego na gol više. Mi sa stabilnim napadom imamo što tražiti u takvoj utakmici - zaključak je Miloša Kosa.

Kolstad je novo ime u Europi, pojavio se lani, ovo mu je drugi nastup u Ligi prvaka. Prije dvije godine krenuli su u žestoku akciju okupljanja norveških reprezentativaca i Skandinavaca koji to mogu, da bi se popeli na norveški tron. Kolstad je norveški pokušaj da se klupski nosi s vrhom Europe, jer reprezentativno su se puno puta dokazali posljednjih godina. Kolstad je stavio novac na stol, počeo dovoditi najbolje, vrhunac je priče bio je Sander Sagosen, najbolji norveški rukometaš koji je stigao iz Kiela.

No, odmah u startu predsjednik Jostein Sivertsen uvjerio se da je to jako težak posao, pa je prije starta prošle sezone objavio da nemaju taj novac koji su obećali, da moraju smanjiti proračun za 30 posto, što je izazvalo pravu buru u rukometnoj Europi. Problem je bio da su to objavili tek nakon što su dobili pozivnicu za koji nisu imali baš niti jednu osnovu i teško bi je dobili da se znalo za manji proračun. Tada je iz kluba otišao tek Dadi Smarasson, islandski srednjak, dok je EHF primiren obećanjem da se nešto slično neće ponoviti.

U međuvremenu su osvojili naslov u Norveškoj, dok su ljetos otišli Setterblom i Rod, a došli su iskusni šuter Jepsson, Šveđanin koji je igrao u Bundesligi, mladi veliki talent Islanđanin Oskarsson, najbolji igrač Europskog kupa prošle sezone u dresu Valura, te Magnus Sondena, ljevak koji nas je razbio na turniru u Oslu prije nekoliko mjeseci.

Kolstad je norveška reprezentacija u malom, vodi je bivši izbornik Christian Berge. Glavni dio sustava je prva postava, dok klupa nije tako jaka jer su spomenute teškoće ipak ostavile traga. Na golu je dobro nam znani Torben Bergerud koji će dogodine otići da bi na njegovo mjesto došao Andreas Palicka. Bergerud je onaj kojeg pamtimo sa SP u Francuskoj kada je Horvatu sa sirenom obranio sedmerac. Temelj obrane su Magnus Gullerud, standardni norveški reprezentativac, prvi pivot i Vetle Aga, nova snaga te iste selekcije. Krila su standardno dobri realizatori, poznatiji Islanđanin Singvaldi Gudjonsson desno i domaći najmanje poznat od sedmorke Adrian Aalberg lijevo. Vanjska linija u pravom formatu je Simen Lyse - Sander Sagosen - Magnus Sondena, svi norveški reprezentativci...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 07:54