Ivan Pešić

 LAURENT LAIRYS Dppi Via Afp
PROTIV ZAGREBA U LP

‘Najvažnije je da se reprezentacija malo pokrene, a njih dvojica su sjajni, naša su budućnost‘

Ivan Pešić je sjajno osvojio sezonu osvajanjem Superkupa Francuske s Nantesom
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 04. rujan 2024. 11:51

Rukometaši Nantesa sjajno su otvorili novu sezonu. Kao drugi sastav Francuske prošle sezone igrat će Ligu prvaka uz PSG, a u uvodu ove sezone su u Superkupu Francuske pobijedili PSG 36:29 i na najbolji mogući način pokazali koliko će svima biti opasni ove sezone. A to se dotiče i nas, jer jedan od protivnika u Ligi prvaka bit će im i Zagreb.

Nantes je na sjajna način u tom susretu u kojem su ‘demolirali‘ PSG predvodio naš Ivan Pešić. Ovo mu je treća godina u Nantesu, brani sjajno i jedan je od nositelja igre ove momčadi. Puno tema oko našeg sjajnog vratara, ali prije svih ta velika pobjeda nad PSG-om.

- Igrali smo stvarno dobro. Krajnja razlika mogla ne oslikava izjednačenost tijekom utakmice, ali je bitno za reći da smo u svakom trenutku utakmice mi vodili. Na kraju smo ih slomili, činjenica da smo zabili 36 golova, možda najbolje govori o načinu. Bilo je stvarno dobro, ni sami nismo očekivali tako nešto, makar smo znali da smo dobri. Bili smo prije toga u Njemačkoj, igrali s Berlinom i Kielom, jednu izgubili jedan razlike, jednu na penale. To je bilo tu negdje i to je bez obzira na to što je u pitanju bila prijateljska utakmica bila dobra pretpostavka za novu sezonu.

Imali ste dosta promjena, no izgleda da to niste osjetili previše?

- Pa bilo je dosta toga. I promjena i činjenice da su nam mnogi igrači bili na Olimpijskim Igrama, da su igrali za visoke pozicije, da je Španjolac Odriozola osvojio broncu, da je Gaber sa Slovenijom igrao polufinale, da je Japanac Yoshida igrao jako dobar turnir sa svojom reprezentaciju, da su u Francuskoj bili Minne, Tournat, onda na sve to činjenica da smo od lani bez Ovničeka koji se tek sada polako vraća. I sve to spojiti u igru, nije bilo jednostavno. Ali je ispalo dobro.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Mnogi važni su otišli, mnogi koji bi trebali biti važni došli?

- Da, otišli su nam pivoti Toto i Monar, jedan u Szeged, drugi u Kielce, Maqueda je isto išao u Kielce, Halgrimsson u Wislu, Cavalcanti u Melsungen. Došli su na pivoti Gaber iz Szegeda, Tournat iz Kielca, Japanac Yoshida iz Dunkerquea. Sva tri nova pivota. Dobili smo odličnog alžirskog ljevaka Abdija i Švicarca Leopolda na krilu. Dobro smo reagirali, momčad je OK, sezona će biti jako naporna, a koliko će momčad biti duga da bi podnijela sve te napore tek ćemo vidjeti. Mislim da će to biti ključna stvar sezone.

Liga će vam biti jaka, o Ligi prvaka da ne govorimo?

- Liga je puna mina, najvažnije je dobivati utakmice protiv realno slabijih, a to je nekad u dati okolnostima dosta teško. Mi smo lani izgubili od Chartresa i taj nas je bod došao skupo na kraju u utrci s PSG-om. Jesmo mi i PSG favoriti, tu je i Montpellier, ali tu su jako dobri i jako opasni Toulouse, Chambéry, Nimes... Bit će jako teška sezona.

Kako ste vi zadovoljni u Nantesu?

- Meni je dobro, tu sam već dvije godine, imam još jednu nakon koje ću vidjeti što i kako dalje. Nisam tip koji se voli previše seliti, osam i pol godina bio sam u Bjelorusiji i taj Brest doživljavam i danas kao svoj drugi dom.

Bilo je dosta problema sa zdravljem, pubična kost...

- Bilo je stvarno dosta, ali sada ih više nema. Istina, stalno radim preventivu za trbuh i leđa i to daje rezultata. Problemi su me zamalo prije nekog vremena izbacili iz takta, jer branio sam i kada nisam trebao, a da sam u trenucima kada sam trebao malo usporiti preskočio neke stvari, bilo bi vjerojatno drugačije. No, što je tu je, sada je dobro i to je najvažnije.

Zagreb će vam biti protivnik u Ligi prvaka?

- Ja dobro znam što o znači i kako je teško igrati protiv Zagreba. Ove godine ih nisam još stigao vidjeti, ali sudeći po činjenici da su zadržali gro momčadi od lani i da su doveli neke nove igrači, očekujem da budu jači. Ma, ta Liga prvaka je pravi pakao, tu nema lake utakmice, evo mi sad idemo na Kup u Pariz protiv nekog drugoligaša, pa gostujemo u Chartresu gdje smo lani izgubili i onda direktno od tamo na start Lige prvaka u Aalborg. Bit će veselo, svaka utakmica.

Ne sumnjamo da pratite i reprezentaciju, da ste vidjeli i one teške dane u Parizu.

- Vidio sam, pratio sam, zbog klupskih obveza nisam vidio samo pobjedu protiv Njemačke. Što da kažem, osim da će biti bolje, da moramo vjerovati u to. Vidjeli smo puno toga, mislim da će nam to dobro doći za budućnost.

image

Dominik Kuzmanović i Matej Mandić

ANTE CIZMIC Cropix

A kako vam se čine vratari?

- Sjajni su, posebno je sjajan bio Kuzmanović koji je branio većinu vremena, makar znam da je i Mandić imao sjajnu sezonu. Oni su sigurno budućnost i ako bi im nešto mogao poručiti, to je da se ne obaziru na priče i pričice kakve god one bile. Oni su veliki plus za Hrvatsku i uvjeren sam da će se to tek vidjeti.

Sjetite li se vi reprezentacije?

- Naravno, uvijek. Nisam opterećen činjenicom da me nema, jer imam i dosta godina, jer realno je ići dalje. I nisam ja jedini, recimo tu u Francuskoj su Slavić koji odlično brani u Limogesu, Šunjić koji sada brani u Cessonu. Mislim da je privilegija znati da imamo takve vratare. A što se tiče dolaska, to se nikad nije promijenilo ni neće. Uvijek sam tu ako treba pomoći. Ali, najvažnije da se mi malo pokrenemo u ovom trenutku. Nije to nedostižno, mislim da nismo trebali izgubiti od Slovenije u Parizu, makar su oni sjajna reprezentacija i logično je i da oni nekad pobjede nas. A dobili smo Njemačku koja je bila srebrna, od Španjolske koja je bila brončana izgubili u zadnjoj sekundi. Tu moramo tražiti način za pokrenuti se – zaključio je Ivan Pešić.

Devet hrvatskih rukometaša u novoj sezoni prvenstva Francuske

U petak starta nova sezona Francuske lige, druga po jačini u Europi iza Njemačke. Naslov će braniti PSG, iz lige su lani ispali Dijon i Saran, a u nju su se vratili Istres i Tremblay. Liga financijski pomalo raste iz godine u godinu posljednjih 20 sezona i to se osjeti. Kvaliteta klubova se podigla na višu razinu, pa makar ima onih bogatijih i igračkih jačih, nema izvjesnih ishoda, jer sezona je duga, naporna i nosi puno nepredvidivih situacija.

Favorit broj 1 je kao i proteklih godina PSG, no nije jedini, što je lani pokazao Nantes koji mu se jako približio i s tim izborio umjesto Montpelliera koji je bio u četvrtfinalu Lige prvaka prošle sezone. Taj Nantes je sada uzeo Superkup PSG-u i najavio da bi moglo biti velike borbe.

U PSG koji je pojačao Omar Yahia, koji će ove sezone prvi puta biti bez Nikole Karabatića koji je završio karijeru, glavni favoriti u utrci za naslov su tradicionalno Nantes i Montpellier. Nantes ima jaku momčad, Montpellier nije puno mijenjao, ali je mijenjao trenera. Nije neobično, ali činjenica da je Patrice Canayer otišao nakon 23 godine govori da će to biti najveća promjena za ova sastav koji će u novoj sezoni voditi Eric Mathe, prvi asistent Gine Gille na klupi francuske reprezentacije. Montpellieru se uoči starta dogodio još jedan veliki problem, Staš Skube je zbog ozljede ligamenata koljena na dugoj pauzi.

U trećem redu je nekoliko vrlo jakih sastava, a to su Chambéry, Limoges koji se jako pojačao dolaskom Yahie Elderaae iz Veszprema, koji odlično vodi Alberto Entrerrios, pa Toulouse koji se pokazao proteklih sezona kao velika opasnost svakome.

Ostali klubovi bit će u borbi da se približe sredini, a u toj gužvi neće biti jednostavno izboriti ni ostanak.

I Hrvatska će imati svoje adute u ligi. U Nantesu ej na golu Ivan Pešić, u Montpellieru na crti Veron Načinović, dres Limogesa nose trojica vratar Dino Slavić, pivot Tomislav Kušan i lijevi vanjski Matej Hrstić. U Istresu je na desnom krilu Josip Božić Pavletić, u Aixu na desnom vanjskom Šime Ivić, gol Cessona od ove sezone branit će Mate Šunjić, a dres pariškog Créteila nosit će Bruno Butorac. Devet je lijepa brojka koja govori da možemo i dalje ponuditi kvalitetu najjačim svjetskim ligama. (drp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 10:34