Slavko Goluža i igrači PPD Zagreba

 RONALD GORSIC Cropix
POGLED IZ DRUGOG KUTA

Hrvatski prvak opet je nesretno pao u Europi: Neki tvrde da je to OK, ali evo zašto baš i nije

Pitanje je hoće li imati priliku zaigrati u Ligi prvaka sljedeće sezone. Situacija će biti granična
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. ožujak 2023. 13:17

Zagreb je proteklog tjedna ispao iz Lige prvaka. Presudio mu je poraz Porta doma od Wisle. Portugalci u tom susretu nisu imali šansu za prolaz i to je vjerojatno presudilo. Ništa se tu Wisli ne može prigovoriti, to je jednostavno tako. Opet ti Portugalci, došli su nam glave u Montpellieru, sada opet i ako netko tvrdi da je to OK, onda OK. Valjda to tako treba biti.

Ono što je puno bitnije je za znati da Zagreb posljednje dvije godine nije ispao iz Lige prvaka zato što je bio slabiji od suparnika. Lani je ispao zbog slabijeg međusobnog skora s Elverumom u situaciji gdje je dokazano od institucija EHF-a “prevaren” u susretima sa Vardarom, Montpellierom, Portom, Kielom, teškim sudačkim previdima koji su dokazani... Ove godine su mu presudili Porto i Wisla, a i od prvih i od drugih je Zagreb u sezoni bio uspješniji. Od Porta je bolji međusobno, od Wisle ima bod više međusobno, ali sve to mu nije pomoglo. A ako se vratimo unazad dokazano je imao tendenciozno suđenje protiv sebe u sudaru s Dinamom iz Bukurešta u Areni kada su sudili Islanđani Elisson i Palsson, dok je Dinamo pobijedio golom u posljednjoj sekundi, pa i Wisle u Varaždinu u sudaru koji su vodili Litavci Gatelis i Mazeika. Naravno da se to neće promijeniti, ali ostaje otvoreno pitanje EHF-u je li Zagreb imao ravnopravni tretman u odnosu na konkurenciju.

Vraća se Vardar?

To moraju ocijeniti u Beču koji im je dao priliku ove sezone da se natječu s pozivnicom u Ligi prvaka, dok je Zagreb u granicama mogućnosti pokazao da to može. Osvojio je osam graničnih bodova, dobio utakmicu na gostovanju nakon dugo vremena, dobio veliki skalp doma protiv Veszprema, vratio publiku na tribine Arene koja je protiv PSG-a, pa i protiv Magdeburga sličila starim vremenima. Te brojke o posjeti te dvije utakmice svrstavaju Zagreb iznad prosjeka gledanosti Lige prvaka ove sezone. A to je veliki plus i za EHF.

image
RONALD GORSIC Cropix

O EHF-u ovisi hoće li Zagreb pozivnicu dobiti i dogodine. Situacija će biti granična. Devet zemalja ima zagarantiran renking u Ligi prvaka, ako se u nju vrati Vardar koji je trenutno pod suspenzijom. Te zemlje su Španjolska, Njemačka, Francuska, Mađarska, Danska, Poljska, Portugal, Makedonija i Slovenija. Njihovi prvaci imaju mjesto dogodine u eliti Lige prvaka. Najteže će biti odgovoriti Vardaru koji je doma dobio konkurenciju, te Celju koje ima ozbiljnih financijskih teškoća. No, to je devet sigurnih. Deseti je drugi predstavnik Španjolske, jer je Španjolska na renking listi najbolja. I sada ostaje šest pozivnica. Ako kažemo da su među njima sigurni drugi predstavnici Njemačke, Francuske, Mađarske, Danske, onda su tu još dva mjesta za koje će se natjecati Zagreb. Najveći protivnici bit će drugi predstavnik Poljske (vjerojatno Wisla, ako ne bude Kielce što bi bilo teže), prvi ispod crte Rumunji s Dinamom iz Bukurešta, te Norvežani kod kojih je Kolstad najbliži naslovu od Elveruma, ali je klub bez ikakvog europskog renkinga. Samo Wisla od ta tri po renkingu zemlje može imati pravo na mjesto, sve drugo je odluka EHF-a. I po računici Zagreb bi trebao naći svoje mjesto u Ligi prvaka i dogodine, naravno bude li osvojio naslov prvaka Hrvatske u utakmicama protiv Nexea koje slijede.

Zagrebovih 30 godina

U aktualnoj sezoni koja će se uračunati u renking tek dogodine za sezonu 2024/25. (računaju se posljednje tri za renking listu), Hrvatska sa Zagrebom, Nexeom i Sesvetama stoji jako dobro. I izgledne su šanse da ponovo bude siguran dio Lige prvaka. No, sada je pitanje kako sve to prebroditi do nekih boljih vremena. Naravno, i kako kao momčad ojačati da granica ne bude više osam, nego barem 12 bodova.

Dosta je pitanja ostalo, na mnoga mora odgovoriti Zagreb, na neka i EHF koji činjenicu da Zagreb nijedne sezone od dvije kada je posljednji put ispao, nije bio slabiji od suparnika. I nije mu se baš sve trebalo dogoditi, makar ako se gleda sama završnica ove sezone nije zaslužio ostati u Ligi prvaka, jer je šanse propustio sam. No, završnica je samo dio priče, dok Beč ima mjerila i sigurno će znati najpravednije odgovoriti. Zagrebovih 30 godina u Ligi prvaka možda nešto znači, možda...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 19:35