Luka Cindrić ima sjajnu sezonu s Barcom

 JAVIER BORREGO Dppi Via Afp
LUKA CINDRIĆ ZA SN

Najbolji rukomet igraju Hrvati: ‘Ponosan sam da smo na Final Fouru, to je dokaz da možemo biti jaki‘

Hrvat je ove sezone s Barcelonom osvojio tri trofeja, a još ga čeka Final Four Lige prvaka
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. lipanj 2022. 21:20

Polako i sigurno Barcelona u Španjolskoj skuplja nove naslove. Makar je sezona bila daleko od savršene - kao lani pod Xavijem Pasqualom kada je završena bez ijednog izgubljenog boda - ipak je uspjela, a Final Four Lige prvaka za desetak dana u Kölnu, gdje će braniti naslov prvaka Europe koji još u Kölnu nitko nije obranio, bit će vrhunac priče ove sezone.

Svega je bilo od starta, jer bilo je jasno da je teško ponoviti prošlu sezonu. No, Barca usprkos svemu nije skrenula s pravog puta. U Ligi prvaka je izborila direktan nastup u četvrtfinalu, makar je dvaput izgubila od Kielca, igrala neodlučeno u Portu i Parizu. Domaći naslov je osiguran puno ranije, makar stoji poraz od Torrevlage 0:10 zbog korone, makar im je Anaitasuna uzela bod, makar su tu istu neugodnu Anaitasiunu i Benidorm svladali s po jedan gol razlike. Osvojena su i dva Kupa, Kup kralja i Kup Asobal, ovaj posljednji protekli vikend u Zaragozi. Ima tu i trofej Pireneja, ali to je nešto što ne treba izjednačavati sa spomenutim. Malo pomalo Carlos Ortega je složio svoju Barcelonu i ona danas opet ima prepoznatljivi štih. Jako je opasna čak i kada ima veliki problema, a imala ih je kada se obrana raspala jer nijedan pivot nije mogao igrati zbog ozljede. Pa su u svom stilu doveli iz Katara Ben Alija i taj problem riješili, a pomalo su se vratili i ozlijeđeni tako da u Köln uskoro Barca stiže u top izdanju pokušati obraniti naslov.

Luka Cindrić je dio te priče, iznimno važan kotačić u sustavu koji je izgradio Ortega. Kada treba posložiti napad, kada treba probiti jake guste obrane protivnika, Luka je uvijek tu. Između ostalog i zbog njega je Barca na završnici Kupa Asobal djelovala prilično sigurno...

Na FF bez pravih provjera

"Dobro, rekao bih da smo bili dobri, ali bih isto tako rekao da smo ove sezone u Španjolskoj imali kud i kamo jače konkurente nego što su bili proteklih godina. To je velika promjena i mogu zaključiti da se Španjolska liga jako diže posljednje dvije godine, da ima odličnih momčadi i da bih svakom igraču koji se treba razvijati preporučio da dođe ovdje. Činjenica je da nema novca kao nekad, ali je činjenica da su se probudile neke nove sredine, da jedan Leon nije izborio Europu, a da su to recimo učinili Benidorm ili Cuenca, da je nakon dugo vremena Granollers broj 2. To su zanimljive promjene i sigurno da će u sljedećoj sezoni biti još izraženije."

U Zaragozi ste svladali Logrono i u finalu Bidasou?

"Bidasoa je odličan momčad, dokazali su to i u Europi. Izgledalo je na kraju lako, ali nije bilo skroz tako. Mislim da nam je najveći plus u ovom trenutku da nam se vratio Ludovic Fabregas jer je čovjek “mašina” u pravom smislu riječi u oba pravca. S njim sada imamo biti značajniju širinu, a s tim raste i optimizam."

Imate i problem?

"Sigurno da je problem to što uoči Final Foura u Kölnu nemamo nekih jačih provjera, ne bi ih ni imali da je Kup Asobal ostao u svibnju, dok je prebačen za lipanj. To je loša strana ove priče, ali što je tu je, prisiljeni smo se nositi s njom."

Bit ćete spremni za Köln?

"Mislim da hoćemo, želja je obraniti naslov, ali nešto obećavati u takvoj konkurenciji koja nas tamo čeka je suludo. Mi smo u razdoblju bez pivota dobili Ben Alija, sada se obrani u kojoj su Petrus i Ali Zein u sredini vratio Fabregas, ostatak momčadi se polovio što u novom sustavu na početku nije bio slučaj, tako da to sada izgleda dosta dobro."

image
FRANK MOLTER Dpa Picture-alliance Via Afp

Na tu temu Cindrić zaključuje...

"Polufinale je s Kielom. Vidimo svi da su u ogromnim problemima, jer nije lako kada ostaneš bez dva igrača koja što su Sagosen i Pekeler. Ali Kiel je top momčad kojoj se ne smije dati prilika, jer imaju savršenu polukontru, jer će iskoristiti i najmanju priliku. Ta obrana Kiela iza koje je Landin je njihov najjači adut, tako da uopće ne razmišljamo da su oni nešto oslabljeni i potpuno smo koncentrirani na tu utakmicu. Sjetio sam se jedne priče dok sam igrao u Metalurgu i pobijedili smo mi Barcelonu. Došle nam obitelji, kao s njima ćemo nakon utakmice, a onda mi je došao tadašnji vratar Metalurga Mijatović i kaže: 'Slušaj, puno igrača u životu nikad nema šansu ili nikad uopće ne pobijedi Barcelonu i kada smo tako nešto napravili, onda moramo to kao mimčad i proslaviti zajedno kako dolikuje'. Nije lako pobijediti Barcelonu i to su stvari koje se pamte."

Vrhunska kvaliteta

Drugo polufinale u Kölnu će biti Veszprem i Kielce?

"Kielce je cijelo sezonu igralo sjajno, a dojam je da je malo palo u posljednje vrijeme jer ih je Wisla razbila u Kupu i zamalo uspjela dobiti u Prvenstvu. S druge strane Veszprem kroz sezonu nije briljirao, ali je u posljednje vrijeme u usponu, dobio je Szeged i u Prvenstvu i u Kupu glatko, što sugerira kvalitetu. No, to su uvodne činjenice, ali to su dva sastava od kojih svaki može iskoristiti i minimalnu priliku i otići do kraja.

Hrvatska nema kluba u Kölnu, ali imat će četiri vrlo jaka aduta u sva četiri kluba sudionika završnice?

"Mislim da to sve govori o nama i o kvaliteti Duvnjaka, Karačića, Štrleka i činjenici da nijedan od njih nije epizodist u sustavima koji igraju najbolji rukomet na svijetu u ovom trenutku. Ja sam iskreno ponosan na sve nas i to samo govori s kakvom kvalitetom kao reprezentacija raspolažemo. I samo se nadam da će nam se poklopiti sa zdravljem da to pokažemo na pravom mjestu u pravom trenutku."

Vratimo se na Barcelonu i kako ćete izgledati sljedeće sezone?

Tražit ćemo još pivota

"Barca će uvijek biti jaka. Kraj godine nosi možda više promjena nego je bio slučaj u posljednje vrijeme. Otići će nam Ben Ali u Aix, Angel Fernandez u Limoges, vratar Lionel Maciel u Portugal, Ali Zein u Dinamo iz Bukurešta. Ludovic Fabregas će ostati još dogodine, nakon toga seli u Veszprem. Znam da će nam doći danski vratar Nielsen iz Nantesa, na lijevo krilo Hampus Wanne iz Flensburga, na lijevog vanjskog Jonatan Carlsbogard, švedski reprezentativac iz Bundeslige, a trebao bi i bjeloruski pivot Bokan. E sad, još ćemo nekog pivota tražiti kada ode Fabregas, plan je bio Golla, ali je on produžio sa Flensburgom, tako da će se to još vidjeti. U svakom slučaju, djeluje mi da bismo mogli biti svježiji, jači ili ne, to ćemo morati pokazati kroz sezonu, a Barcini ciljevi će uvijek biti isti", zaključio je Luka Cindrić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 03:19