Timur Dibirov

 JACEK PRONDZYNSKI/FOTOPYK/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Jacek Prondzynski/fotopyk/Zuma Press/Profimedia
LIGA PRVAKA U ARENI

‘Najbolji Červarov učenik‘ prijeti Zagrebu, adut domaćih otkrio: ‘Susjedi do jučer nisu znali tko sam‘

Zagreb dočekuje Pelister koji je prije početka sezone označen kao jedina momčad protiv koje su obje pobjede imperativ
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. listopad 2023. 13:57

Zagrebaši su definitivno probudili publiku. U posljednja dva susreta u Areni oduševili su sve i pokazali da makar nisu favoriti mogu igrati protiv svakoga. U normalnim okolnostima možda bi iz ta dva susreta došlo i malo više, ali nakon dva poraza u startu vratila se krv u obraze i sada dobro raspoloženje treba potvrditi u utakmici protiv Pelistera.

Makedonski prvak je definitivno najslabija momčad Zagrebove skupine, i zato je pobjeda protiv njih jako važna. Kada je izvučen ždrijeb, Pelister je bio možda i jedina prava prilika Zagreba ove sezone, no sve se pokrenulo jako pozitivno - razbijanje Kolstada i bod protiv Aalborga - i sada to treba nastaviti.

Bit će ovo premijera na klupi novog trenera Nenada Šoštarića koji će sa svojim prethodnikom Andrijom Nikolićem nastojati pomaknuti Zagreb još malo bliže prolasku skupine, što je osnovni cilj ove sezone. Tu velikih promjena neće biti i ne treba ih biti, jer Zagreb je nakon onog nesretnog gostovanja Kiela u Areni izgledao vrlo dobro i sada to treba pretvoriti u kontinuitet vrijednosti na velikoj sceni. Zato protiv Pelistera ne bi smjelo biti problema, makar je respekt prema makedonskom prvaku maksimalan i svi su svjesni da bodovi neće doći samo zato što su u Areni zaustavljeni Norvežani i Danci.

image

Timur Dibirov

RONALD GORSIC Cropix

Timur Dibirov, lani prvo krilo Lige prvaka i ove sezone igra jako dobro i veliki je adut Zagreba, a kako je dugo igrao u Makedoniji sigurno dobro poznaje stanje i u Pelisteru, s kojim je njegov Vardar dugo godina bio najveći suparnik. Evo što o Pelisteru kaže Timur Dibirov:

- Nije im lako kao debitantima u ovakvoj Ligi prvaka. To se vidjelo po nervozi na startu kada su glatko poraženi od Kolstada i Aalborga, no definitivno se momčad digla na utakmicama u Parizu i protiv Kiela kod kuće pa sad djeluju konkurentno za svaki respekt.

A Zagreb?

- Mi ne letimo, čvrsto smo na zemlji usprkos dobrim prošlim izdanjima. U dobroj smo formi i ne smijemo pomisliti na rezultat, nego kako ćemo izgledati još bolje nego što smo izgledali dosad. Nije lako u jednoj utakmici biti favorit, posebno nama koji to nismo često u Europi, ali tu ulogu moramo prihvatiti i pokazati doma da se s njom znamo nositi. Nema slabe momčadi u Ligi prvaka, Pelister to sigurno nije. Mi idemo pobijediti u svakoj utakmici, imamo energiju, emociju i jako smo motivirani proći skupinu i vratiti Zagreb temo gdje pripada. To je ono što ovisi samo o nama igračima.

Što će donijeti promjena trenera, već vam je to postalo normalno?

- Ja sam kao mlad igrač prošao puno toga i uvijek su mi treneri donijeli nešto novo i priliku da učim. Svaki svoje. Igrač je kao spužva i znanje koje Šoštarić ima kao trener i kroz život može biti samo dodatna energija za nas. Svi znamo što je učinio dosad. Kako će biti s nama, ne znam, ali to je nešto što nama nedostaje, dok sada imamo priliku to dobiti. Siguran sam da ćemo zajedno uspjeti.

Što će biti važno protiv Pelistera?

- Slabiji ulazak može biti dvosjekli mač za nas. Tu moramo biti oprezni. Susjedi me proteklih dana zaustavljaju, pitaju za ulaznice, a tu sam već godinu i pol i do jučer nisu ni znali da sam sportaš. Nije isto kada moraš ili ako ne moraš, pa ispadne dobro. I meni će biti interesantno vidjeti našu reakciju. Mislim da mi stariji možemo tu jako pomoći.

Što očekujete od Pelistera?

- Ne znam je li to dobro, ali mislim da su se oni koncentrirali za utakmicu s nama od samog ždrijeba Lige prvaka. Protiv jakih su bili svjesni da će teško. Zato želim da mi pokažemo tko je gazda u Zagrebu, da smo bolja momčad u svemu. Njihova prednost je želja da se rehabilitiraju, ali nas to ne treba zanimati. Generalno pivoti su jača strana Pelistera, cijela igra se bazira na Peševskog. Nekog posebno glavnog nemaju, oni su u prvom redu momčad s nekolicinom iskusnih igrača kao Lesjak, Tajnik, Radivojević...

Vratio se Rus na Zagrebovu ambiciju.

- Bili smo blizu dvije godine, ali smo bili sportski impotentni i sada to želimo promijeniti. Imamo ambicije i boli nas svaki poraz, od koga god da došao. To znači da osjećamo da možemo pokazati puno dobrog.

Kako vam se Zagreb čini ove sezone?

- Sretan sam za Mandića, Faljića, Srnu, Kosa, Klaricu, Glavaša koji je tek stigao... Nastave li tako, morat će Zagreb za dvije godine tražiti novu momčad, jer će postati traženi. Dugo smo čekali da se to dogodi, čeka i reprezentacija i oni samo moraju tako nastaviti za dobrobit cijelog hrvatskog rukometa - zaključio je neumorni Timur Dibirov, kojem nitko ne bi dao 40 godina na terenu, to kada je rukomet u pitanju mogu samo posebni.

Pelister - Dobra momčad ‘najboljeg Červarovog učenika‘

Pelister je prvak Makedonije, s trona je skinuo Vardar, dok Ligu prvaka igra jer je Vardar izborio mjesto Makedonije po rankingu u eliti. Da nema toga, Pelister bi se teško našao u elitnom društvu.

Eurofarm, farmaceutska tvrtka je sponzor, jako puno ulaže posljednjih godina, preslaguje momčad, traži. Sada je na njenom čelu Aleksandar Jović za kojeg je Lino Červar znao reći da je jedan od njegovih najboljih učenika dok je bio na klupi Metalurga. Njihova dvorana je njihov adut sa nadaleko poznatim Čkembarima koji će doći i danas do Zagreba bodriti svoje rukometaše.

Momčad svake godine pretrpi promjene i to je možda najveći problem za slaganje, veći nego kvaliteta koje ima, a ove godine s Ligom prvaka je i izraženija.

Na golu je Slovenac Urban Lesjak, uz njega domaći Marko Kizić koji je dugo bio u Vardaru. Na krilima lijevo domaći reprezentativcic Cvetan Kuzmanovski i Marko Atanasijević, desno iskusni srpski reprezentativac dosadašnji igrač Szegeda Bogdan Radivojević i uz njega Nenad Kosteski koji je makedonski reprezentativac koji je jedno vrijeme igrao u Zagrebu.

Na crti je ključni igrač napada makedonski reprezentativac Žarko Peševski, uz njega malo poznati Danac Andreas Nilsen.

Vanjsku liniju pojačala je trojka Uroš Borzaš - Domen Tajnik - Nejc Cehte. Borzaš je srpski reprezentativac, brz na obaraču, došao iz norveškog Elveruma, Tajnik slovenski prodorni srednjak iz Gorenja, dok je Cehte desno također Slovenac došao iz danskog GOG-a. Druga vanjska linija ima s lijeva na desno Francuza Rudija Seryja, Danca Kaspera Kisuma i BiH reprezentativca Pavla Petrovića, dok Jović mjesta nalazi i mladom domaćem šuteru Emilijanu Đorgovskom.

Sve u svemu jako dobro, duplo složena momčad na svakoj poziciji, koja zaslužuje apsolutnu ozbiljnost i respekt od strane Zagreba. (drp)

Zagreb - Pelister

(18.45, AS 1)

ZAGREB - Arena Zagreb. Suci: Daniel i Roberto Martins (Portugal)

ZAGREB: Mandić - Dibirov, Čupić - Walczak – Srna, Kavčić, Morales

Klupa: Panjtar (Grbavac), Ćavar, Glavaš, Faljić, Suholežnik, Kos, Gojun, Sirotić, Klarica

Trener Nenad Šoštarić

PELISTER: Lesjak - Kuzmanovski, Radivojević - Peševski - Borzaš, Tajnik, Cehte

Klupa: Kizić; Kisum, Nielsen, Kosteski, Petrović, Kuzmanovski, Tankoski, Atanasijević, Đorgovski, Sery

Trener Aleksandar Jović

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 10:28