SASCHA KLAHN Dpa Picture-alliance Via Afp
USUSRET FINAL FOURU

I ranjeni Kiel je opasan! Kapetan Duvnjak jasan: ‘Barcu smo već dobili u finalu, bit će to ekstra dvoboj‘

Kapetan Kiela u završnici sezone priprema se za Final Four Lige prvaka u Kölnu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 13. lipanj 2022. 19:39

Rijetko kad se dogodilo da u Bundesligi sve bude gotovo kolo prije kraja, a eto dogodilo se ove godine. Sve se znalo prije posljednjih 60 minuta bundesligaške sezone. Prvak je Magdeburg, u Ligu prvaka uz njega ide i Kiel, u Europa ligu idu Flensburg, Füchse Berlin i Göppingen, ispadaju Lübbecke i Balingen, u Bundseligu ligu ulaze Gummersbach i Hamm.

Najveća promjena dogodila se na vrhu na kojem je nakon skoro 20 godina Magdeburg. Kiel nije uspio obraniti naslov i to je možda i najveća vijest ove sezone u najjačoj ligi svijeta. Vijest koja pokazuje koliko je liga jaka, ujednačena, koliko je teško izdržati sezonu u kontinuitetu, a ovu koja je nosila i Euro, koja nije prekinuta zbog Tokija, koja je bila proširena koronom vjerojatno je bila i najposebnija dosad. Najveća vijest je povratak publike na tribine, što za Bundesligu najviše znači. Recimo, 12.000 ljudi pratilo je utakmicu preposljednjeg kola u kojoj je u Mannheimu Kiel pobijedio Löwen i tako potvrdio i službeno broj 2 prije posljednjeg kola. Löwen nakon puno godina nije stigao do europskog nastupa. I to je vijest.

Recimo da je Kup utjeha

Za Kiel je to samo bio spas sezone. Domagoj Duvnjak, kapetan ponajboljeg njemačkog sastava na kraju ovosezonske priče u Bundesligi kaže:

- Nema se tu puno što žaliti i plakati. Magdeburg je bio bolji, konstantniji i zasluženo je osvojio naslov. Nama nije drago da nismo uspjeli, plan je bio drugačiji, ali eto dogodilo se. To je Bundesliga, mi nismo dobro startali, izgubili smo u Lübbeckeu i Wetzlaru, na to su nam se spojili porazi doma od Füchsea i Magdeburga i to je jednostavno bilo previše za stizanje, jer Bundesliga je za tako nešto prejaka. Kada bih gledao generalno, možda i nije loše da je Magdeburg prekinuo dominaciju trojca Kiel - Flensburg - Löwen, da se ta kvaliteta širi. Oni su godinama bili dobri i ove godine im se jednostavno dogodila eksplozija. Igrali su stvarno jako dobar rukomet.

Utješili ste se Kupom?

- Da, recimo da je to utjeha. Dobro smo igrali i u Europi, makar je bilo posrtanja i poraza u Szegedu, Aalborgu, Montpellieru pa smo se u Zagrebu spasili u posljednjoj sekundi golom Reinkinda, izborili smo četvrtfinale direktno, u njemu u dva teška susreta s puno sreće izbacili PSG koji nas je godinu prije došao glave i izborili povratak na Final Four Lige prvaka, što je na neki način ispunjenje tog cilja. Sad, što će tamo u Kölnu biti, to stvarno nitko ne može reći.

image
UWE ANSPACH Dpa Picture-alliance Via Afp

Primate teške udarce na kraju sezone, ostali ste bez važnih igrača?

- Da nam je netko gađao uzeti baš Pekelera i Sagosena, nije mogao “bolje”. Jako nam je teško bez njih, jer to su igrači koji rade razliku, koji momčad čine boljom. A cijelu sezonu smo bez nekoga, krpamo se, bili smo bez Landina, pa bez Weinholda, Bylika, ne znam što već pa je bilo korone zbog koje smo nekompletni izgubili dva domaća susreta od Füchsea i Magdeburga, ali sve to za Kiel nije neki odgovor koji bi mogao biti alibi. Iskreno, ja sam preskočio Euro i više nikad dok igram rukomet, dok god ikako budem mogao neću učiniti išta slično. Sad ne znam jel umor stigao zbog godina, je li razlog u svim tim problemima, ali da je lako - nije.

Nije lako ni treneru Filipu Jichi sve to uskladiti?

- Apsolutno, ja mu skidam kapu do poda kako on to uspijeva cijelu sezonu. Uspijeva vući poteze da zadovolji sve i uspio je priču dogurati nekako do kraja. Izborili smo Final Four, a što će biti u Kölnu stvarno nitko ne doživljava kao pritisak.

Imamo Landina na golu

Kako god, Kiel će biti opasan...

- Kiel je uvijek opasan i svugdje igra s ambicijom da pobijedi. Imamo problem da smo bez Sagosena i Pekelera, rekao bih nije se moglo gore dogoditi, ali slažemo se sve bolje, svaki ima svoju rolu, i Bylik koji se vratio, i Myrhol koji je došao, i Horak koji je više na dispoziciji u sredini. Barcelona s kojom igramo u polufinalu ima nešto drugačiju situaciju, njoj se vratio Fabregas, ali ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer veliko je pitanje u kakvom stanju on može biti. Ono što je definitivno njihova prednost je da su u znatno lakšoj ligi, da su davno osigurali sve naslove i da se mogu detaljnije posvetiti pripremi nego mi.

Iskustva Kiela s Barcelonom?

- Prošli puta smo ih prije dvije godine dobili u Finalu Lige prvaka, znali smo i gubiti. To sudar dvije momčadi u kojem, bez obzira na imena na terenu, jaku ulogu igra dan i inspiracija pojedinaca. Znate da mi na golu imamo Landina, ali imaju i oni Pereza de Vargasa. Znam samo da će to biti ekstra dvoboj.

Spomenimo i drugo polufinale između Veszprema i Kielcea.

- Prije dva mjesec da me netko pitao glatko bih rekao Kielce, ali oni su u posljednje vrijeme počeli pokazivati slabosti, Veszprem se digao sa sigurnim pobjeda protiv Szegeda i danas mislim da su tu negdje, možda da je čak Veszprem u boljem ritmu. No, kažem, tko manje da prilika protivniku taj će uspjeti. To su sve vrhunske momčadi i ako namirišu krv, gotov si.

Skandinavski klubovi se pojačavaju, a veliki dio kvalitete Bundeslige nosili su Skandinavci. Hoće li Bundesliga zbog toga patiti u vremenu koje dolazi?

- Sad odmah potpisujem da neće, jer Bundesliga će uvijek biti Bundesliga, najposebnija zbog svoje ujednačenosti. Baš ta ujednačenost čini igrače boljima i uvijek rađa nove zvijezde. Neki će otići, novi će se pokazati i priča će ići dalje svake godine sve više i sve bolje. Ni danas nije ista liga kao prije 13 godina kada sam došao, makar se u njoj jako puno toga promijenilo. Nije svijet propao ni nama što nismo prvi, ni Löwenu što neće vidjeti Europu, jer je to jednostavno prijelazno razdoblje u kojem je negdje 2017. godine bio i Kiel. Predobro je to organizirano da bi se sumnjalo u budućnost na bilo koji način.

I dalje ćemo biti dobri

Kiel sprema neke promjene za dogodine?

- I za dogodine i za godinu iza kada će otići Sagosen i Landin. Doći će umjesto Quensteda na gol Čeh Mrkva, doći će na crtu za obranu umjesto Horaka snažni Overbyu, doći će na vanjskog Šveđanin Johansson iz Elveruma. Za drugo zasad ne znam, ali znam da smo naučili neke bitne stvari i da će Kiel i dalje biti dobar.

Bit će lijepo vidjeti u Kölnu četiri hrvatska aduta u četiri finalista?

- To je fantastična stvar i to je stvar koja se mora isticati i vidjeti, jer puno govori o našem rukometu. Ja osobno sam jako ponosan na to.

Koliko je Duvnjak važan Kielu pokazale su posljednje ključne utakmice. Protiv PSG-a je velemajstorski odigrao obranu, presjekao kontru na krilu protivnika u posljednjim sekundama i to je bio ključ pobjede, dok je protiv Löwena 5-1 odigrao tako da je od egala na poluvremenu bilo +7 na kraju. I još je skoro oteo sedam lopti protivnicima.

- Dobro si ovo rekao, skoro, ha-ha - u svom je stilu završio Domagoj Duvnjak.

Jicha ne misli da je star, da ne može, da mu je teško, Jicha ga samo jako poštuje i sve to savršeno funkcionira. Sve je rečeno...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 21:02