DAMIR KRAJAC Cropix
SPORTSKI PRAZNIK

Jedna od najboljih momčadi današnjice stiže na spektakl u zagrebačkoj Areni: ‘Vidimo svoju šansu‘

Rukometašima hrvatskog prvaka u goste dolazi dvostruki uzastopni viceprvak Europe
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 16. studeni 2023. 07:44

Danas je u Zagrebu sportski praznik, ne samo rukometni. U Arenu dolazi poljski Kielce, jedan od najboljih rukometnih sastava današnjice. Zagreb igra odlično ove sezone i to je savršen poziv svima, makar je Kielce na papiru veliki favorit u ovoj utakmici.
Zagreb se dva tjedna mogao pripremati za sudar s Poljacima koji su pak bili u jakom ritmu, jer su proteklog tjedna igrali Super Globe turnir u Saudijskoj Arabiji. Zauzeli su četvrto mjesto, odigrali četiri utakmice u pet dana, pobijedili San Francisco i Al Najmu iz Bahreina, poraženi su u polufinalu do kasnijeg pobjednika Magdeburga, u sudaru za treće mjesto u produžetku od Barcelone. Imali su posebnu misiju u tim saudijskim danima, ona je bila vezana za povratak dva ključna igrača, Andreasa Wolffa i Alexa Dušebajeva u momčad, nakon što su preskočili uvodni dio sezone zbog ozljeda.

Srna pod upitnikom

Kompletirali su se i makar s puta Dammam - Kielce dolaze u Zagreb, favoriti su. Zagreb je imao peh da ostane bez trenera Nenada Šoštarića kojeg su leđa prikovala za krevet, Srna nije bio u maksimalnom pogonu zbog ozljede, prije toga bio je reprezentativni tjedan na kojem su bili mnogi, u njemu je problem zaradio i Faljić, pa se i Zagreb pomalo skupljao da bi ovaj četvrtak dočekao kao sve druge utakmice ove sezone.

- Srna je bio u svom programu, nije trenirao uz momčad i vidjet ćemo hoće li i koliko će u tom slučaju moći pomoći timu. Imali smo manji problem sa Faljićem, ali on je sada OK. Ostali su u redovnom programu rada, možda nam nije odgovaralo što je natjecanje prije reprezentativnog tjedna stalo, jer smo bili u dobrom momentu, pa smo možda ispali iz ritma, ali kako god ove sezone izgledamo dobro i vjerujem da ćemo takvi i ostati u nastavku natjecanja - kaže zamjenik Nenada Šoštarića na klupi Zagreba, Andrija Nikolić koji je ove sezone nakon rastanka sa Slavkom Golužom vodio momčad u Parizu, te kod kuće protiv Aalborga i Kolstada.

image

Andrija Nikolić

GORAN MEHKEK Cropix

Kielce će tražiti puno, jer se radi o iznimno moćnoj momčadi...

- Oni su jedna od najboljih europskih momčadi, s puno sjajnih igrača i velikih rezultata. Njihov problem je sigurno što su bili na Super Globeu, što su odigrali četiri utakmice u pet dana, što su nakon toga morali na put doma, pa odmah za Zagreb i zbog toga im sigurno neće biti lako. Mi vidimo svoju šansu, pokušali smo se vratiti kroz domaće utakmice, pa ćemo vidjeti.

Vraćanje u obranu ste nakon Pariza usavršili, ali napad zna imati “crne rupe” kao u Szegedu. Kako to riješiti?

- Kielce ima trenera koji je tamo deset godina. Imaju puno kvalitete i puno uigranih kretanja i teško se za sve pripremiti. Mi smo se pokušali bazirati na neke stvari. Trčanje smo podignuli na višu razinu, posebno “prema nazad”. Ono što možemo bolje je trčati “prema naprijed”, samo je pitanje koliko ćemo za to imati prilike. Napad ima plan, pokušat ćemo ga poštovati. Imali smo ga i u Szegedu, ali se u se dogodile neke tehničke greške i nije ispalo kako smo željeli.

Pet bodova umjesto osam

Jeste gledali poljsku momčad u Dammamu?

- Gledali smo Super Globe, vidjeli da su svi zdravi. Wolff se vratio, Alex se vratio i on drži najviše toga u rukama. Tu je i Sićko koji zabija sa 10-11 metara. Oni se prilagođavaju protivniku, imaju iznimnu kvalitetu. Nekad igraju malo dublje, nekad malo pliće, igraju dosta na vrijeme, mijenjaju nakon 15 minuta neovisno o tome kako tko igra. To je dosta zanimljiva stvar. Dosta lopti se vrti na pivote Karaljoka i Tournata, imaju puno kretanja za to, što je prednost kada je jedan trener dugo s momčadi i može uvijek ubaciti nešto novo.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Zagreb je dobar ove sezone, očekivanja su narasla, ali Kielce je jako opasan protivnik. Postoji li pritisak dobrih izdanja?

- Pritisak uvijek postoji, rješenje je uvijek u priči kako ga tko doživljava da bi ga se oslobodio na najbolji način. Iskustvo je tu jako važno, vjerujem da smo ga i mi stekli u proteklim susretima - zaključuje Andrija Nikolić.

Zagreb ima pet bodova u Ligi prvaka, trebao je imati realno osam, ali nema ih, sada je manje važno zašto. Kielce ima sedam, očekivalo se više. Sedam bodova ima i Aalborg, ali ono bitnije je da Kolstad ima šest, Szeged također pet, dok je Pelister na nuli. Osnovni cilj je ne biti sedmi i osmi u skupini te je zato svaki bod iznimno važan. Kielce je veliki favorit, ali šansa je uvijek šansa i minimum je pokušati. Nikad se ne zna.

Dva međusoba susreta - dva poraza Zagreba

Kielce je valjda protivnik s kojim je Zagreb sastajhao najmanje dosad, s obzirom na njegovo trajanje igrao u Ligi prvaka. Sastali su se tek dva puta, i to u sezoni 2016/17. u grupnoj fazi, oba puta bolji je bio Kielce.

Trener Zagreba tada je bio Silvio Ivandija, Kielce je nakon grupne faze kao aktualni prvak Europe u osmini finala ispao od Montpelliera, Zagreb od Veszprema.

Igrali su tada u istom ritmu kao i sada, dva kola uzastopno. Prvo je u Zagrebu Kielce slavio 23:26 (Horvat i Mandalinić po 6/Lijewski 5, Bombač 4), da bi u uzvratu u Poljskoj bilo 29:25 (Aguinagalde 7, Đukić 6/Mandalinić 7, Vori i Jotić po 4).

Bez prijatelja Pawela

Uvijek kada bi se negdje pojavila bilo kakva poveznica hrvatskog i poljskog rukometa, došla bi poruka iz Kielca, pitanje ili podrška. Pisao je Pawel Kotwica. Pawela više nema, preminuo je uz svoju Iskru, kako je volio zvati svoj klub, u Kölnu na finalu Kupa prvaka protiv Magdeburga u 51. godini. Srce ga je izdalo. Rijetko doživljen šok koji se odrazio i na momčad o kojoj je novinar Pawel ispisao najljepše priče.

Ne sjetiti se Pawela Kotwice ili Mađara Joszefa Simona, kada igra Veszprem, bio bi totalni promašaj. Život ide dalje, ali rukomet je bez takvih siromašniji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 03:00