Jakov Gojun

 MARKO TODOROV/CROPIX
ČEKA IH VELIKA BORBA

Kapetan hrvatskog prvaka: ‘Neke se stvari u Zagrebu više ne smiju događati, pravila se moraju znati‘

‘Ne možemo više ući u Ligu prvaka s 0-6 i onda spašavati što se spasiti može‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. lipanj 2023. 09:14

Zagrebaši su na odmoru. Matej Mandić i Miloš Kos su izuzeci, u Njemačkoj igraju Svjetsko prvenstvo juniora. Posao za prošlu sezonu je napravljen, osvojena su dva domaća naslova, igrala se Liga prvaka u kojoj se nije uspjelo proći u osminu finala i - koliko god to možda realno - za Zagreb nije dobro i nastojat će već u sljedećoj sezoni popravljati stvari.

A ni to neće biti lako, jer je skupina koju su prije neki dan izvukli u Beču izuzetno teška i slijedi im velika borba za svaki bod. Papir kaže da su nominalno tek ispred Pelistera, ali povijest je pokazala da je za prolaz potrebno devet ili 10 bodova, što će biti jako teško osvojiti. No teško je Zagrebu posljednjih godina, iako se pokušava hrabro nositi s tim. U prošloj sezoni su ostali kratki za jedan gol, sezonu ranije za jedan bod. Uz sve probleme, najviše financijske u odnosu na ostale konkurente, rekli bismo da je moglo biti bolje samo uz malo više sreće, ali ostalo je i puno toga upitnog što sa srećom nema veze.

Jakov Gojun je kapetan Zagreba i to je jedna vrlo zahtjevna funkcija u situaciji kada je pritisak svakodnevica. Svjestan je svih problema koji su pred njima uoči nove sezone, ali i toga što je Zagreb u europskim okvirima.

Ždrijeb Lige prvaka bio je težak?

- Slažem se, ali Liga prvaka i ne nudi puno drugačijih mogućnosti. To su sve vrhunske momčadi i ako se nisi spreman nositi s njima, imaš problem. Nisu to ogromne razlike koje ti ne daju priliku za uspjeh. Dokazali smo to i posljednjih godina, ali jednostavno uvijek nam je falilo malo. Sad moramo to malo nadoknaditi i biti na levelu više da bismo uspjeli. Bit će teško, ali nije nemoguće - kaže Gojun.

image

Jakov Gojun prima pehar za naslov prvaka Hrvatske

IVAN PERIĆ/Cropix

Možemo li malo konkretnije?

- Prvo, moramo se korigirati što se nas tiče. Znači, ne možemo si opet priuštiti ući u Ligu prvaka s 0-6, pa spašavati što se spasiti može jer je to jako teško. Toga moramo biti svjesni od samog početka. Drugo, prilike koje se nude ne mogu se planirati, ali mi moramo biti spremni odgovoriti na njih ako se ukažu. A vidjeli smo prošlih godina da se moglo drugačije. Mi smo od tog Kiela izgubili u Zagrebu u posljednjoj sekundi, mi nismo trebali izgubiti 10 i od GOG-a ako smo mogli 3-4, mi nismo zaslužili izgubiti od Dinama iz Bukurešta, jer nismo bili slabiji, nismo bili spremni za PSG koji je došao bez šest igrača u Zagreb i ponudio nam priliku, nismo dobro odgovorili u Portu pa smo dali šansu Wisli... Sve su to stvari koje nam se ne smiju događati i ponavljati. Istina je da nas nema puno, da je jako važno da momčad bude kompletna, jer ako smo kompletni mi možemo biti nezgodni svakome što smo i lani pokazali.

Trebat će start LP dočekati maksimalno spreman. Čeka vas veliki posao?

- Sigurno da ćemo i u svlačionici morati stvari postaviti drugačije. Ima dosta novih igrača, trebat će dobro odraditi uvod na Vlašiću, puno razgovarati o rukometu, dobro se pripremiti kroz prijateljske utakmice od kojih će turnir u Doboju biti najjača provjera i s čistim kartama dočekati start mislim protiv Aalborga. Ja sam uvjeren da to možemo. Pravila se moraju znati, tu je najvažnija uloga trenera, jer bez Muse ćemo ipak imati noviju obranu koju treba uigrati, postaviti i vjerovati u nju. Ne bih špekulirao treba li nam još netko, iako je problem koji ima Klarica značajan i samo se nadam da će se oporaviti. Iskusni igrači moraju biti lideri, mladi moraju shvatiti da šansa koju dobiju u Zagrebu, ne može se dobiti nigdje drugdje na ovoj razini natjecanja i to trebaju maksimalno iskoristiti, puno raditi sisnuti zube i kada je teško. Mislim da tu imamo prostora. Uvjeren sam da sa Suholežnikom i Ćorsovićem možemo postaviti sredinu obrane, tu je i Zvone Srna od kojeg svi puno očekujemo. Nisam pesimist, ali definitivno mi sami moramo biti drugačiji, spremni koristiti ponuđene šanse, a njih će biti, to pokazuje baš svaka sezona. Da smo ih lani iskoristili, prošli bismo.

image
GORAN MEHKEK/Cropix

Jednu stvar je Gojun apostrofirao.

- Kod nas je stalno plakanje, prilika ovakva, prilika onakva, ali malo tko se može nositi s činjenicom da se radi o profesionalizmu koji traži pravu reakciju u svakom trenutku. Evo dva primjera, Damgaard i Smits iz Magdeburga. Damgaard nije igrao više od pola sezone ni minute, Smits je bio samo rezerva Magnussonu, a kada su dobili priliku bili su ključni igrači za naslov europskog prvaka. Imao sam priliku razgovarati s Damgaardom u fitnessu na SP u Švedskoj i rekao mi je: “Da, žalostan sam zbog minutaže, ali ne mogu ništa, ja sam profesionalac. Što učinim? Ostanem trčati nakon utakmice, drugi dan dok drugi odmaraju fitness i tako stalno do prilike”. E, na to moraju biti spremni i naši igrači, moraju na pripreme doći spremni, ne se sanirati kroz njih. To je jedini način za biti profesionalac. Mnogi to nauče vani, ali imaju priliku doma i to trebaju bolje i više koristiti.

Sad možemo na ždrijeb skupine.

- Podijelio bih društvo na tri dijela. U prvom najjačem su Kiel, Kielce i PSG. To su tri super momčadi, ali to ne znači da se protiv njih ne može. Vidjeli smo koliko nam je PSG nudio lani, za Kiel sam rekao. Kiel je oslabljen bez Landina, Zarabeca i Sagosena i koga god da uzmu neće biti isti. PSG je izgubio Krištopansa i Tofta, sada su dobili Holma, ali i to je drugačije. Kielce stalno ima neke financijske probleme, to nije beznačajno. Dakle, moramo biti spremni za iskoristiti šansu ako nam se pruži, to je osnovno.

Drugi red čine...

- Aalborg, Szeged i Kolstad. Aalborg je ostao bez Claara, Sandella, Palmarssona, nije isti, protiv Szegeda smo pokazali više puta da možemo igrati ravnopravno, dok je Kolstad jak, skup, ali je sasvim novi u ovom društvu i nitko ne može reći sigurno kako će reagirati.

Ostao je još Pelister.

- Nominalno najslabiji od svih protivnika, ali ne slab da ne bi bilo zabune. Jako puno ulažu, imaju super publiku i s njima u Bitoli nikad nije lako. No, kažem, prvo i najvažnije je da se mi postavimo kako treba, da budemo spremni i po mogućnosti zdravi, jer mi nemamo 25 igrača da nam bude svejedno kada se netko ozlijedi. I na sve to da vratimo publiku u Arenu, a za to nam treba pristup, rezultat. Lani smo dobrim igrama u Veszpremu, Plocku i Bukureštu zaslužili 8000 ljudi protiv PSG-a u Areni i da smo tada uspjeli sve bi bilo lakše. Ali, nažalost nismo iskoristili šansu. Sada nam treba takva podrška od početka, jer s njom je sve lakše - zaključio je Jakov Gojun.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 13:02