Luka Lovre Klarica

 Ronald Goršić/Cropix
RUKOMETNO ČUDO

Jedan od junaka Zagreba: ‘Sjećate li se što su nam predviđali? Sad će i reprezentaciji krenuti‘

Sada smo u situaciji da možemo biti i treći sa 16 osvojenih bodova, kaže Luka Lovre Klarica (22)
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 03. ožujak 2024. 23:38

Nakon čudesne pobjede protiv PSG-a u ispunjenoj Areni Zagreb, koja to odavno nije doživjela kad je rukomet u pitanju, trener Zagreba Andrija Nikolić priznao je da mu je to bila najveća pobjeda u karijeri. Kako i ne bi, u Zagrebu je pala velika momčad puna jakih internacionalaca i "pola francuske reprezentacije".

Ako je Nikolić ostvario svoju najveću pobjedu, opet mijenjajući Šoštarića, svoju najveću utakmicu u karijeri odigrao je Luka Lovre Klarica, koji je u rušenje Parižana ugradio 10 golova, uz nadahnutu igru. Iako je već igrao i za reprezentaciju na EP-u u Njemačkoj i bio odličan u svih šest utakmica, Klarica je protiv braće Karabatić i ostalih također odigrao svoju utakmicu karijere.

Vjera u pobjedu

- Nakon prespavane noći još sam bio pod dojmom, kao i svi suigrači. Ipak smo pobijedili jednu od najskupljih momčadi u Europi. Sve se poklopilo, uspjeli smo to napraviti jer smo svi zajedno prije utakmice vjerovali u tako nešto. Svi smo razmišljali ovako: budemo li svi vjerovali u to - to će se i dogoditi. I uspjeli smo, nitko nije sretniji od nas. Napravili smo veliku stvar. Snimili smo ih dobro, plan je bio da zaustavimo Steinsa i njihovu polukontru, i ako ih budemo držali u egalu, oni bi mogli ući u probleme...

Tako je i bilo, u završnici je Zagreb dobio utakmicu, a prijašnjih je sezona u završnicama bivalo suprotno - Zagreb bi vodio pa gubio utakmice:

- Konačno se i to dogodilo, a to je plod naše vjere. Mandić je u završnici kod plus dva za PSG skinuo neke zicere, oni su tada igrali 7 na 6, i taj se sretan rasplet dogodio baš u najvažnijoj utakmici. Nismo uopće razmišljali kako igra Kielce, koje je trebalo pobijediti Kolstad da mi prođemo skupini. Na kraju se i to, očekivano, dogodilo, ali mi smo sami obavili posao.

image

Luka Lovre Klarica

Ronald Goršić/Cropix

U klubu se sanjalo šesto mjesto, a Zagreb sada ima priliku za puno više:

- Nismo to baš svi zamišljali prije početka sezone. Mnogi su u vrlo jakoj, nikad jačoj skupini mislili da ćemo dvaput dobiti Pelister, i biti sedmi. A sada smo u situaciji da, ako dobijemo Kiel u posljednjoj utakmici, možemo biti i treći sa 16 osvojenih bodova.

Bez pretjerivanja, to je istinsko čudo:

- Iznad očekivanja, svakako. I to u situaciji u kojoj smo imali puno problema i ozljeda, svega, bilo je pomalo kaotično. Promijenili smo trenera, a zatim je i Šoštarić izbačen iz pogona, nakon što nas je dobro pripremio. No Nikolić je bio cijelo vrijeme uz nas, mi smo svi, unatoč svemu, reagirali kako treba.

image

Miloš Kos

Ronald Goršić/Cropix

Očito je da se stvorila idealna "kemija" u momčadi:

- Već sam petu sezonu u klubu, s kratkim boravkom u Gorici, i tako nešto nisam očekivao. Promijenili smo desetak trenera u tih pet godina, a sad je sve "sjelo" na mjesto. Nakon lošijeg starta, proigrali smo, pobijedili neke važne utakmice, i kad smo vidjeli da možemo, dogovorili smo da pokušamo držati konstantu. I to se ostvarilo. Ako smo prije u završnicama gubili neke već dobivene utakmice, sad nam se to vratilo. Svima nam je u glavama misao da trebamo uvijek dati sve od sebe, i to i radimo. Najvažnije je da nam nitko ništa ne može prigovoriti ako izgubimo neku europsku utakmicu.

Sve ide svojim tijekom

Sad je Zagreb u situaciji da može "poletjeti" visoko:

- Možemo, ali ne razmišljamo o tome, sve treba ići svojim tijekom. Vjerujem li da možemo ući i u četvrtfinale?! Vjerujem, nadam se, ali ne razmišljam ni o tome. Idemo korak po korak, idemo doma uzeti dva trofeja, a u Europi ćemo probati ostvariti maksimum.

I u reprezentaciji, u kojoj je Klarica sad već standardan, bit će isto tako?!

- Vjerujem da hoće. Dobili smo novog izbornika Dagura Sigurðssona, odličnog trenera. On će donijeti nove ideje i novu energiju, i ja vjerujem da ćemo izboriti OI u Parizu. Siguran sam da će i reprezentacija ići uzlaznim putem, kao i mi u Zagrebu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 21:38