MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
NIJE BJEŽAO OD MIKROFONA

Neuništivi Nikola Karabatić: ‘COVID me nije pobijedio, a Zagreb smo analizirali i shvatili ozbiljno‘

Nakon lagane pobjede njegovog Pariza protiv PPD Zagreba oglasio se legendarni rukometaš
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. listopad 2022. 14:13

Nikola Karabatić je neuništiv. Može pričati svatko o njegovim godinama o tome kako više nije eksplozivan kao nekad, ali Nikola je neuništiv i to je pokazao i u sudaru protiv Zagreba u četvrtak. A uopće nije trebao igrati, jer je danima prije bio bolestan. Uoči Magdeburga prošli tjedan bio je čak i ozlijeđen, pa je propusti susret. A Raul kada je saznao da će ga ipak imati na raspolaganju nije dvojio da je i u obrani u napadu Nikola njegov veliki adut.

S lakoćom se nosio protiv napadača Zagreba, a u napadu donosi lopte suigračima za lagane golove, lagano probijao prvu crtu obrane Zagreba koja u fizičkom smislu nije mogla odgovoriti ni u jednom trenutku. Da, a u 39. godina je već. Za vanjskog igrača to je strašna brojka, a posebno za čovjeka koji je osvojio sve velike naslove u glavnoj roli. E, pa to treba moći. Recimo, zamislite da Zagreb ima jednog takvog starog Karabatića na ovu momčad, koliko bi ova momčad bila bolja. E to je to. Zato je Nikola to što jest i zato nikad neće pobjeći od mikrofona, zato će koliko god treba mirno stajati i razgovarati o rukometu, jer sve je to sastavni dio posla. Sve to čini velikog igrača. I kada utakmicu dobije devet razlike uvijek će pokušati naći lijepu riječ za protivnika.

- Sretni smo, jer svaka utakmica u Ligi prvaka je teška i tako joj pristupamo. Znamo da Zagreb ima svoju kvalitetu, jako smo se dobro spremili, analizirali protivnika do detalja i to nam se vratilo. Jako smo dobro sa 4:1 otvorili utakmicu i rekao bih da je sve išlo onako kako smo željeli. Ono što je plus je, da smo si dobrom igrom olakšali posao, da možemo više rotirati, poštedjeti momčad, jer već za dva dana smo gosti u Istresu u Francuskoj ligi.

Čak osam razlike bio je u prvom dijelu. Dojam je bio da ste se u nastavku opustili, da se Zagreb zbog toga vratio na -5 imao loptu za -4…

- Ne, ne, nije došlo do opuštanja. Zagreb ima svoje kvalitete jednostavno. Nisu spustili ruke, bili su agresivni i morali smo ponovo gaziti. Dobili smo s Palickom nekoliko obrana na golu i opet smo se vratili na deset razlike. Tu je sve bilo gotovo.

Niste trebali ni igrati, jer ste imali problema sa zdravljem?

- Dobio sam COVID prije 10 dana, tako da sam pauzirao i počeo sam raditi tek u ponedjeljak. Simptomi su bili jaki, dosta sam umoran nakon svega toga, nisam još u top izdanju i sretan sam da sam uopće mogao igrati. Ali tako je tako, sezona nosi svakakve trenutke i s njima se treba nositi. Preživio sam i gore stvari i nadam se da ću sada biti slobodan od COVID-a do kraja sezone. Bilo je dovoljno.

Imate čudnu sezonu, izgubili ste Superkup od Natesa, izgubile ste Ligu prvaka relativno lako u Veszpremu, pa domaću ligu u Toulouseu. Sve su to kada je PSG u pitanju bila iznenađenja?

- Znali smo da će ove sezone biti teže, dosta smo promijenili momčad, otišli su nam neki iskusni igrači, došli neki novi, a imali smo dosta ozljeda. I sve to se osjeti. Poraz od Nantesa nas je razočarao. No, nije to najbitnije u Superkup, tako da nije ostavilo traga. Više nas je pogodio poraz u Toulouseu od čak sedam golova razlike o kojem nismo razmišljali. Srećom vratili smo to odličnom igrom u Magdeburgu i moj dojam je da kao momčad rastemo i vraćamo se na razinu koju sami od sebe očekujemo – zaključio je Nikola.

Mnogi su ga proteklog mjeseca počeli seliti u mirovinu, ali ruku na srce njegova je igra daleko od toga. On je nekad bio igrač za top izdanja, sada je igrač momčadi i ta njegova rola nezamjenjiva je i kod Raula u PSG-u i kod Gillea u Francuskoj reprezentaciji. Koliko će izdržati, hoće li dočekati Olimpijske Igre u Parizu i nakon njih zaključiti igračku karijeru, to je stvar koju je jako nezgodno nagađati. Ali, sigurno je jedno, ovakav kakav je bio protiv Zagreba treba svakom treneru. A dojam je da će samo zdravlje pokazati koliko će trajati na terenu. To što mu istječe ugovor s PSG-om na kraju sezone, ako je ovog mentalnog sklopa, neće biti a ma baš nikakav problem. Za takve posla uvijek ima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 15:18