FRANK MOLTER Dpa Picture-alliance Via Afp
IZA NJIH JE STRESAN VIKEND

Manuel Štrlek najavio Final Four Lige prvaka, a dotaknuo se i bolne teme: ‘Šok, nitko to nije očekivao...‘

Iskusno lijevo krilo, negdašnji prvak Europe, već desetljeće i pol neprekidno igra Ligu prvaka
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 16. lipanj 2022. 08:20

Rukometaši mađarskog Veszprema sedmi puta idu na Final Four Lige prvaka u Köln. Tri puta su u Kölnu došli do finala, ali nijednom se nisu uspjeli domoći naslova prvaka Europe i jedni su klub koji bez naslova dolazi na ovogodišnju završnicu. Veszprem djeluje vrlo jako i moćno, po mnogima je i najbogatija momčad u Europi danas, ali Veszprem posrće i nikako ne uspijeva ostvariti ciljeve.

Protekli vikend im je bio vrlo stresan. Nakon što su iz Szegeda donijeli pobjedu protiv najvećeg rivala, trebali su je potvrditi doma, ali nisu uspjeli. Da stvar bude stresnija primili su gol s kojim su izgubili naslova prvaka Mađarske u posljednjoj sekundi uzvratne utakmice. Bio je to strašan šok za sve u Veszpremu jer momčad je djelovala sjajno u posljednje vrijeme i rekli bismo da je čak i kao favorit dolazila na završni turnir u Kölnu. No, onda je utakmica sa Szegedom pokazala da su i te kako ranjivi.

Nema tu filozofiranja

Manuel Štrlek u Köln ide na svoj šesti Final Four. Na tri je bio sa Kielcem, sada mu je treći na redu s Veszpremom. Jedan europski naslov nosi iz dresa poljskog Kielca, dok o posljednjim događanjima u Veszpremu kaže:

"Šok, šta da kažem osim toga. Nitko se tome nije nadao, nitko to nije očekivao, makar je Szeged odlična momčad. Liga prvaka ove godine nam nije bila primarni cilj, jer je momčad dosta oslabljena u odnosu na prethodne sezone, počela se tek graditi i za to dobila rok od tri godine. No, mi smo igrali dobro i izborili nastup na Final Fouru vrlo uvjerljivo svladavši Aalborg. Osnovni cilj sezone bio je vratiti naslov prvaka u Veszprem iz Szegeda, ali taj cilj nismo uspjeli ostvariti i sigurno da nikome zbog toga nije svejedno. No, ako ću biti iskren, mogu reći da pritiska za osvajanje Lige prvaka nema, da idemo u Köln s nikad manje očekivanja i da smo optimisti.

Osnovno pitanje je kako doći k sebi nakon takvog šoka protekli vikend?

"Nema puno filozofiranja, svi smo svjesni svega, momčad je skup iskusnih igrača koji se s takvim stvarima znaju i moraju nositi. Mislim da bez obzira na sve igramo dobro, da smo kompletni, da nemamo većih problema i da se to na terenu mora vidjeti."

Kako ste uspjeli izgubiti od Szegeda?

"Imali smo loptu za pobjedu, pasivan napad, dodavanje više, oni su izveli brzi napad, odigrali 7 na 6, stvorio se višak, čovjek je ostao sam na crti i zabio. Sad iz te kože više ne možemo. Tri mjeseca igrali smo savršeno, ali eto takva utakmica se dogodila. Duga je sezona, svi negdje posustanu, nažalost po nas mi smo baš u finalu Prvenstva."

Veszprem je omiljen u Kielceu, vi se toga sigurno dobro sjećate jer ste u tadašnjem finalu pobijedili Veszprem u nikad zanimljivoj finalnoj utakmici u Kölnu?

"Takva utakmica se događa, Veszprem je mislim imao osam razlike i izgubio. To je bilo prije šest godina i danas su to sasvim nove momčadi i mislim da ta činjenica više ne znači previše. Ove godine smo se sastali u skupini, i oni i mi smo dobili utakmice doma, a tako izjednačeno će izgledati i ovaj dvoboj koji nas čeka u polufinalu. To su dvije jako dobro posložene momčadi, sa odličnim vratarima i prvo je stvar trenutka u koju će se stranu utakmica okrenuti."

image
MARIUS BECKER Dpa Picture-alliance Via Afp

Dobro i kompaktno

Kako gledate na vašu momčad danas, nisu vam davali prevelike šanse da ćete do završnice u Kölnu prije sezone?

"Rekao bih da djelujemo jako dobro i kompaktno, a da je to što nas možda nisu vidjeli gore opravdano, jer nakon što smo posljednji put bili na Final Fouru i izgubili obje utakmice, otišli su Šterbik, Mikler, Terzić, Ilić, Nagy, Mačkovšek, a to je dosta igrača i sigurno je da u odnosu na tada nemamo rotaciju kakvu smo imali. Mi smo na početku sezone rekli da je ovo početak stvaranja jednog novog tima, ta akcija se nastavlja ove godine kada će nam doći Pechmalbek, Elisson, Elderaa, Vajlupov pa onda godinu ida Descat, Cassado, Fabregas, Sandell i to će onda biti jedna potpuno drugačija momčad. Trebalo nam je ove godine da se nađemo, da stvorimo stil, Ligetvari se odlično uključio u priču i puno je to novina, a za sve treba vremena koliko god bila činjenica da smo kvalitetna momčad. Ispalo je ove sezone tako kako je ispalo, Köln vidimo kao novu priliku, nikad se ne zna."

Mala prednost Barceloni

Što će presuditi u vašem obračunu s Poljacima?

"Mislim da će vratari, koji budu bolji donijet će prednost svojoj momčadi. To je na ovakvim turnirima gdje je stvarno sve izjednačeno jako važno. Mi imamo dvojicu koja su jako dobra, ali protiv Szegeda nisu uspjeli dati sve, no igrači su koji mogu okrenuti utakmicu, kao i Wolff s druge strane."

Drugo polufinale je Kiel - Barcelona?

"Ja bih po trenutnom stanju dao malu prednost Barceloni, jer Kiel je baš u velikim problemima zbog ozljeda Sagosena i Pekelera. Dok je tu obrana koju sam vidio u odličnom izdanju prije neki dan protiv Löwena i Landin na golu koji može napraviti čuda, ništa nije nemoguće. To su jako dobre momčadi, Barcelona sada djeluje duža s klupom, ali u jednoj utakmici, posebno prvoj, to ne mora biti presudna stvar."

Da pitamo i za vaše zdravlje?

"Evo na posljednjoj utakmici u Szegedu se dogodilo puknuće zadnje lože od jednog centimetra. Uspio sam se skrpati za utakmicu u Veszpremu, a tako će nadam se i biti za Final Four u Kölnu. Malo sam sa smanjenim intenzitetom, ali vratio se nakon duge ozljede Manaskov tako da je lakše rasporediti snage. Mislim da će to biti dobro. Idemo u Köln s velikom željom popraviti kraj sezone, ali svi koji smo tamo bili znamo da takve želje imaju svi", zaključio je Manuel Štrlek koji je ove godine u dresu Veszprema zabio 68 golova u Ligi prvaka što mu je rekordni doseg u ovom natjecanju. Recimo, u sezoni kada se Kielce popelo na europski vrh zabio je 55 golova.

Veszprem najveći gubitnik Kölna

Veszprem je najveći gubitnik Final Foura Lige prvaka u Kölnu, od sadašnjih sudionika jedini sastav koji se dosad nije okitio naslovom prvaka Europe. Tri puta su bili finalisti i tri puta su izgubili, a dodali se i poraz od Magdeburga 2002. godine dok se igralo u drukčijem sustavu, to su četiri poraza u finalu. Šest puta dosad u 12 pokušaja uspjeli su doći do Kölna po čemu su ponajbolja europska momčad uz Barcelonu i Kiel.

Prvo ih je 2002. godine do finala Lige prvaka doveo Zdravko Zovko s momčadi u kojoj su bili Mizra Džomba i Zlatko Saračević. Nisu uspjeli protiv Magdeburga.

Prvi puta u Köln su došli 2014. i upisali dva poraza, u polufinalu od Kiela, za 3. mjesto od Barcelone. U sastavu su bili naši Mirko Alilović i Renato Sulić.

Njih dvojica igrala su i godinu kasnije kada je Veszprem preko Kiela došao do svog prvog finala u kojem je zaustavljen od Barcelone.

I sljedeće dvije sezone bili su na Final Fouru; 2016. godine dvojcu Alilović - Sulić dodao se Slišković, pobijedili su Kiel u polufinalu, ali ih je u najluđem finalu u povijesti zaustavilo Kielce.

I 2017. bili su na F4 četvrtu godinu zaredom, ali polufinale su izgubili od PSG-a, da bi za 3. mjesto svladali Barcelonu. U momčadi su bili Alilović i Sulić.

Preskočili su 2018. godinu, 2019. su s Manuelom Štrlekom došli do finala preko Kielca, ali ni u trećem pokušaju nisu uspjeli osvojiti naslov. Nakon Barce i Kielca sada je bolji bio Vardar.

Bili su na F4 i 2020. godine, igrao je Štrlek, ali su upisali dva poraza od Kiela i PSG-a i završili četvrti

Sada dolaze sedmi puta u Köln, ponovo imaju hrvatskog aduta (Štrlek), jedini cilj i želja im je osvojiti. (drp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 22:54