INA FASSBENDER Afp
LIGA PRVAKA

Luka Cindrić za SN uoči lova na povijesni podvig: ‘Došli smo napraviti ono što nikad nitko nije uspio‘

S Barcelonom brani naslov europskog prvaka i lovi svoj treći uzastopni i četvrti ukupno naslov
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 17. lipanj 2023. 11:27

Barcelona je u Köln stigla kao dvostruki uzastopni prvak Europe. I po ovoj sezoni može se reći da je Barcelona favorit za naslov prvaka jer je od svih sudionika pokazala najbolji rukomet. Bio bi im to 12. ukupno i treći u nizu naslov u Kölnu što još nikada nikome nije pošlo za rukom u “glavnom gradu europskog klupskog rukometa” i njegovoj velebnoj Lanxess Areni. Bit će to poseban turnir i za našeg Luku Cindrića koji je prije nekoliko mjeseci dobio poruku da zbog financijskih teškoća mora napustiti klub, ali se to po njegovim igrama ne vidi. Dapače, Cindrić igra u odličnoj formi i veliki je adut Barcelone u Kölnu, a potvrdio je to i posljednjim igrama u reprezentativnom dresu.


Cindrić ide po svoj četvrti naslov prvaka Europe, treći s Barcom, nakon što je prije toga jedan osvojio s Vardarom. S tim bi preskočio Čupića i Metličića, koji imaju po tri naslova i približio se Patriku Ćavaru, koji je s pet osvojenih, dva sa Zagrebom i tri s Barcelonom, hrvatski rekorder ovog najjačeg klupskog natjecanja.

image
ANKE WAELISCHMILLER/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp

Treba nam jako dobra obrana

Barcelona je u Köln stigla još u srijedu nakon što je sve poslove doma obavila kako treba. Osvojili su domaću ligu, Kup kralja i Liga kup. Situaciju iz prve ruke, kako su se spremili za Köln reći će nam Luka Cindrić.
- Dobro smo i odmorili i trenirali nakon duge sezone. Izuzev Langara koji trenira s nama zadnjih mjesec dana, ali sumnjam da će moći zaigrati i Arina koji je ozlijeđen, svi ostali su na okupu.


Sezona je bila dobra?
- Istina, zadržali smo visoku koncentraciju cijelo vrijeme i završili domaća natjecanja bez ijednog izgubljenog boda. To se naizgled čini lako, a možda i jest samo zato što smo znatno duži s klupom, što možemo imati ritam koji drugi ne mogu pratiti. Ta liga je napredovala, ako je Cuenca druga, ako je ispred Granollersa koji je igrao finale Europske lige, to znači da ima kvalitete. U Ligi prvaka smo također bez poraza, izgubili smo samo jedan jedini bod na gostovanju u Kielu. I ustvari jedini poraz nam je s početka sezone sa Super Globea kada nas je porazio Magdeburg.


Baš Magdeburg i to dva puta u dvije godine, Magdeburg s kojim ćete igrati prvi polufinale?
- Da, sjajna su momčad. Prve sezone na Super Globeu nisam igrao zbog ozljede, ali jesam na početku ove sezone. Za nas je Magdeburg jako nezgodna momčad, izuzetno brza, jako okomita prema golu, a to je igra koju iskreno baš i ne volimo. Znam da su imali problema s ozljedama, ali su se izvukli, kompletirali i mislim da će protiv nas igrati svi, tako smo se pripremili, tako razmišljamo.


Što im je najveća snaga?
- To što odlično trče i naprijed i nazad, što imaju laku realizaciju, prodornost. Imaju vanjske igrače protiv kojih je jako teško igrati jer su izuzetno jaki u igri jedan na jedan i to rade svi. Tu su Damgaard, Kristjansson, Smits, bit će vjerujem i Weber, sigurno O’Sullivan. Morat ćemo igrati jako dobru obranu da bismo im se uspjeli suprotstaviti.

Uvijek razmišljamo o naslovu

Razmišljate li o trećoj uzastopnoj kruni?
- Mi uvijek razmišljamo o vrhu i uvijek ga želimo osvojiti. Isto tako svi smo svjesni da na Final Fouru nema nemogućeg. Mi smo u prvoj Orteginoj sezoni nakon Xavija s kojim nismo izgubili ni bod cijele sezone, igrali jako loše prije nego smo došli u Köln, ali onda smo se kroz igru digli i osvojili naslov premda to baš nitko od nas, a ni mi sami tada nismo očekivali. Bio sam u Kölnu i s Vardarom. Kada smo prvi puta došli, rekli su nemate šansi, izgubit ćete deset razlike od Barce, a mi smo pobijedili i Barcu i PSG i osvojili naslov. Meni je sedmi puta da sam zaredom na Final Fouru u Kölnu i vjerujte tu je jedino sigurno da ništa nije sigurno, da rezultat određuje dobar dan, trenutak. Moraš biti spreman za tako nešto u određenom trenutku. To nije fraza, to je realnost.

image
KEVIN DOMAS/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA Kevin Domas/Panoramic/Bestimage/Profimedia


Drugo polufinale igrat će PSG i Kielce?
- Dvije vrhunske momčadi. PSG igra sjajan rukomet ove sezone, oni su mi u suštini najveće iznenađenje u tom smislu. Mislim da su pronašli sustav i činjenica da su u četvrtfinalu, uvjetno rečeno lako, izbacili Kiel, govori o vrlo visokoj razini igre. Sada čujem da im je ozlijeđen Prandi, da je nešto slomio i da neće igrati, što je sigurno veliki hendikep, ali nije ni Kielce kompletno kao lani kada smo igrali za naslov s njima do penala. Ali i Poljaci imaju veliko iskustvo na ovakvim turnirima i bit će to jako zanimljivo. U Kölnu u takvoj atmosferi nije lako ostati hladan i to je jedan detalj koji jako može utjecati na rezultat.


Raspliće li se situacija oko vašeg najavljenog rastanka s Barcelonom?
- Stvarno ne znam. Znam da imam ugovor još dvije godine i da o tome uoči Final Foura u Kölnu uopće nismo razgovarali. Hoćemo li i kada, ne znam odgovoriti i iskreno sada ne razmišljam o tome - zaključio je Luka Cindrić.


Luka ima strašan motiv i ne sumnjamo da će se to vidjeti u Kölnu. Inače, Barcelona će u Kölnu imati i podršku svojih navijača Culea čije je ime na majicama u kojima je momčad doputovala u Njemačku. Barcu će bodriti i veliki šef Joan Laporta kojem na čelu sportskog društva nije nimalo lako, ali rukomet mu je ostao apsolutno najjači adut ove sezone. Samo su se nogometašice velikog kluba popele na tron Europe, nisu to uspjeli ni nogometaši, ni košarkaši, a nije došao ni Messi

Rukomet je zadnja nada, ne prvi put.

Perez de Vargas po peti naslov u Kölnu

Barcelona je povijest europskog i svjetskog rukometa. Klub nevjerojatnih uspjeha, brojki za sva vremena.

- 27 europskih i svjetskih naslova ima Barcelona.

- Više od 150 naslova je osvojila u Španjolskoj

- Klub je s najviše naslova prvaka Europe u povijesti (11).

- Klub je s najviše odigranih finala Lige prvaka u povijesti (16).

- Klub igračkih i trenerskih rekordera Valera Rivere, Andreja Šepkina i Carlosa Ortege koji su odnijeli po 7 europskih naslova, najviše u povijesti.

- Barcelona je na vječnoj listi zemalja dovela Španjolsku na prvo mjesto uspješnosti ispred Njemačke u omjeru 17:16.

- Rekorder je i Final Foura u Kölnu na kojem je bila 10 od 13 puta do sada.

- Peti put u nizu igra na FF, a takav niz nikad nije imao nijedan klub.

- Barcelona je u Kölnu igrala sedam finala, 4 pobijedila.

- Jedini je klub koji je u Kölnu uspio obraniti naslov prvaka Europe i to u posljednje dvije godine.

- U svom timu ima Gonzala Pereza de Vargasa koji je s klubom u Kölnu osvojio sva četiri naslova u povijesti i sada dolazi po peti.

- Prije dvije godine kada su bili prvaci Europe od igrača iz današnjeg sastava tamo su bili Perez de Vargas, Cindrić, Janc, Petrus, Mem, N’Guessan, Abello, Fabregas i Makuc koji su naslov osvojili i lani i sada dolaze po treći uzastopni.

- Barcelona je 2015. godine u timu imala uz Perez de Vargasa i Aitora Arina koji sada izostaje zbog ozljede, a isto bi igrao za svoj treći naslov u Kölnu. (drp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 22:09